Chuťovky z NHLky: Vincent Lukáč sa mýli. Slafkovský s Nemcom to nemajú ľahšie

Juraj Slafkovský.

Chuťovky z NHLky: Vincent Lukáč sa mýli. Slafkovský s Nemcom to nemajú ľahšie

Juraj Slafkovský. (Autor: X / Montreal Canadiens)
Juraj Slafkovský.
Juraj Slafkovský. (Autor: X / Montreal Canadiens)
Šimon Čop|15. feb 2024 o 09:05

Najviac juniorov hrávalo v NHL pred 40 rokmi, dnes sa do nej dostanú iba tí najvýnimočnejší.

NEW YORK. "Mladí hokejisti majú teraz ľahšie presadiť sa. V každom tíme je desať nováčikov. Každý, kto vie hrať trochu hokej a vie korčuľovať, môže hrať v NHL."

Slová Vincenta Lukáča, ktoré vo mne celkom zarezonovali. Viem, že slovenský fanúšik má miestami tendenciu zľahčovať či dokonca znevažovať úspechy. Ale tuto sa k nemu pridala veľká hokejová legenda.

V prvom rade chcem Vincentovi Lukáčovi zaželať všetko dobré k 70. narodeninám. V druhom sa chcem - ako niekto, kto sa NHL venuje denne - pozrieť na tento jeho výrok prostredníctvom faktov a čísel. A tie mu nedávajú za pravdu.

Chuťovky z NHLky

Rubrika Chuťovky z NHLky je pravidelný štvrtkový seriál Šimona Čopa, ktorý v ňom každý týždeň ponúka novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

Chuťovky z NHLky: Odber na e-mail jedným klikom

Podcast si môžete vypočuť aj na: Spotify Apple Google

Slafkovský s Nemcom patria k málu juniorov v NHL a skutočne neexistuje veľa hráčov, ktorí sa v 18-19 rokoch dokážu takto presadiť v lige. Dovolím si dokonca tvrdiť, že to dnes takíto hokejisti majú ešte ťažšie, ak sa práve nevolajú Connor Bedard a nie sú generačnými supertalentmi.

V podcaste Chuťovky z NHLky si okrem toho môžete vypočuť, ako Slafkovský vyrovnal 44-ročný rekord, ako vyzeral debut Adama Ružičku v Arizone, či je trest pre Riellyho za krosček do tváre protihráča spravodlivý, či do NHL pribudne klub v Salt Lake City a ako sa McDavid pozviechal z ťažkého štartu a opäť poškuľuje po pozícii najproduktívnejšieho hráča.

Pozn. Podcast bol nahrávaný v stredu.

1. Juraj Slafkovský v noci z utorka na stredu vyrovnal 44-ročný historický rekord Montrealu Canadiens. Bodoval v 6 zápasoch po sebe, čo sa pred ním v tínedžerskom veku podarilo iba Dougovi Wickenheiserovi. 

K výhre 5:0 nad Anaheimom prispel gólom a dvomi asistenciami. Odohral 20 minút a 51 sekúnd a vyhlásili ho za druhú hviezdu stretnutia.

VIDEO: Gól Juraja Slafkovského proti Anaheimu

Bol to jeden z najlepších zápasov v jeho doterajšej kariére, možno dokonca najlepší, keďže trojbodový večer nikdy predtým nezažil. Hlavné však je, že sa dostal do fázy, keď deň čo deň prekonáva sám seba. A ako “jeden z najlepších” môžeme hodnotiť takmer každý jeho zápas. 

V posledných 24 dueloch zaznamenal 20 bodov. Za posledný mesiac má bodový priemer dokonca vyšší ako bod na zápas, v 11 stretnutiach ich pozbieral 12. 

Čoskoro by mal preniknúť do päťky najproduktívnejších juniorov v dejinách Montrealu. Ak by bodoval do 20. narodenín v rovnakom tempe ako posledný mesiac, dokonca by sa v tejto historickej štatistike Canadiens mohol dostať na druhú priečku len za lídra Maria Tremblaya. 

Podotýkam, že sa rozprávame o najúspešnejšej a najstaršej organizácii v dejinách NHL. 

2. V Montreale je v týchto dňoch Slafkovského otec Juraj, čo robí tieto chvíle ešte viac špeciálnymi.

3. Je zaujímavé, koľko spoločného okrem rekordu majú Slafkovský a Wickenheiser. 

Obaja boli draftovými jednotkami Canadiens a dokonca sa obaja narodili 30. marca. Wickenheiser, narodený v roku 1961, sa však Slafkovského úspechov, žiaľ, nedožil. Zomrel veľmi mladý, v roku 1999 ako 37-ročný na rakovinu.

4. Len pár mesiacov späť bol svet pri mene Slafkovský rozdelený. Jeden tábor žiadal trpezlivosť a dôveroval jeho vývoju, druhému sa zdal príliš pomalý a Slafkovský si vyslúžil aj nemilé pomenovania. 

Má 19 rokov a v NHL v tejto sezóne pravidelne hrajú len šiesti mladší hráči. Produktívnejší je v kategórii do 20 rokov len supertalentovaný Connor Bedard.

Presadiť sa v NHL je v juniorskom veku veľmi náročné. Slafkovský sa v lige nielenže drží, ale už preliezol priemer pol bodu na zápas. Našiel si chémiu s najväčšími hviezdami tímu a patrí k vôbec najlepším hráčom v mužstve. 

Je načase prestať ho zbytočne kritizovať. Má viac bodov ako - údajne lepší - Logan Cooley. Shane Wright, ktorý bol favoritom na post jednotky draftu 2022, hrá v AHL. A viaceré štatistiky hovoria o jeho dominancii. Napríklad, keď bol na ľade v poslednom zápase proti Anaheimu, Canadiens vystrelili 21-krát. Ducks len jediný raz.

Všimol si ho dokonca otec brankára Anaheimu Lukáša Dostála, ktorý na Facebookových stránkach portálu NHL.cz napísal: "Včera bol vynikajúci. Ako celé "Habs". Syn v bráne nemal šancu."

A môžeme pokračovať donekonečna. Napríklad, iste si mnohí pamätáte, koľko kritiky musel v úvode kariéry zniesť Jack Hughes. V prvých 92 zápasoch v kariére zaznamenal 37 (14+23) bodov. Slafkovský má po prvých 92 dueloch 37 (15+22) bodov. 

Hughes dnes patrí medzi najlepších hráčov v súťaži.

Juraj Slafkovský v zápase Montreal Canadiens - Chicago Blackhawks.
Juraj Slafkovský v zápase Montreal Canadiens - Chicago Blackhawks. (Autor: Sportnet - Sébastien Gervais)

5. Hoci sa už nejeden bývalý hokejista vyjadril, že sa mu nepáči “hype” okolo mladíkov, pohľad na ich potenciál a rast hovorí jasnou rečou. Rodia sa z nich hviezdy a takýchto juniorov Slovensko nemalo už poriadne dlho, snáď od čias Mariána Gáboríka. Teraz záleží, či im zostane chuť drieť, posúvať sa a či im bude priať aj povestné športové šťastie. 

Mimochodom, dnes sa končí juniorská etapa kariéry Šimona Nemca. Oslavuje 20. narodeniny. Ako jeden z najväčších obranných talentov na svete a ako dôležitý zadák New Jersey Devils v NHL.

6. Pri všetkých štatistikách, ktoré dnes vieme odsledovať a ponúknuť a ktoré jednoznačne vravia, že Slafkovský a Nemec sú jednými z mála špičkových mladíkov v NHL v kategórii U20, si dovolím pripomenúť výrok Vincenta Lukáča. Vážim si ho ako hokejovú legendu, ale s tým, čo povedal, naozaj nedokážem súhlasiť. 

“Zámorskú NHL sledujem pravidelne a môžem povedať, že tam úroveň veľmi klesla. Mladí hokejisti majú teraz ľahšie presadiť sa. V každom tíme je desať nováčikov. Každý, kto vie hrať trochu hokej a vie korčuľovať, môže hrať v NHL. Bohužiaľ, je taká doba,” povedal počas exhibície All Star Legendy, citoval ho Šport24.sk.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: Vincent Lukáč sa mýli. Slafkovský s Nemcom to nemajú ľahšie