Lístky sa nedali zohnať, hala skoro spadla. Slovan trápil hviezdy z Tampa Bay

Marek Uram sa raduje z gólu s Radoslavom Kropáčom (vľavo) a Romanom Kukumbergom (vpravo) v zápase Slovan Bratislava - Tampa Bay Lightning.

Lístky sa nedali zohnať, hala skoro spadla. Slovan trápil hviezdy z Tampa Bay

Marek Uram sa raduje z gólu s Radoslavom Kropáčom (vľavo) a Romanom Kukumbergom (vpravo) v zápase Slovan Bratislava - Tampa Bay Lightning. (Autor: TASR)
Marek Uram sa raduje z gólu s Radoslavom Kropáčom (vľavo) a Romanom Kukumbergom (vpravo) v zápase Slovan Bratislava - Tampa Bay Lightning.
Marek Uram sa raduje z gólu s Radoslavom Kropáčom (vľavo) a Romanom Kukumbergom (vpravo) v zápase Slovan Bratislava - Tampa Bay Lightning. (Autor: TASR)
Šimon Čop|30. sep 2023 o 06:00

Domácich chválil aj tréner Tampy Bay, tí boli z výsledku nešťastní.

BRATISLAVA. Bol to historicky prvý súboj klubu zo Slovenska proti klubu z NHL. Hokejové sviatky bývalú v zime či na jar – tento sa uskutočnil už začiatkom jesene.

Pred 15 rokmi privítal HC Slovan Bratislava v Samsung Aréne veľkého súpera. Tampu Bay Lightning.

Do hlavného mesta Slovenska zavítali víťazi Stanley Cupu z roku 2004. Na súpiske atraktívneho súpera boli Martin St. Louis, Vincent Lecavalier, Mark Recchi, Václav Prospal, Steven Stamkos či slovenskí obrancovia Andrej Meszároš a Vladimír Mihálik.

Fanúšikovia zaplnili hľadisko haly až po strop. A neodchádzali sklamaní. Videli prekvapivo vyrovnané stretnutie, v ktorom slovanisti podľahli až po samostatných nájazdoch.

HC Slovan Bratislava - Tampa Bay Lightning 2:3 sn (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0, 0:1)

Góly: 27. Uram (Kukumberg), 48. Kuľha (Hruška) - 2. Arťuchin, 54. Lecavalier (Meszároš, Stamkos), rozhodujúci nájazd Lecavalier

Vylúčení: 9:10 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Fraser, Shick - Pare, Cvik, 8025 divákov

Slovan: Hovi - Hančák, Hruška, J. Kováčik, Bohunický, Devečka, Sersen, Pavlas, Petré - Kuľha, Liščák, Hujsa - Lažo, Vaic, Döme - Kropáč, Kukumberg, Uram - Gráčik, Hreus, Bezák

Tampa Bay: M. Smith - Meszároš, Mihálik, Carle, Hutchinson, O´Brien, Lundin - St. Louis, Lecavalier, Prospal - R. Vrbata, Stamkos, Recchi - Arťuchin, Craig, J. Jokinen - J. Ward, Gratton, Hall

Splnený sen

Celej udalosti predchádzala usilovná práca manažmentu Slovana. Dostať do Bratislavy floridský tím, navyše s veľkými menami, nebolo ľahké. Iniciatívu však vyvinuli aj Američania.

„Dalo nám to zabrať, ale dohoda je na svete. Splnený sen!“ víťazoslávne informoval vtedajší generálny manažér Maroš Krajči.

„Bude to životná šanca vidieť hviezdy NHL. Ponuka prišla od Tampy a vedenia NHL. Výraznú úlohu pri tom zohral podpredseda nášho predstavenstva Eric Assimakopoulos a úspešné účinkovanie Slovana v Lige majstrov,“ dodal.

Momentka zo zápasu Slovan Bratislava - Tampa Bay Lightning, Ľubomír Vaic v súboji s obrancami Lightning Andrejom Meszárošom (14) a Vladimírom Mihálikom (56).
Momentka zo zápasu Slovan Bratislava - Tampa Bay Lightning, Ľubomír Vaic v súboji s obrancami Lightning Andrejom Meszárošom (14) a Vladimírom Mihálikom (56). (Autor: TASR)

Keď hviezdy dorazili, Bratislava sa im zapáčila. Vincent Lecavalier tvrdil novinárom, že očakáva hlučnú atmosféru. To, čo zažil, keď vykorčuľoval na ľad, ho však zaskočilo. Fanúšikovia Slovana vítali oba tímy ohlušujúcim rachotom a chorálmi, neúnavne povzbudzovali počas celého zápasu.

Rešpekt bol obrovský

Zápas majú aktéri z vtedajšej zostavy Slovana dodnes v živej pamäti.

„V ten deň sa písala história. Slovan bol prvý slovenský klub v dejinách, ktorý odohral zápas proti tímu NHL,“ spomína pre Sportnet Miroslav Lažo, vtedajší útočník bratislavského Slovana.

„Je to pre mňa veľmi pamätný zápas. A obzvlášť preto, že po 60 minútach bol stav 2:2, hoci proti nám hrali vynikajúci hráči ako Lecavalier a St. Louis. Mali v tíme aj Slovákov a Čechov. Naozaj nás mrzí, že sme to nakoniec nevyhrali.“

Lažo nikdy nehral v NHL, legionárčil v Rusku, Švédsku, Česku a Nemecku. Po čase priznáva, že mu chvíľu trvalo, kým pochopil, že proti nemu stoja rovnakí hráči ako oni – tiež z mäsa a kostí.

„Deň pred zápasom sme mali spoločnú večeru. Uskutočnil sa ceremoniál, prišli hviezdy z NHL. Podávali sme si ruky, porozprávali sme sa, všetko sa nieslo v priateľskom duchu. Bolo to úžasné. Na ľade však bolo cítiť, že sme mali obrovský rešpekt. Až po 10-15 minútach sme zistili, že s nimi vlastne dokážeme hrať,“ vybavuje si.

Foto aktérov zápasu HC Slovan Bratislava - Tampa Bay Lightning.
Foto aktérov zápasu HC Slovan Bratislava - Tampa Bay Lightning. (Autor: TASR)

Lightning mali na mále, na chvíľu v tretej tretine dokonca prehrávali. Ak nechceli odísť s hanbou, museli vytiahnuť všetko hokejové umenie, hoci šlo o prípravný duel.

„Iste nemali nasadenie ako v play-off. Ale každý chce vyhrávať. Keď bol v tretej tretine stav 1:1, všetci hrali naplno,“ vyhlásil Lažo.

Duel mal na Slovensku veľký ohlas. Kto zaváhal, lístok si už nezohnal. Fanúšikovia Slovana mali na vyrovnanom priebehu zápasu veľký podiel.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Lístky sa nedali zohnať, hala skoro spadla. Slovan trápil hviezdy z Tampa Bay