Hokejisti povedali svoj názor: Kto sú najlepší hráči NHL?

Nikita Kučerov.
Nikita Kučerov. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey, TASR|9. máj 2024 o 06:45 (aktualizované 9. máj 2024 o 11:15)

Dvaja z kandidátov už trofej od hráčov v minulosti získali.

NEW YORK. Národná hokejová liga zverejnila menoslov nominovaných na Ted Lindsay Award. Ide o trofej, o ktorej víťazovi rozhodujú samotní hokejisti NHL, ktorí si vyberajú najlepšieho spomedzi nich.

Nominácia neprekvapí. Dostalo sa do nej trio útočníkov - Nikita Kučerov z Tampy Bay Lightning, Nathan MacKinnon z Colorada Avalanche a Auston Matthews z Toronta Maple Leafs.

Prvý menovaný je najvážnejším kandidátom na zisk Hartovej trofeje ako najužitočnejší hráč ligy. Vyhral bodovanie, keď pozbieral 144 (44+100) bodov.

Za ním druhý v produktivite skončil Nathan MacKinnon. Útočník Colorada taktiež patrí k ašpirantom na Hart Trophy.

Auston Matthews sa so 69 gólmi stal bezkonkurenčne najlepším strelcom v ročníku. Okrem toho bol nominovaný na Selke Trophy (cenu pre najlepšie brániaceho útočníka) a Lady Byng Trophy (cenu pre najslušnejšieho hráča).

Zo spomenutých už ocenenie v minulosti získali Auston Matthews (2022) aj Nikita Kučerov (2019). Jediný, kto ho môže dostať premiérovo, je MacKinnon.

Zoznam finalistov je podobný nominácii na Hartovu trofej (najužitočnejší hráč podľa novinárov), s jediným rozdielom - namiesto Connora McDavida je v trojici uchádzačov o Ted Lindsay Award kanonier Toronta Matthews.

Auston Matthews

Matthews ovládol so 69 gólmi poradie strelcov súťaže a získal Maurice Richard Trophy. So 107 bodmi v 81 zápasoch si vytvoril nové sezónne osobné maximum, v ligovej produktivite skončil šiesty.

Nazbieral aj 31 plusových bodov, jeho 93 zblokovaných striel a 85 odobraných pukov boli medzi útočníkmi druhé najvyššie čísla. Dvadsaťšesťročný center sa počas sezóny zaskvel šietimi hetrikmi.

Matthews je zároveň finalista Frank J. Selke Trophy pre najlepšie brániaceho útočníka ligy a Lady Byng Trophy pre hráča s džentlemenským správaním spolu s vysokým herným štandardom.

Nikita Kučerov

Kučerov bol so 144 bodmi (44+100) v 81 zápasoch najproduktívnejší hráč dlhodobej časti sezóny a druhýkrát v kariére získal Art Ross Trophy.

Tridsaťročný ruský krídelník vytvoril nový klubový rekord, keď prekonal vlastný bodový zápis zo sezóny 2018/2019 (128).

Lídrom súťaže bol aj s 53 presilovkovými bodmi. Spolu s McDavidom sú len dvaja z piatich hráčov v histórii profiligy, ktorí v jednej sezóne zaznamenali 100 asistencií.

Nathan MacKinnon

MacKinnon bol druhý najproduktívnejší hráč základnej časti, dosiahol v nej 140 bodov za 51 gólov a 89 asistencií.

Dvadsaťosemročný kanadský center prekonal svoje predošlé bodové maximum z minulej sezóny o 29 bodov.

S 51 presnými zásahmi bol štvrtý najlepší strelec profiligy, jeho 48 presilovkových bodov ho radí na druhé miesto za Kučerova.

V lige bol najlepší so 405 strelami na bránku. MacKinnon bodoval v úvodných 35 domácich dueloch sezóny (77 bodov, 29+48), čo je najdlhšia séria od ročníka 1988/89, keď legendárny Wayne Gretzky v drese Los Angeles bodoval v 40 domácich zápasoch za sebou. Informoval o tom oficiálny web NHL.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hokejisti povedali svoj názor: Kto sú najlepší hráči NHL?