O Slováka sa zaujímajú dva veľkokluby. Ďalší oslavoval titul v exotickej krajine

Jakub Vojtuš s trofejou pre majstra Indie.
Jakub Vojtuš s trofejou pre majstra Indie. (Autor: Instagram / Jakub Vojtuš)
Titanilla Bőd|7. máj 2024 o 15:10

Ako sa darilo Slovákom v zahraničí?

BRATISLAVA. Ukázal dokonalý strelecký inštinkt. Slovenský futbalista Pavol Šafranko v službách rumunského ligistu Sepsi OSK bol hrdinom stretnutia proti FC Farul Konstanca.

29-ročný útočník skóroval v 2., 22. a 33. minúte a mal obrovský podiel na víťazstve svojho tímu 4:1.

Sepsi je momentálne na piatom mieste skupiny o titul, kým Farul je štvrtý. V prípade víťazstva by ešte mohol držať krok s tímami na druhom a treťom mieste, takto však na ne stráca už päť bodov a do konca ostávajú iba dve kolá.

Aj preto sa tváril tréner Farulu Gheorghe Hagi po treťom Šafrankovom góle veľmi kyslo, akoby neveril vlastným očiam. Jeho tím touto prehrou pravdepodobne prišiel o šancu na pohárovú Európu.

Oprávnenú radosť mal na druhej strane kouč Sepsi Bernd Storck.

VIDEO: Zostrih zápasu Sepsi - Konstanca

Zmluvu má do konca júna

Šafranko sa v aktuálnej sezóne presadil osemkrát, je druhým najlepším strelcom Sepsi. Jeho výkony si všimli aj inde, podľa fám sa oňho zaujíma aj dvojica rumunských veľkoklubov, FCSB a CFR Kluž.

Slovenskému útočníkovi po sezóne skončí zmluva so Sepsi, majiteľ klubu László Diószegi však verí, že ho hráč predĺži.

„Nevieme o ponukách pre Šafranka, keďže neprichádzajú cez klub, lebo mu čoskoro vyprší kontrakt. Chceme však predĺžiť zmluvy so všetkými hráčmi, ktorí sú v tejto situácii. Chceme priniesť aj nových hráčov, lebo máme veľmi úzky káder,“ uviedol Diószegi pre Sport.ro.

„Bol by som smutný, ak by nás opustil. Myslím si, že ani on nechce odísť a môžeme dospieť k dohode,“ dodal.

Všetko je možné

Šafranko v Sepsi pôsobil už aj v minulosti, v období od 2019 do 2021. Potom strávil rok v Juhoafrickej republike, v tíme Mamelodi Sundowns.

Po návrate do Európy dostal ponuku aj od FCSB, klub z Bukurešti mu však ponúkol iba ročnú zmluvu. „Práve vtedy sa mi narodila dcéra a hľadal som niečo stabilnejšie. Sepsi mi dal dvojročný kontrakt,“ vysvetľoval Šafranko.

Tentoraz je však zmena pôsobiska reálna. „Zvažujeme nejaké ponuky, ale nemôžem byť zatiaľ veľmi konkrétny. Všetko je možné. Zmluva mi vyprší 30. júna, takže o týždeň-dva by som už chcel spraviť finálne rozhodnutie,“ citoval slovenského futbalistu Prosport.ro.

Šafrankovi priniesol hetrik v tradičnom týždennom rebríčku slovenských hráčov podľa SofaScore druhé miesto. Dostal výbornú známku 9,5.

Mak dal dva góly

Zhodné hodnotenie mal aj Ivan Schranz, ktorý sa podieľal o víťazstve 5:0 Slavie Praha nad Ostravou gólom a asistenciami.

Skvelú gólovú formu si drží aj Róbert Mak, ktorý vo štvrťfinále playoff austrálskej A-League proti Macarthur FC strelil dva góly. Sydney FC aj vďaka jeho presným zásahom zvíťazil 4:0 a postúpil do semifinále, kde ho čaká prvý nasadený Central Coast Mariners.

Aj Mak mal skvelú známku nad deväť, konkrétne 9,2.

Vojtuš prišiel a zvíťazil

Ďalší Slovák v nevšednej futbalovej destinácii už môže oslavovať titul, dokonca k nemu prispel gólom aj asistenciou vo finále.

Vyvrcholenie indickej najvyššej súťaže sa konalo v Kalkate, vo finále sa stretli Mohun Bagan a Mumbai City. Práve dres Mumbai City si oblieka od začiatku tohto roka aj Jakub Vojtuš.

30-ročný slovenský útočník prišiel na ihrisko v 72. minúte za stavu 1:1. O deväť minút neskôr prihral na gól spoluhráčovi Bipinovi Singhovi a v siedmej minúte nadstaveného času sám skóroval. Bol to jeho prvý gól v drese indického tímu.

Hoci na ihrisku strávil iba 18 minút (plus desať minút pridaného času), portál SofaScore jeho výkon odmenil známkou 8,7.

Darilo sa aj Lukášovi Haraslínovi, ktorého Sparta Praha zvíťazila na pôde Slovácka 4:2.

Slovenský reprezentant strelil jeden gól a v hodnotení najlepších legionárov bol piaty so známkou 8,3.

Portál SofaScore.com známkuje hráčov v piatich najlepších európskych ligách (anglická, nemecká, talianska, španielska, francúzska), ale aj najvyššie súťaže v Belgicku, Dánsku, Holandsku, Nórsku, Portugalsku, Rakúsku, Rusku, Škótsku, Švédsku, Turecku či USA.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»O Slováka sa zaujímajú dva veľkokluby. Ďalší oslavoval titul v exotickej krajine