Sú to kecy. Giro nie je len o mne, tvrdí Pogačar. Víťazí ako Merckx, reaguje majster sveta

Slovinský cyklista Tadej Pogačar.
Slovinský cyklista Tadej Pogačar. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|4. máj 2024 o 09:00

Pogačar vracia cyklistiku do šesťdesiatych rokov, vraví Gilbert.

BRATISLAVA. Odborníci ho vidia ako jasného víťaza. Iný scenár im pripadá nereálny. „Jazdí tak dobre, že je až nemožné si predstaviť, že by to nezvládol.

Tri týždne sú dlhá doba a mnoho vecí sa môže stať. Môžete ochorieť, mať pád, ale neviem si predstaviť, že by to nezvládol po fyzickej alebo taktickej stránke,“ vraví bývalý majster sveta Philippe Gilbert. 

Tadej Pogačar je najväčším favoritom na triumf na Giro d‘Italia. Talianska Grand Tour štartuje v sobotu 4. mája. Zdolať ho bude fuška. Aj ďalší odborníci vidia situáciu rovnako. 

„Skutočne si nepamätám, kedy naposledy bol jeden pretekár takým favoritom. Museli by sme ísť veľmi ďaleko v histórii,“ pridáva sa aj Robbie McEwen. Obaja bývalí cyklisti sú expertmi stanice Eurosport a prinášajú postrehy v priamych prenosoch v priebehu celej sezóny.

„Ale to pekné na Gire je to, že vždy keď si myslíme, že vieme ako bude prebiehať, stane sa niečo nečakané.“

Na Gire sa podľa predpokladov odborníkov bude bojovať len o druhú a ďalšie priečky. Víťaz by mal byť istý. 

Súperi si zaslúžia viac rešpektu

Čo na to hovorí 25-ročný Slovinec?

„Nie je to nič pekné. Ostatní pretekári si zaslúžia viac rešpektu. Nie len my sme dobre pripravení, ale aj ďalší. Sú to kecy, že všetko je len o mne,“ hovoril na tlačovej konferencii vo štvrtok Pogačar.

Sám však nastavil latku v tejto sezóne vysoko. Svoj súťažný kalendár okresal na minimum. Odjazdil len 10 súťažných dní. No keď preteká, tak prakticky zakaždým je z toho víťazstvo. Z 10 dní premenil na 7 víťazstiev, z toho jedno bolo v celkovom hodnotení.

Na Okolo Katalánska bol ako Eddy Merckx v najlepších rokoch. Vyhral všetky hlavné hodnotenia. Stal sa aj najlepším vrchárom a vyhral aj bodovaciu súťaž. 

„Štýl, akým vyhráva, je pôsobivý a vracia cyklistiku do šesťdesiatych rokov, kedy vyhrával Eddy Merckx s náskokom dvoch či troch minút. Už sa k tomu blížime. Tadej chce vyhrávať klasiky, Giro, zrejme aj Vueltu, takže v tomto ohľade je skutočne ako Merckx,“ porovnával Gilbert. 

Ako tiger, ktorého vypustili z klietky

Slovinec ostáva skromný. Nemá veľké vyhlásenia. „Prekvapiť môže mnoho jazdcov. Verím, že sa ukáže niekoľko mladých pretekárov, ktorí príjemne prekvapia.

Okrem toho Bardet je vo výbornej forme a Thomas určite nesklame. Rozhodne je tu viac silných pretekárov a v nasledujúcich týždňoch sa to ukáže,“ vraví Pogačar. 

Tadej Pogačar.
Tadej Pogačar. (Autor: Tlačová agentúra SR/AP)

Dres lídra môže vybojovať už v nedeľu druhej etape s cieľom po 12-kilometrovom výšľape na Oropu a svoj náskok môže potom navyšovať. „Ak by som bol v jeho koži, tak využijem prvú príležitosť a náskok budem už len brániť,“ vravel Gilbert. 

Lenže bránenie nie je práve štýl, ktorým by Slovinec jazdil. Naopak berie každú príležitosť, ktorú vidí. Navyše tento rok, nesúťaží tak často, o to viac berie útokom všetko. Niekedy je ako tiger, ktorého práve vypustili na slobodu.

„Asi som v lepšej forme ako v minulosti. Viac si verím aj ma to viac baví. Po mesiaci bez súťaží, máte prirodzene väčší hlad, možno nie ako tiger, ale keď len trénujete a sledujete preteky v televízii, máte väčšiu motiváciu, keď ste znovu na štarte,“ doplnil.

McEwen: Teším sa na šprintérske súboje. Budú napínavé

V boji o celkové poradie je situácia možno jednoznačná a menej zaujímavá. Úplne iné to je však medzi šprintérmi.

Tento rok poskytne Giro práve šprintérom mnoho príležitostí a je to cítiť aj v zostavách tímov. Prakticky každý tím berie špičkového šprintéra. Súboje v hromadných dojazdoch môžu byť celkom napínavé. 

„O víťazstvo v šprintoch môže bojovať 12 až 13 jazdcov. Neviem či som to na nejakých pretekoch vôbec zažil. Z tohto pohľadu to bude nesmierne zaujímavé,“ vraví bývalý šprintér a trojnásobný víťaz zeleného dresu na Tour McEwen. 

Medzi šprintérmi bude ostrý boj. Na Gire štartujú Tim Merlier, Olav Kooij, Fabio Jakobsen, Kaden Groves, Danny van Poppel, Jonathan Milan či Caleb Ewan. 

„Nevidím jedného šprintéra, ktorý by nad ostatnými vyčnieval. V prvých etapách sa dokáže vždy v neprehľadných situáciách najlepšie zorientovať Tim Merlier. Dokáže nájsť medzeru, ktorou sa pretlačí dopredu.

On môže byť favoritom v prvých dojazdoch. Ale inak vidím veľmi vyrovnanú skupinu šprintérov, a to sú tie najnapínavejšie dojazdy. Veľmi sa na to teším,“ tvrdí McEwen. 

Z 21 etáp môže skončiť hromadným dojazdom až 8, čo je v prípade talianskej Grand Tour nevídané. Okrem toho v prospech šprintérov hovorí, že celkové prevýšenie v priebehu troch týždňov je približne 44-tisíc metrov. To je najmenej od roku 2010. 

Nového šampióna spoznáme 26. mája v Ríme. Všetky etapy z talainskej Grand Tour bude naživo vysielať stanica Eurosport.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sú to kecy. Giro nie je len o mne, tvrdí Pogačar. Víťazí ako Merckx, reaguje majster sveta