Oktagon: Vémola, Kozma a Szabová. Deväť zápasov, ktoré chceme vidieť v roku 2022

Šampión Oktagon MMA David Kozma.
Šampión Oktagon MMA David Kozma. (Zdroj: Oktagon MMA)
SvetMMA|30. jan 2022 o 16:03 (aktualizované 30. jan 2022 o 16:04)

Vybrali sme atraktívne súboje, ktoré by sa mohli odohrať v roku 2022.

Takmer každý turnaj najväčšej československej organizácie Oktagon MMA prináša divákom okrem skvelej šou a silných emócií aj zápasy, ktoré obsahujú niečo naviac.

V podobných prípadoch ide zväčša o nesporné kvality bojovníkov, ich nezdolné osobnosti, poriadne vypäté predzápasové emócie alebo je to súboj, ktorým môže jedna či druhá strana v profesionálnej kariére mnoho získať či stratiť.

Každý z nás si určite vie za uplynulých dvanásť mesiacov spomenúť na okamihy slávy a fenomenálne zápasnícke výmeny.

Aké potenciálne zaujímavé zápasy skrýva rok 2022 pre fanúšikov Oktagonu? Tak práve na to sa v nasledujúcich riadkoch pozrieme.

Ako podmienku pri zostavovaní duelov sme si zadali, aby sa meno každého bojovníka objavilo v potenciálnych súbojoch iba raz.

1. David Kozma vs. Ivan Buchinger

V decembri sa mala v Ostrave písať história. Dvojnásobný šampión Oktagonu Ivan Buchinger bol blízko od toho, aby sa zapísal do histórie svetového MMA.

A to všetko malo byť proti dlhoročnému kráľovi veltrovej váhy Davidovi Kozmovi.

Hoci pre niektorých ide o nezmyselný súboj, Buchingera nemožno podceňovať. Ani v zápase, kde by mal mať Kozma jasnú váhovú prevahu.

Hoci z dôvodu zranenia slovenského bojovníka k zápasu nakoniec nedošlo, pokus Buchingera postaviť sa v titulovom dueli najdominantnejšiemu šampiónovi Oktagonu sa javí ako dobrá voľba.

Ako pre organizátorov, tak pre samotných zápasníkov.

2. Karlos Vémola vs. Samuel "Pirát" Krištofič

Hoci v tejto chvíli čaká na Krištofiča súboj o právoplatný titul strednej divízie Oktagonu a legendárny český bojovník je zranený, nič to nehovorí o tom, že všetci na tento duel už dlhodobo čakáme.

Počiatky rivality oboch bojovníkov sa konkrétne datujú do jesene 2017, kedy sa Pirát stal víťazom druhej Oktagon výzvy.

Vémola, ktorý bol jedným z dvoch trénerov českého tímu, zavesil po turnaji Oktagon 4 na ceste z Bratislavy do Prahy na sociálne siete krátke video. V ňom hovoril o tom, že by prípadný súboj rád prijal.

Bohužial (druhú Oktagon Výzvu, pozn. red.) vyhral Pirát, ja som to veľmi prial Radovi Úškrtovi. Ak si ale myslíte, že máte na Slovensku najlepších zápasníkov v strednej váhe, tak poďme na to.

Ja by som sa nebránil tomu, aby Pirát so mnou zápasil, ak sa cíti ako ozajstný šampión,“ vravel vtedy historicky prvý Čech v UFC.

Na turnaji Oktagon 26 získal Samuel "Pirát" Krištofič dočasný opasok strednej váhy.
Na turnaji Oktagon 26 získal Samuel "Pirát" Krištofič dočasný opasok strednej váhy. (Zdroj: OKTAGON MMA)

Skrz rôzne obštrukcie, ktoré bránili stretu Vémolu a Krištofiča sme sa súboja mali dočkať o štyri roky neskôr na turnaji Oktagon 30. Ten sa konal predvčerom, 30. decembra.

Zranenie Vémolu ale všetkému stálo v ceste. Medzitým sa stihol dohodnúť duel Piráta a Patrika Kincla, ktorý sa presunul na február tohto roku.

Napriek tomu, že duelu aj dnes stojí v ceste mnoho prekážok, v Oktagone nenájdeme veľa zápasov, ktoré by dokázali navodiť podobný pocit, ako práve stret medzi Krištofičom a Vémolom.

3. Vlasto Čepo vs. Matěj Peňáz

Pôvodne sa mali stretnúť vo finále minuloročného projektu Oktagon Underground vo váhe do 90 kilogramov. V MMA sú stále nováčikmi, nutno však dodať, že veľmi talentovanými.

Obaja zápasníci majú za sebou úspešné kariéry v postojárskych disciplínach. Práve vďaka vycibrenému postoju v odlišnej podobe je duel Čepa a Peňáza taký zaujímavý.

O Peňázových presných a tvrdých úderoch nemôže byť pochýb, veď z piatich súbojoch pod pravidlami MMA doposiaľ všetkých súperov uspal pred limitom na knokaut. O nič horší nie je ani Čepo, ktorý súperom nedovolí prejsť cez brány prvého kola.

Rodák zo Srbska predstavuje ultimátnu výzvu pre elitného českého kickboxera. Väčšiu než by sa mohlo zdať.

Poriadny zápas dvoch skvelých postojárov, tak ako to má fanúšik najradšej. To sľubuje súboj Čepa a Peňáza.

4. Miloš Petrášek vs. Jeremy Kimball III

Hovorí sa, že dvakrát do tej istej rieky nevlezieš. To by ale nemusel byť prípad známeho českého bojovníka Miloša Petráška, ktorý má za sebou s Jeremym Kimballom dva zápasy.

Petrášek odchádzal v oboch prípadoch ako porazený. Prečo by sa trilógia mohla odohrať v Oktagone práve v roku 2022?

Vzhľadom na skutočnosť, že ani jeden neplánuje zmeniť váhovú kategóriu a fakt, že v divízii sa v súčasnosti nenechádza mnoho lepších alternatív, by k tretiemu vzájomnému duelu mohlo naozaj dôjsť.

Pred časom túto možnosť nezavrhol ani samotný Petrášek, ktorý priznal, že aj keď s Kimballom v minulosti prehral, stále chce proti nemu znova otestovať svoje kvality.

5. Ronald Paradeiser vs. Mateusz Legierski II

Hoci sa v poslednej dobe spomína pre Ronalda Paradeisera možnosť odvety so šampiónom ľahkej váhy Ivanom Buchingerom, je tu ešte jedna odveta, ktorá by stála za pozornosť.

Áno, ide o odvetu proti Mateuszovi Legierskemu. Súboj dvoch talentovaných zápasníkov sa v júni 2019 skončil výhrou na knokaut pre Poliaka. Prečo druhý zápas?

Ide o to, akou cestou si za dva a pol roka prešli obaja bojovníci. Legierskeho sľubne naštarovanú kariéru v KSW poznačili zdravotné problémy a najnovšie aj prehra proti Romanovi Szymanskemu. Bývalý šampión Oktagonu sa potrebuje chytiť.

A kde inde, než opätovným pôsobením v Oktagone?

Paradeiser sa od posledného spoločného duelu zlepšil na úroveň jednotky ľahkej váhy v rámci domácej organizácie. S výnimkou šampióna Ivana Buchingera odvtedy nenašiel premožiteľa.

Legierski sa potrebuje chytiť, Paradaiser by dostal šancu potvrdiť, že v prvom zápase mu nechýbala kvalita, ale skúsenosti.

Súboj, ktorý stojí za zamyslenie.

6. Lucia Szabová vs. Lucie Pudilová

Zápas, ktorý takpovediac ani nepotrebuje komentár. Víťazka štvrtej série Oktagon Výzva proti veteránke UFC. Slovensko proti Česku. Súboj dvoch skvelých bojovníčok.

To všetko a ešte oveľa viac v sebe ukrýva potenciálny súboj o opasok ženskej bantamovej divízie Oktagonu.

Povedzme si na rovinu, spomínané dámy v Oktagone neuvidíme v inom než titulovom zápase.

Obe zápasníčky si na sociálnych sieťach už stihli vymeniť zopár slov. Aj preto nebude prekvapením, ak v roku 2022 uvidíme súboj Szabovej a Pudilovej.

Od novembra 2020 zaknihovala Szabová na profesionálnom okruhu štyri výhry, a čo je dôležitejšie, jej zápasy sú zárukou kvality a atraktivity.

Pudilová zase poslednou výhrou proti Marte Waliczek umlčala všetkých pochybovačov, ktorí jej vyčítali nedostatky v práci na zemi.

Podčiarknuté a podtrhnuté, ide o súboj, ktorý môže posunúť nielen víťazku duelu, ale aj celkovo ženské MMA v Česku a na Slovensku.

7. Roman Paulus vs. Jakub Tichota

Súboj, ktorý sa nepriamo dohodol na decembrovom turnaji Oktagon 30.

Tichota po výhre nad Dawidom Karetom sa nechal počuť, že jeho plány v perovej váhy sú len tie najvyššie, čo by chcel potvrdiť práve porážkou mladého Slováka.

Stret Tichotu a Paulusa však spája viac. Prípadný zápas by bol federálnym súbojom medzi dvoma pravdepodobne najväčšími talentami Česka a Slovenska.

Zápas ponúka aj porovnanie momentálne najúspešnejších tímov na domácej scéne, a to pražského Reinders MMA a trnavského Spartakus Fight Gymu.

8. Jonas Magaard vs. Farid Basharat

Titul v bantamovej váhe v súčasnosti patrí Dánovi Magaardovi, avšak nechýbalo veľa a boli by sme svedkami vlády Farida Basharata v Oktagone.

Koniec septembra a zranenie Basharata zabránilo jeho titulovému duelu s Filipom Mackom.

Ako náhrada za mladého Afgánca vtedy nastúpil Magaard, ktorý v piatich kolách ukázal, že s ním je potrebné na domácej scéne rátať.

Farid Basharat si debut vo farbách Oktagonu odbil v júli na pražskej Štvanici.
Farid Basharat si debut vo farbách Oktagonu odbil v júli na pražskej Štvanici. (Zdroj: OKTAGON MMA)

Basharatova rýchlosť a presnosť v postoji sľubuje proti skvelými zemiarskym schopnostiam Magaarda zápas, na ktorý by mohli fanúšikovia ešte dlho spomínať.

9. Rozlúčkový zápas Ilju Škondriča

Napriek tomu, že ho dnes mnohí fanúšikovia zmiešaných bojových umení poznajú ako úspešného trénera najlepších slovenských bojovníkov, nemôžeme zabudnúť na jeho zápasnícku kariéru.

Ilja Škondrič stál pri zrode domácej scény MMA, pričom si nikdy neváhal pomerať sily s poprednými domácimi či zahraničnými bojovníkmi.

V dobe, kedy bojovníci nieriešili váhové kategórie si Škondrič dokázal uhájiť svoju pozíciu.

Malo to byť v Bratislave na jeseň 2019, kedy sa mal Ilja rozlúčiť s profesionálnou kariérou. Po náročnej príprave však jeho súpera Ivo Cuk na poslednú chvíľu zo súboja odstúpil.

Odvtedy je na mieste otázka či sa ešte dočkáme posledného zápasu Škondriča. Práve rok 2022 by nám mohol napovedať viac.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Oktagon: Vémola, Kozma a Szabová. Deväť zápasov, ktoré chceme vidieť v roku 2022