Slafkovský predbehol Thorntona i Lecavaliera. Jeho sto zápasov ukázalo ťažkosti i prísľub

Juraj Slafkovský.
Juraj Slafkovský. (Autor: REUTERS)
Šimon Čop|4. mar 2024 o 13:10

Posledný bod pred stým zápasom zaznamenal Slafkovský na Floride.

BRATISLAVA. Stovka zápasov v NHL je málo i veľa zároveň. Z dlhodobého hľadiska nemusí znamenať skoro nič, no zároveň ide o míľnik, ktorý nikdy nezostane nepovšimnutý.

Dáva priestor na porovnanie. A keďže sa na túto hranicu dostal Juraj Slafkovský, teda bývalá jednotka draftu, porovnávali a hodnotili ho mnohí. Neobstál najlepšie, no ani najhoršie. 

Práve pre tento počin si vyslúžil zmienku v najnovšej epizóde rubriky o zaujímavých Slovákoch v zahraničných ligách. 

V Česku sa medzitým skončila základná časť Tipsport extraligy posledným kolom v nedeľu. Najproduktívnejším Slovákom v sezóne sa stal Róbert Lantoši, ktorého prínos pre Mladú Boleslav, najslabšie ofenzívne mužstvo v lige, bol enormný. Bol pri takmer polovici gólov tímu. 

Z Európy sa do zoznamu dostal aj Peter Cehlárik, a to opäť po týždni, keďže potvrdil rolu najproduktívnejšieho a azda i najužitočnejšieho hráča Leksandu. 

V zámorí zaujal Marián Studenič, ktorý patrí k najlepším útočníkom AHL v hre v oslabení, či Max Ferkodič, ktorý prežil najlepší víkend v doterajšej kariére v USHL. 

Juraj Slafkovský 

Stý zápas v NHL zvykne byť veľkým míľnikom. Kto sa v najlepšej lige sveta udrží, najmä nepretržite, takto dlhý čas, zvykne mať svoju rolu a znamená to, že si ju aj zvládol zastať. 

Práve na túto métu dosiahol v uplynulom týždni Juraj Slafkovský. Napodobnil 47 krajanov, ktorí v lige pôsobili pred ním. 

Stovku neoslávil podľa predstáv. Montreal si síce z ľadu Tampy Bay odniesol bod, no prehĺbil krízu, keďže z ostatných ôsmich stretnutí vyhral len raz.

Napriek tomu však šlo o významný deň. Stovka znamená isté skúsenosti a zväčša býva odrazovým mostíkom, keď draftové jednotky, ktoré nemajú status generačného talentu, začnú napĺňať svoj potenciál.

Slafkovský v prvých sto dueloch zaznamenal 17 gólov a 24 asistencií, dokopy 41 bodov. S priemerom 0,41 bodu na zápas je už v devätnástich rokoch lepší než Richard Pánik, Tomáš Kopecký či Branko Radivojevič. Ako ukázalo posledné obdobie, jeho priemer by sa mal v budúcich rokoch rapídne zvýšiť.

Počiatočné obavy o to, či sa zvládne uchytiť v najprestížnejšej lige sveta, vystriedala v posledných mesiacoch radosť a mnohokrát bodové hody.

Stal sa jedným z kľúčových hráčov Montrealu Canadiens a nestratil sa ani v historickom porovnaní, v ktorom sa môže rovnať s hráčmi ako Jack Hughes či Mike Modano. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Slafkovský predbehol Thorntona i Lecavaliera. Jeho sto zápasov ukázalo ťažkosti i prísľub