Keď išlo do tuhého, bola presná a rýchla. Kapustová dlho nevedela, že bojuje o zlato

Ema Kapustová získala krištáľový glóbus juniorského IBU Cupu za preteky s hromadným štartom.
Fotogaléria (12)
Ema Kapustová získala krištáľový glóbus juniorského IBU Cupu za preteky s hromadným štartom. (Autor: Igor Stančík / Slovenský biatlon)
Miloslav Šebela|29. feb 2024 o 15:35 (aktualizované 29. feb 2024 o 16:30)

Slovenská biatlonistka získala na juniorských MS dve medaily.

OTEPÄÄ. S juniorskou kategóriou sa chcela rozlúčiť veľkým úspechom.

Slovenská biatlonistka Ema Kapustová začala sezónu vo Svetovom pohári, hoci vekom je stále juniorka. Na súťaže svojej vekovej kategórie sa v tejto sezóne dostala len dva šampionáty. 

Veľmi túžila získať medailu. Podarilo sa jej to už vo vytrvalostných pretekoch, kde si vďaka bezchybnej streľbe vybojovala striebro. 

Šprint jej vôbec nevyšiel. Mrzel ju najmä výkon na strelnici. 

"Nový deň, nové preteky. Z tohto sa poučím a budem bojovať znova. Dúfam, že to bude lepšie,“ reagovala Kapustová pre web slovenskybiatlon.sk. 

V polovici pretekov bola až pätnásta

Vo štvrtok nastúpila v estónskom Otepää poslednýkrát v kariére na individuálne preteky ako juniorka. V pretekoch s hromadným štartom znovu predviedla kvalitnú streľbu, tento raz však pridala aj výborný beh. 

Po dvoch streľbách v ľahu bola s takmer minútovou stratou na líderku na 15. priečke. V druhej polovici však dokázala svoj výkon vystupňovať.

Fotogaléria: Ema Kapustová získala druhé striebro na MS juniorov 2024

Na strelnici už ani raz nezaváhala a na posledný úsek smerom do cieľa, vybiehala na výbornej druhej priečke. Hoci sa jej podarilo predstihnúť Francúzku Bertrandovú a viedla, zozadu ju dostihla Nemka Kinková. 

Dokázala si vypracovať náskok niekoľkých metrov a hoci Kapustová dobre finišovala, v tesnom súboji na cieľovej rovinke obsadila druhé miesto. Kinková bola v cieli o osem desatín skôr a získala najcennejší kov.

Slovenka si opäť vybojovala striebro. Tento raz to však bolo aj vďaka bežeckému výkonu. Dosiahla ôsmy najlepší bežecký čas spomedzi 60 pretekárok.

Navyše, keď išlo do tuhého predviedla skvelú streľbu. Poslednú stojku zvládla za fantastických 23 sekúnd. O niečo rýchlejšie boli len štyri pretekárky, z ktorých však len Francúzka Jeannierová nechybovala.

Neuvedomovala si, že vedie

Kapustová po pretekoch priznala, že bola aj trochu smutná, keďže to bol jej posledný individuálny štart medzi juniorkami (v sobotu ešte pôjde štafetu, pozn.). "Hovorila som si, že som stará," povedala s úsmevom.

Po pretekoch bola šťastná, pretože ako povedala, vyhrabala sa z popola. Po druhej streľbe a celkovo dvoch chybách to na medailový útok nevyzeralo.

"Keď som po prvej ležke prišla na druhú a mala som strelecký stav číslo 18, tak by som nepovedala, že ešte môžem bojovať o víťazstvo.

Snažila som sa skoncentrovať na streľbu, aby som sa aspoň posunula dopredu," povedala v rozhovore pre slovenskybiatlon.sk.

Ema Kapustová získala už druhú striebornú medailu na juniorských MS v biatlone 2024.
Ema Kapustová získala už druhú striebornú medailu na juniorských MS v biatlone 2024. (Autor: Igor Stančík / Slovenský biatlon)

Na prvej streľbe v stoji chybovali viaceré súperky a keď Kapustová sklopila päť terčov, bola v kontakte s najlepšími. S nimi prišla aj na záverečnú streľbu.

"Keď som videla, že baby predo mnou chybujú, tak som išla all-in. Vedela som, že mám stabilnú streleckú polohu, a tak som to dala na rýchlopaľbu, lebo som vedela, že môžem získať," povedala Slovenka. 

Po streľbe bola na druhom mieste, čo spočiatku nevedela. Videla, že Francúzka pred ňou sa trápi a verila si na ňu. Ani keď ju predbehla, nevedela, že je prvá.

"Asi až v poslednom kopci, keď Nemka bola vedľa mňa mi došlo, že bojujeme o prvé miesto. Po streľbe bola prvá Francúzka, hoci som si to nemyslela. Dovtedy to bolo také bádanie, že idem a neriešim. 

V závere sa nič nedalo spraviť lepšie. V cieľovej rovinke som ešte verila tomu, že Nemku predbehnem, ale bola silnejšia. Spravila som, čo som mohla. Nič si nevyčítam," povedala aktuálne najlepšia slovenská biatlonistka.

Slovenská séria medailí pokračuje

Jej bilancia v tejto sezóne je obdivuhodná. Štart na každých majstrovstvách premenila na medailu. Prvú vybojovala dokonca medzi seniorkami.

Na ME v Osrblí získala bronz. Rovnako bronz pridala aj na juniorských majstrovstvách Európy. Na juniorských MS získala dve strieborné medaily. 

Okrem toho vďaka výsledku na majstrovstvách sveta získala aj malý krištáľový glóbus v juniorskom IBU Cupe v pretekoch s hromadným štartom:

"Pravdupovediac, vôbec som nevedela, že o niečo také môžem ešte bojovať. Potom mi došlo, že sa išli len dvoje preteky. Bolo to príjemne prekvapenie, lebo som to nečakala. Nebol to môj cieľ, ale je to pekná bodka."

Za svoje úspechy vďačí aj trénerovi Martinovi Otčenášovi.

Slovenská biatlonistka Ema Kapustová s trénerom Martinom Otčenášom.
Slovenská biatlonistka Ema Kapustová s trénerom Martinom Otčenášom. (Autor: Igor Stančík / Slovenský biatlon)

"Chcem mu poďakovať za celú sezónu. To, čo sme spolu dosiahli ma veľmi teší a tieto výsledky sú zadosťučinenie pre mňa aj pre neho.

Stále je na čom pracovať, ale vážim si všetko, čo pre mňa robí a vidím, že to má zmysel," dodala najlepšia strelkyňa v rámci Svetového pohára.

Slovenský biatlon vďaka Eme Kapustovej natiahol výnimočnú medailovú sériu. Medailu získali slovenskí biatlonisti už štvrtý rok po sebe.

V roku 2021 vybojovala striebro Henrieta Horvátová a Ema Kapustová ešte ako kadetka pridala bronz. V roku 2022 získal tri medaily Jakub Borguľa a vlani si Bystričan vybojoval ďalší titul majstra sveta.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Keď išlo do tuhého, bola presná a rýchla. Kapustová dlho nevedela, že bojuje o zlato