Ružička a Fehérváry? Šanca, že sa pripoja, je čoraz menšia, tvrdí Frühauf

Asistent trénera slovenskej hokejovej reprezentácie Peter Frühauf.
Asistent trénera slovenskej hokejovej reprezentácie Peter Frühauf. (Autor: TASR)
Sportnet|25. apr 2023 o 14:20

Hráčov čaká dvojzápas s Nemeckom.

TRENČÍN. Slovenskí hokejisti pokračujú v príprave na majstrovstvá sveta 2023. Káder už opustila trojica hráčov - obranca Daniel Gachulinec a útočníci Samuel Takáč a Šimon Petráš.

Naopak, mužstvo posilní útočník Martin Chromiak, ktorý v tejto sezóne hral za klub Ontario Reign v nižšej zámorskej súťaži AHL.

Dvadsaťročný Chromiak nastúpil v drese Ontaria na 55 duelov v základnej časti AHL, v ktorých strelil 15 gólov a pridal 13 asistencií. V play-off pridal ďalšie dva štarty s bilanciou 0+1. K národnému mužstvu by sa mal pripojiť v stredu.

V utorok však prišlo k ďalšej, nečakanej zmene v tíme.

Po finále rýchlo do reprezentácie

Na zraze sa na poslednú chvíľu objavil 22-ročný obranca Dávid Mudrák z tímu neúspešného finalistu slovenskej extraligy Zvolena.

„Ochorel nám Mário Grman, takže preto sme povolali Dávida Mudráka, aj keď sme pôvodne chceli dať hráčom z finálovej série trošku väčšiu pauzu.

Žiaľ, nastala takáto situácia. Dávid je mladý obranca, hral výborne a myslím si, že to preňho nebude problém,“ povedal v utorok na zraze asistent trénera Peter Frühauf.

Adam Sýkora (vľavo) a Dávid Mudrák v zápase HK Nitra - HKM Zvolen.
Adam Sýkora (vľavo) a Dávid Mudrák v zápase HK Nitra - HKM Zvolen. (Autor: TASR)

Viac zmien sa nateraz neočakáva. „Chalanov z nominácie čakáme a verím, že sa tu stretneme v plnom počte,“ dodal Frühauf.

Z finalistov extraligy neskôr očakáva v tíme ešte jedného, maximálne dvoch hokejistov.

Prídu aj ďalší

Prezident SZĽH a generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan po zápasoch s Českom v Ostrave - Porube avizoval, že tím posilní v ďalšom bloku prípravy dvojica so skúsenosťami z NHL - obranca Samuel Kňažko a útočník Pavol Regenda.

„Vieme, akým štýlom hrajú. Od Paľa očakávame to jeho fyzično, napádanie v defenzíve, je to dobre korčuliarsky stavaný hokejista. A tiež, že bude dôležitým faktorom v útočnej fáze a bude zbierať ako asistencie, tak aj góly.

Nároky naňho budú vysoké, očakávame, že je komplexnejší hokejista, ale myslím si, že na tlak si už v zámorí zvykol,“ poznamenal Frühauf.

K tímu sa pripoja aj obrancovia z českej ligy, spomínaný Mário Grman bude chýbať pre chorobu, Patrika Kocha čakajú ešte lekárske vyšetrenia.

V hre sú aj ďalší hokejisti zo zámoria Adam Ružička a Martin Fehérváry, oboch trápia menšie zranenia. „Definitíva pri nich nepadla, procesy stále prebiehajú. Vieme, aký máme dátum. Šanca, že sa pripoja, je čoraz menšia,“ upresnil asistent trénera Slovenska.

Ochotu prísť zo zámoria prejavil ešte útočník Miloš Kelemen, ktorého klub Tucson Roadrunners v noci na pondelok vypadol v play-off AHL.

„Podľa mojich informácií práve letí domov. Počítame s ním, je zdravý a chce reprezentovať. Myslím si, že ho uvidíme už počas budúceho týždňa,“ uzavrel Frühauf.

Naopak, Slovensko s určitosťou neposilní Peter Čerešňák. Tridsaťročný obranca nie je po vydarenej sezóne s Dynamom Pardubice zdravotne fit, musí sa vyliečiť do začiatku letnej prípravy.

V ďalšej fáze prípravy čaká Slovákov 28. apríla v Žiline zápas proti Nemecku a o deň neskôr nastúpia proti rovnakému tímu v Trenčíne. V závere absolvujú dve stretnutia proti Rakúsku, po ktorých bude oznámená nominácia.

Nominácia SR

Brankári: Samuel Hlavaj (HC Slovan Bratislava), Šimon Latkóczy (University of Nebraska/NCAA), Matej Tomek (HC Litvínov/ČR), Stanislav Škorvánek (Dukla Ingema Michalovce)

Obrancovia: Michal Beňo (HC Slovan Bratislava), František Gajdoš (HK Nitra), Martin Gernát (HC Lausanne/Švaj.), Andrej Golian (HC Slovan Bratislava), Mário Grman (HC Vítkovice/ČR), Michal Ivan (Bílí Tygři Liberec/ČR), Adam Jánošík (BK Mladá Boleslav/ČR), Samuel Kňažko (Columbus Blue Jackets/NHL, Cleveland Monsters/AHL), Patrik Koch (HC Vítkovice/ČR), Dávid Mudrák (HKM Zvolen)

Útočníci: Jozef Baláž (HK Nitra), Peter Cehlárik (Leksand IF/Švéd.), Viliam Čacho (HK Dukla Trenčín), Martin Faško-Rudáš (HC Bílí Tygři Liberec/ČR), Adrián Holešinský (HC Plzeň/ČR), Marek Hrivík (Leksand IF/Švéd.), Andrej Kudrna (HC Litvínov/ČR), Róbert Lantoši (BK Mladá Boleslav/ČR), Mário Lunter (BK Mladá Boleslav/ČR), Richard Pánik (Lausanne HC/Švaj.), Pavol Regenda (Anaheim Ducks/NHL, San Diego Gulls/AHL), Matúš Sukeľ (HC Litvínov/ČR), Alex Tamáši (HC'05 Banská Bystrica), Martin Chromiak (Ontario Reign/AHL)

Nachádzate sa tu:
Domov