Však som sa zavesil, vravel rozladený Sagan. Jeho zápis môže byť na OH pokorený

Slovenský cyklista Peter Sagan počas olympijských pretekov v Londýne 2012.

Však som sa zavesil, vravel rozladený Sagan. Jeho zápis môže byť na OH pokorený

Slovenský cyklista Peter Sagan počas olympijských pretekov v Londýne 2012. (Autor: TASR)
Slovenský cyklista Peter Sagan počas olympijských pretekov v Londýne 2012.
Slovenský cyklista Peter Sagan počas olympijských pretekov v Londýne 2012. (Autor: TASR)
Miroslav Kováčik|7. máj 2024 o 12:00

Slovensko má len jednu miestenku v cestnej cyklistike pre OH 2024.

BRATISLAVA. Do olympijských pretekov v Londýne vstupoval Peter Sagan ako jediný slovenský cyklista, no reálne mohol pomýšľať na popredné priečky.

Mal za sebou mimoriadne úspešný debut na Tour de France, keď dokázal vyhrať tri etapy a vo viacerých šprintérskych dojazdoch poriadne naháňal elitnú dvojicu Mark Cavendish a André Greipel. 

Profil trati nahrával ďalšiemu hromadnému šprintu a najmä domáci Briti spolu s Nemcami chceli svojím lídrom pripraviť čo najlepšiu pozíciu do záveru.

Sagan, logicky ako sám vojak v poli, stavil na túto kartu. Nevyšlo to. Ani také silné cyklistické tímy si totiž nedokázali poradiť s početným únikom.

Skupina s hlavnými favoritmi, vrátane Sagana, prišla do cieľa o 40 sekúnd neskôr ako senzačný víťaz Alexandr Vinokurov z Kazachstanu. 

Po pretekoch Sagan pamätne skonštatoval: "Však som sa zavesil, ale prišli vzadu, nie vpredu". Reagoval tým na to, že sa riadil svojou taktikou, ktorú mal už pred pretekmi a teda držať sa na zadnom kolese Cavendisha.

Slovenský cyklista Peter Sagan v cieli pretekov s hromadným štartom na OH 2012.
Slovenský cyklista Peter Sagan v cieli pretekov s hromadným štartom na OH 2012. (Autor: TASR)

Napokon dosiahol 34. miesto, s čím nebol spokojný.

"Myslel som si, že skupina vpredu neudrží tempo a všetko sa zíde. Videl som síce, že súperi nastupovali, ale do cieľa bolo poriadne ďaleko. Napokon moja stávka na Britov nevyšla. Veril som im," povedal Sagan.

Svoj výsledok už nevylepšil

Vtedy mal žilinský rodák 22 rokov a pred sebou tri, možno štyri štarty pod piatimi kruhmi. Lepší výsledok však už nedosiahol. 

V Rio de Janeiro dal prednosť horskej cyklistike (35. miesto), o účasť v Tokiu prišiel pre zranenie a štart v Paríži je už len v teoretickej rovine. 

Slovensko totiž v horskej cyklistike nemá vybojovanú ani jednu miestenku, a tak môže Sagana zachrániť už len prípadné rozhodnutie komisie tripartity MOV, ktorá môže udeliť jednu miestenku krajine, ktorá sa nekvalifikovala.

"V kútiku duše môžeme dúfať v nejakú zelenú kartu. Peter dal cyklistike veľa a bolo by fajn, keby v horskej cyklistike štartoval. Nie je to však v mojich rukách a môžem mu len ako fanúšik držať palce," povedal Ján Valach.

Športový riaditeľ, ktorý bol pri väčšine Saganových úspechoch, reprezentoval Slovensko na olympiáde dvakrát, pričom obsadil 68. miesto v Atlante a o 12 rokov neskôr si v Pekingu toto umiestnenie o sedem priečok vylepšil.

Umiestnenia slovenských cyklistov na OH

  • 2021 Tokio: Juraj Sagan a Lukáš Kubiš nedokončili 
  • 2016 Rio de Janeiro: Patrik Tybor 45. miesto
  • 2012 Londýn: Peter Sagan 34. miesto
  • 2008 Peking: Ján Valach 61., Matej Jurčo a Roman Broniš nedokončili
  • 2004 Atény: Martin Riška 68., Jurčo nedokončil
  • 2000 Sydney: Milan Dvorščík 86., Riška 89., Broniš a Róbert Nagy nedokončili
  • 1996 Atlanta: Dvorščík 59., Valach 68., Pavel Zaduban 115., Nagy a Miroslav Lipták nedokončili

Hoci malo Slovensko raz aj päťnásobné zastúpenie v cestných pretekoch s hromadným štartom, najlepším výsledkom zostáva 34. priečka Sagana.

Valach, ktorý dnes pôsobí v tíme Pierre Baguette cycling, však verí tomu, že pri súhre okolností by sa v Paríži mohol zrodiť najlepší slovenský výsledok.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Však som sa zavesil, vravel rozladený Sagan. Jeho zápis môže byť na OH pokorený