Kto získa titul? Spišská je ako rodina, Nitra zahodila starosti (prognóza)

Fotka zo zápasu HK Nitra - HK Spišská Nová Ves.
Fotka zo zápasu HK Nitra - HK Spišská Nová Ves. (Autor: TASR)
Ondrej Rusnák|19. apr 2024 o 09:55

Finálovú sériu Tipos extraligy analyzuje Ondrej Rusnák.

Na prvý pohľad bude súperiť o hokejový titul prekvapujúca, ale zaslúžená dvojica. Spišská Nová Ves a Nitra sa v histórii extraligy stretnú prvýkrát proti sebe v play off sérii. A hneď vo finále.

HK Spišská Nová Ves - HK Nitra

Obaja súperi prekonali na ceste do finále ťažké prekážky. Oba kluby výrazne pracujú s fanúšikmi a pozitívnou emóciou a sú vo veľkom očakávaní historického úspechu.

Dočká sa Spišská Nová Ves premiérového titulu alebo Nitra, ako najhoršie nasadený tím pred play off, dokáže vyhrať svoj druhý Pohár Vladimíra Dzurillu?

Vzájomné duely v sezóne

3:1 (v), 2:4, 2:3 (v), 3:2

HC Spišská Nová Ves

Spišská Nová Ves prvýkrát vo svojej histórii postúpila do finále extraligy. Po vyradení Banskej Bystrice (4:0 na zápasy) a Košíc (4:3 na zápasy) vstupujú Spišiaci do finále s výhodou domáceho ľadu.

Až štyri z ôsmich výhier v play off boli po predĺžení a v tomto smere má Spišská Nová Ves stopercentnú bilanciu úspešnosti. To ukazuje mentálnu silu tímu. Paradoxne, sila Spišiakov sa najviac ukázala nie v predĺžení, ale v zápase číslo 7, v semifinále.

Košice boli lepší tím, ale Spišská Nová Ves ubránila skorý dvojgólový náskok. V zápase sa zaskvel Filip Surák, ktorý bol brankárskou dvojkou za Marcelom Melicherčíkom, ale v rozhodujúcom zápase semifinále inkasoval len raz.

Kto odchytá viac finálových duelov, je otázne. Prvý duel by podľa nepísaného pravidla, „Kto dostane tím do ďalšieho kola, ten chytá“, mal začať v bráne Surák.

Slová ako tím, či rodina sa často spomínajú pri finalistovi zo Spiša. Nie je to náhoda. V semifinále až 19 hráčov dosiahlo aspoň jeden bod.

Najzaujímavejšou štatistikou Spišskej Novej Vsi je ich zúfalá hra v oslabení počas play off. Vo štvrťfinále takmer každý tretí faul potrestal súper gólom. V semifinále Spišiaci dokonca nedosiahli ani 50% úspešnosť pri bránení oslabení.

V oboch kolách play off boli najhorší v extralige a napriek tomu postúpili ďalej. To je nevídané a ťažko predpokladať, že pri rovnakej miere „úspešnosti“ hry v oslabení to rysom vyjde aj do tretice a získajú majstrovský titul.

Spišská Nová Ves vyhrá ak:

  • Bude mať pozitívnu bilanciu domácich zápasov
  • Úspešnosť oslabení zdvihne na prijateľných 80% a viac
  • Prvá formácia rysov bude mať lepšia v mini zápasoch s prvou nitrianskou

X faktor

Igor Merežko

Ukrajinský hokejista je aktuálne azda najkomplexnejší obranca v extralige. V doterajšom priebehu play off získal osem kanadských bodov. Trávi enormné množstvo času vo všetkých herných situáciách na ľade.

So svojou 194 centimetrovou a metrák vážiacou postavou bude mať vo finále aj drobnú výhodu. Na o čosi užšom klzisku v Nitre to nebude mať do rohov až tak ďaleko ako na „letisku“ v Košiciach. S veľkou pravdepodobnosťou ho čakajú posledné duely v našej extralige a posun do lepšej ligy, možno až za Atlantik. Otázka je, či posledný zápas bude aj víťazný.

HK Nitra

Neviem do akej miery v šatni Nitry počúvajú oldies, konkrétne Janu Kocianovú, ale jej legendárna pesnička „Zahoď starosti“, je na mieru šitá sezóne a najmä play off nitrianskeho tímu. Od stavu 2:1 pre Trenčín v predkole play off vyhrala Nitra 10 zo 14 zápasov. Vyradili dva najlepšie tímy po základnej časti a hotujú sa aj na ten tretí zo Spiša.

Nitre sa podarilo stabilizovať zostavu a množstvo hráčov hrá svoj najlepší hokej v sezóne práve teraz. Okrem bodových stálic ako Samuel Buček, Robby Jackson výrazne prispievajú do kolónky gólov aj Miloš

Bubela, Tomáš Hrnka a aj celá tretia formácia s Jakubom Lackom, Dávidom Okoličánym a Sebastiánom Čederlem. Posledný z nich dal aj postupový gól do finále, v predĺžení proti Michalovciam v zápase číslo 6.

Realizačný tím na čele s Antonínom Stavjaňom vo väčšine sezóny striedal brankársku dvojicu Sami Aittokallio a Libor Kašík, pričom rozhodujúcu porciu zápasov v play off už chytá Fín.

Obranca Branislav Mezei, sa môže stať najstarším kapitánom extraligového tímu, ktorý zdvihne nad hlavu Pohár Vladimíra Dzurillu.

Nitra vyhrá, ak:

  • Produktivita tímu ostane na pleciach všetkých štyroch formácií
  • V hre 5 na 5 strelia viac gólov ako ich súper
  • Nebudú pomalším a unavenejším tímom v sérii (tak ako sa predpokladá)

X faktor

Samuel Buček

Najproduktívnejší hráč domáceho tímu po základnej časti i v doterajšom priebehu play off vyhral v minulých sezónach všetky individuálne trofeje. V 25 rokoch mu do zbierky chýba najdôležitejšia kolektívna, titul majstra Slovenska.

Popri finále Buček bude nepriamo bojovať aj o miestenku na majstrovstvá sveta do Česka. Ak zvládne byť hráčom série, Nitra vyhrá titul, a na MS by v takom prípade mal ísť.

Prognóza

4:3 pre Spišskú Novú Ves

Finálová séria prinesie množstvo emócií. V DNA oboch klubov je vysoká miera EQ a súdržnosti medzi sebou. Hráči oboch tímov, budú každý zápas hrať tak, ako by to mal byť ich posledný v kariére.

Spišiaci počas finále dokážu zlepšiť svoje špeciálne formácie a budú pôsobiť po väčšinu série svižnejšie, najmä na jej konci. Výhoda rozhodujúceho zápasu na domácom ľade sa taktiež prejaví v prospech rysov. Spišská Nová Ves získa svoj prvý extraligový titul v sedemzápasovej bitke.

Ondrej Rusnák je bývalý hokejový útočník. Kontakt s hokejom nestratil ani po skončení kariéry. Pôsobí ako spolukomentátor stanice Sport 1, pre Sportnet pracuje ako hokejový insider. Je syn hokejovej legendy Dáriusa Rusnáka. Príbeh Ondreja Rusnáka si môžete prečítať tu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Kto získa titul? Spišská je ako rodina, Nitra zahodila starosti (prognóza)