Klubový lekár Košíc si u Svatoša stopy po vpichoch nevšimol

Svoje temné tajomstvá ukrýval. Po smrti Mareka Svatoša vyplávali na povrch nečakané skutočnosti týkajúce sa veľkých problémov v jeho živote.
Svoje temné tajomstvá ukrýval. Po smrti Mareka Svatoša vyplávali na povrch nečakané skutočnosti týkajúce sa veľkých problémov v jeho živote. (Autor: tasr)
Patrik Fotta|9. dec 2016 o 00:00

Okolo smrti hokejistu sa stále objavujú nové súvislosti.

KOŠICE. Hokejista Marek Svatoš, ktorý zomrel 5. novembra v americkom Denveri, mal vraj na tele niekoľko vpichov naznačujúcich užívanie omamných látok.

Na povrch vyplávalo aj to, že v Amerike bol súdený za ohrozovanie vlastného syna!

Informáciu o vpichoch na Svatošovom tele priniesol portál pluska.sk, ktorý čerpal z oficiálnej pitevnej správy.

Podľa cas.sk bol košický rodák týždeň pred smrťou dokonca odsúdený za ohrozovanie vlastného syna, ktorého mal viezť vo svojom aute pod vplyvom návykových látok, pričom k skutku sa sám priznal.

Testy sa oklamať nedajú

Klubový lekár HC Košice Jozef Kubašovský, ktorý sa o Svatoša staral počas jeho poslednej hráčskej sezóny 2013/14, keď obliekal dres oceliarov, si v tom čase žiadne vpichy po ihlách ani známky závislosti u hráča nevšimol.

„Určite nie. Z krvi sa to samozrejme zistiť dá, ale odbery sa paušálne nerobia. Muselo by sa to urobiť cielene. Tie vyšetrenia sú veľmi drahé a dokonca ani antidopingové testy sa nerobia tak často práve pre to, že sú finančne náročné. Občas sa to robí námatkovo, ale nemajú to na starosti kluboví lekári, ale ľudia z organizácie WADA (Svetová antidopingová agentúra – pozn. red.), ktorí robia aj skúšky na drogy. U nás sa to robí asi dva až trikrát za sezónu, ale do Košíc nechodia, lebo je to pre nich ďaleko, takže našich hráčov testujú, keď hrajú napríklad v Nitre,“ povedal pre Korzár Jozef Kubašovský.

Pri samotnom testovaní, ktoré vykonáva antidopingová organizácia, podľa košického lekára nie je možné zakryť stopy po vpichoch, prípadne testovanie sfalšovať tak, aby kontrolóri neprišli na to, že hráč užíva omamné látky.

„Protokol je tam zložitejší, oni sa hráča pýtajú aké lieky užíva a podobne. Ja to poznám z reprezentácie, kde sú antidopingové kontroly po každom jednom zápase na MS. Vyberú si dvoch alebo troch hráčov, ktorých testujú. Na klubovej úrovni to však takto nefunguje. Ale oklamať sa to určite nedá. Keby zistili, že hráč má nejaké stopy po vpichoch alebo podobne, tak by sa pokračovalo vo vyšetrovaní,“ uviedol Kubašovský.

Keby sa zdôveril, snažili by sa mu pomôcť

Počas pôsobenia v Košiciach sa Marek Svatoš neprejavoval ako človek, ktorý potrebuje okamžitú pomoc od závislosti na drogách alebo iných návykových látkach.

„On bol vždy introvert od prírody, nebol veľmi komunikatívny. Na druhej strane ale neboli žiadne známky toho, žeby mohol mať nejaké vážne problémy so závislosťou alebo podobne. Zhodou okolností ja mám manželku psychologičku, takže pokiaľ by prejavil nejaký záujem, že potrebuje pomoc, ja by som ho poslal za manželkou, ktorá sa týmto veciam venuje. Nikdy sa mi však s niečím takým nezdôveril. Ono sa ani nedá chodiť za každým hráčom a pýtať sa ho, či nemá nejaké problémy. Musí prísť iniciatíva od neho,“ povedal Kubašovský.

Mlčanlivý typ hráča

V Košiciach viedol Svatoša v poslednej sezóne tréner Anton Tomko, ktorý si na svojom vtedajšom zverencovi nevšimol žiadne podozrivé správanie.

„On bol skôr utiahnutý, mlčanlivý typ hráča a človeka. Vnímal som ho tak, že bol vtiahnutý sám do seba. Keď mal nejaký problém, prišiel individuálne za nami a riešil to vyslovene s nami. Napríklad, keď potreboval odísť alebo čo sa týkalo jeho zranenia, tak vtedy to s nami osobne prediskutoval. V podstate nám povedal len to, čo sám uznal za vhodné, ale nerozvíjal to ďalej,“ skonštatoval Tomko.

Počas zápasov vraj neprejavoval Svatoš žiadne výrazné emócie.

„Občas len sekol s hokejkou na striedačke, keď mu niečo nevyšlo, ale inak na nikoho nekričal, ani som ho nevidel, žeby mal s niekým hádku. Skôr to tak prežíval sám pre seba. Jednoducho nebol taký emotívny človek ako iný, kto sa vie aj občas rozhorčiť,“ uviedol Tomko.

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Klubový lekár Košíc si u Svatoša stopy po vpichoch nevšimol