Francúzi sa nevzdali. V súvislosti s MS 2022 vydali zatykač na Katarčana

Mohamed bin Hammam.
Mohamed bin Hammam. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|26. sep 2023 o 15:12

Výpovede viacerých svedkov dokazujú, že Katar si kupoval hlasy v prospech svojej kandidatúry.

PARÍŽ, BRATISLAVA. Ubehol len necelý rok od futbalových majstrovstiev sveta v Katare. Samotný šampionát prebehol bez veľkých problémov a bol to znovu sviatok futbalu. No MS pripomenuli, že prideľovanie takýchto podujatí určujú zákulisné dohody a korupcia. 

O príbehu ako si Katar usporiadanie najväčšieho turnaja v dejinách futbalu doslova kúpil vzniklo niekoľko kníh aj dokumentov. 

Vydali zatykač

Aj výpovede viacerých svedkov dokazujú, že Katar si kupoval hlasy v prospech svojej kandidatúry. 

Francúzi sa pokúšali korupciu vyšetrovať a v prípade, ktorému sa hovorí Katargate po rokoch prišlo k posunu. 

Sudca Serge Tournaire vydal zatykač na Mohameda bin Hammama, ktorý bol v roku 2010 členom výkonného výboru Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA. 

Bin Hammam v zákulísí veľmi aktívne loboval v prospech Kataru. V tom čase to bol jedeným z najmocnejších mužov vo futbale. Bol aj šéfom Ázijskej futbalovej konfederácie. 

Bin Hammam však podľa svedkov za hlasy v prospech Kataru zaplatil minimálne 5 miliónov dolárov. Skôr to bolo viac. 

Francúzi ho však vyšetrujú v súvislosti s inou situáciou. Bin Hammam totiž vyradil z hlasovania o kandidatúre jedného z odporcov Kataru. 

Katar použil obštrukciu

Vo výkonnom výbore FIFA mal skončiť Raynald Temarii za dôvodné podozrenie z korupcie v inom prípade. Bolo prakticky isté, že jeho nástupca bude hlasovať v neprospech Kataru.

Bin Hammam však Temariiho presvedčil, aby voči vylúčeniu z výkonného výboru podal odvolanie a Katar financoval aj jeho obhajobu. Tým pádom z hlasovania o organizátorovi MS 2022 dokázal vyradiť jeden hlas v neprospech Kataru. 

Temariiho odvolanie o pár mesiacov FIFA zamietla. Išlo len o obštrukciu, ak by Temarii trest akceptoval, jeho náhradník by hlasoval v prospech Austrálie

Francúzsky L’Equipe zmapoval transakcie, ktoré spájajú Bin Hammama s Temariim. 

Francúzska justícia sa pokúšala Katarčana predvolať na výsluch, ten však na výzvy nereagoval. 

Bin Hammam v roku 2011 kandidoval na prezidenta FIFA, no kvôli závažným podozreniam z korupcie kandidatúru stiahol a dostal doživotný zákaz pôsobenia vo futbale. 

Katar sa však ďalej usiluje o organizovanie veľkých podujatí. V roku 2030 bude hostiť Ázijské hry a chce kandidovať aj na usporiadanie olympijských hier 2036.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Francúzi sa nevzdali. V súvislosti s MS 2022 vydali zatykač na Katarčana