Chuťovky z NHLky: Ktorí Slováci si vybojovali draft na MS do 18 rokov?

Tobias Pitka v semifinálovom zápasom Slovensko - USA na MS v hokeji hráčov do 18 rokov.

Chuťovky z NHLky: Ktorí Slováci si vybojovali draft na MS do 18 rokov?

Tobias Pitka v semifinálovom zápasom Slovensko - USA na MS v hokeji hráčov do 18 rokov. (Autor: Andreas Robanser / Puckfans.at)
Tobias Pitka v semifinálovom zápasom Slovensko - USA na MS v hokeji hráčov do 18 rokov.
Tobias Pitka v semifinálovom zápasom Slovensko - USA na MS v hokeji hráčov do 18 rokov. (Autor: Andreas Robanser / Puckfans.at)
Šimon Čop|9. máj 2024 o 10:15

Draftová lotéria poradie nezmenila, jednotku si po prvý raz v dejinách zvolia San Jose Sharks.

NEW YORK. Štvrté miesto by slovenským hokejistom pred MS do 18 rokov nepredpovedal azda nik. Ak už, bol by to veľmi odvážny tip.

Napokon sa však prekvapenie stalo realitou. Mladíci s veľkým prehľadom zvládli zápas o štvrťfinále proti Nórsku a vo štvrťfinále vyradili Česko. Následne im Američania nedali šancu v semifinále a v boji o bronz sa dlho držali proti Švédsku, ktoré zlomilo duel až v poslednej desaťminútovke.

Chuťovky z NHLky

Rubrika Chuťovky z NHLky je pravidelný štvrtkový seriál Šimona Čopa, ktorý v ňom každý týždeň ponúka novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

Chuťovky z NHLky: Odber na e-mail jedným klikom

Podcast si môžete vypočuť aj na: Spotify Apple Google

Hosťom podcastu Chuťovky z NHLky bol tentoraz Samuel Tirpák. Ide o skauta, ktorý sa na šampionát díval priamo z tribún vo fínskom Espoo.

Zaujímalo ma, ako sú na tom mladí Slováci po postupe do semifinále. Ten vlaňajší totiž vyniesol na veľmi slušnú pozíciu Juraja Pekarčíka. Nájde sa taký Pekarčík aj v drafte 2024, ktorý pre Slovensko vôbec nevyzerá nádejne?

Pozn. Podcast bol nahrávaný v stredu.

1. Draftovú lotériu vyhrali San Jose Sharks. V roku 2024 si tak budú vyberať jednotku draftu, a to vôbec po prvý raz v klubovej histórii. 

Tým, aký mali slabý tím a aké biedne výsledky dosahovali, si to “zaslúžili”. Zaujímavosťou je, že tohtoročná draftová lotéria bola celkom nuda – nik sa neposunul vyššie ani nižšie.

Poradie klubov na drafte 2024

  1. San Jose Sharks
  2. Chicago Blackhawks
  3. Anaheim Ducks
  4. Columbus Blue Jackets
  5. Montreal Canadiens
  6. Utah
  7. Ottawa Senators
  8. Seattle Kraken
  9. Calgary Flames
  10. New Jersey Devils
  11. Buffalo Sabres
  12. Philadelphia Flyers
  13. Minnesota Wild
  14. San Jose Sharks (voľba z Pittsburghu)
  15. Detroit Red Wings
  16. St. Louis Blues

2. Jednotkou draftu by sa mal stať Macklin Celebrini. Povedal by som, že je to pravdepodobnosť veľmi úzko hraničiaca s istotou. Znamená to, že sa opakuje skôr situácia z roku 2023, keď bol jasnou jednotkou Bedard, než z roku 2022, keď sa napínavo do posledných sekúnd čakalo, koho si Montreal vyberie z trojice Wright-Slafkovský-Cooley. 

Navyše aj generálny manažér Mike Grier už v podstate potvrdil, že si “žraloci” vyberú tohto mladého Kanaďana. 

“Bol to ťažký rok pre fanúšikov, hráčov aj celú organizáciu. Toto je pekná odmena za to, čím sme si prešli a sme nadšení. Myslím si, že Celebrini má schopnosti na to, aby hral ihneď po drafte,” vyhlásil.

Samuel Tirpák v podcaste prirovnal Celebriniho k Sidneymu Crosbymu. Ale ešte skôr, než sa niekto pohorší, si odporúčam tento podcast vypočuť. Nikto totiž nepredpovedá, že Celebrini bude mať rovnako úspešnú kariéru ako jeden z najlepších hráčov v dejinách hokeja. 

Macklin Celebrini.
Macklin Celebrini. (Autor: TASR/AP)

3. Zaujímavosťou je, že po Celebrinim by mohol byť zvolený Arťom Levšunov. Tento pravoruký obranca by sa mal stať najvyššie vybratým Bielorusom v histórii draftu. Súčasný rekord drží taktiež obranca Ruslan Salej, deviatka draftu 1996. V NHL odohral 916 stretnutí a zahynul pri leteckom nešťastí klubu Lokomotiv Jaroslavľ.

4. Tohtoročný draft bude posledný, na ktorom sa zástupcovia organizácií priamo zúčastnia. Od roku 2025 bude výber mladíkov prebiehať virtuálne - hokejisti síce budú v spoločných priestoroch na zvolenom mieste, ale kluby budú voliť každý zo svojho stanovištia vo svojom meste.

5. Sama Tirpáka som do podcastu pozval, pretože sa zúčastnil na nedávnych MS do 18 rokov. Slováci na nich obsadili senzačné štvrté miesto, preto ma zaujímalo, či sa aspoň nejakým spôsobom zlepšili nepriaznivé prognózy, že by zo Slovákov nemusel byť tento rok draftovaný vôbec nikto.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: Ktorí Slováci si vybojovali draft na MS do 18 rokov?