Švajčiarka to pretaktizovala. Víťazka sa sústredila na super-G, napokon má glóbus v zjazde

Cornelia Hütterová s malým glóbusom za zjazd.
Fotogaléria (12)
Cornelia Hütterová s malým glóbusom za zjazd. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|23. mar 2024 o 13:14

V rakúskom stredisku prepukli veľké oslavy.

BRATISLAVA. Obrovskú drámu videli diváci vo finále Svetového pohára v Saalbachu. 

Líderka disciplíny Lara Gutová-Behramiová nezvládla svoju záverečnú jazdu v zjazde a skončila na nebodovanej sedemnástej priečke. Preteky vyhrala jej konkurentka Cornelia Hütterová, ktorá si tak zaistila malý glóbus za zjazd. 

„Dnes to Švajčiarka pretaktizovala,“ zhrnul v štúdiu ČT Sport bývalý lyžiar Borek Zakouřil. 

„Načakaný úspech pre Rakúsko. Hütterová zmazala bodovú stratu a triumfuje prvýkrát v hodnotení zjazdu. Víťazstvo je nezabudnuteľné pre krajinu,“ komentoval Dominik Kárnik pre Eurospot. 

Posledná rakúska víťazka malého glóbusu za zjazd bola Nicole Schmidhoferová v roku 2019. 

Finále Svetového pohár v Saalbachu 2024:

Nedeľa 24.3.
Zjazd muži – 11:15

/priamy prenos vysielajú stanice RTVS, ČT Sport, Eurosport 1, ORF 1 či Das Erste/

Nemusela riskovať

Najlepšiu východiskovú pozíciu na zisk prvenstva v disciplíne mala Gutová-Behramiová. Švajčiarka mala náskok 68 bodov na Stephanie Venierovú a 72 bodov na Corneliu Hütterovú.

Znamenalo to, že pri víťazstve jej najväčšej rivalky by líderke stačilo siedme miesto. 

„Dnes dám do toho všetko. Cítim sa dobre pripravená, ale chce to súhru okolností. Bohužiaľ, preteky nemám vo svojich rukách,“ uviedla Venierová pre Eurosport. 

„Dá sa očakávať, že Lara pôjde tak, aby svoju jazdu bezpečne došla do cieľa. Nemusí riskovať, má pohodlný náskok. Myslím, že nepôjde na víťazstvo,“ reagoval Zakouřil.

„Lara môže ísť uvoľnenejšie, pretože rozdiely nie sú minimálne. Mala by iné pocity, ak by sa v pretekoch jednoznačne rozhodovalo. Každá z lyžiarok je však uvoľnená. Atmosféra vo finále Svetového pohára je výborná,“ pritakala v štúdiu RTVS Veronika Zuzulová. 

Posunutý štart

Organizátorom robili najväčšie vrásky poveternostné podmienky. Štart pretekov naplánovali na 11:15, čo prišlo lyžiarskym expertom príliš neskoro. 

Naviac, prognózy na poobedie neboli priaznivé. 

„Bola možnosť ísť skôr a pretekárky by už mohli byť v cieli. Otázkou sú však medzinárodné prenosy a ďalšie súvislosti,“ zamýšľal sa Zakouřil. 

Štart pretekov dokonca museli posunúť približne o pätnásť minút, pretože fúkal vietor a organizátori potrebovali poriadne upevniť niektoré z bránok. Po odjazdení dvoch pretekárok sa zranil jeden z členov technickej čaty, ktorý čakal na transport mimo zjazdovky. 

„Tento čas môže poobede ešte chýbať,“ varovali komentátori. 

Obrovské emócie

Ako prvá z najväčších ašpirantiek prišla do cieľa Venierová. „Musí zúročiť všetko, čo o tejto zjazdovke vie. Mala by ísť jazdu na hrane, aby mala šancu na boj o malý glóbus,“ komentoval Zakouřil. 

Rakúska lyžiarka šla najmä v druhej polovici trate vynikajúco a cieľ preťala na priebežnom druhom mieste. To by jej zaistilo malý glóbus iba v prípade, ak by Gutová-Behramiová nebodovala. 

Fotogaléria: Cornelia Hütterová získala malý glóbus za zjazd (Svetový pohár 2023/24)

Situáciu zdramatizovala Hütterová, ktorá potrebovala krajanku poraziť, aby mala aj ona šancu na malú trofej. Rakúšanka šla aktívne a čisto. Predviedla perfektnú jazdu a do cieľa prišla s pol sekundovým náskokom. 

Gutová-Behramiová vo svojej jazde hazardovala s cennou trofejou. Stačilo jej prísť na ôsmom mieste, čo napokon nedokázala. 

Švajčiarka obsadila priebežné jedenáste miesto a v rakúskom stredisku prepukla obrovská radosť. Hütterová by za týchto okolností mala v rukách malý glóbus. 

„Rakúšania akoby verili, že už na štarte nikto nebude rýchlejší,“ reagovali v štúdiu ČT Sport. 

Prehľad istých víťazov jednotlivých disciplín

Celkové hodnotenieLara Gutová-BehramiováMarco Odermatt
ZjazdCornelia Hütterová, ???
Super-G - Lara Gutová-BehramiováMarco Odermatt
Obrovský slalom - Lara Gutová-Behramiová, Marco Odermatt
Slalom - Mikaela Shiffrinová, Manuel Feller

Slzy šťastia

Na predné priečky sa prepracovali druhá Ilka Štuhecová a tretia Nicol Delagová. 

Hütterová v cieli neskrývala slzy. 

„Je úžasné vyhrať domáce preteky. Nikdy som si to ani nepredstavovala. Som jednoducho bez slov. Sústredila som sa viac na piatkové preteky super-G, kde som mala väčšiu šancu na glóbus.

V noci som aj zle spala. Ráno som si však povedala, že musím ísť najlepšie, ako viem a vyšlo mi to,“ tešila sa pre mikrofóny FIS. 

„Dnes predviedla úžasný výkon. Ničoho sa nezľakla. Konečne sme videli napínavé finále Svetového pohára. Videli sme emócie a pravú radosť,“ reagovala Zuzulová. 

Sezónu zakončia muži, ktorí sa v nedeľu predstavia v zjazde. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Švajčiarka to pretaktizovala. Víťazka sa sústredila na super-G, napokon má glóbus v zjazde