Na začiatku sa iba rozbiehal. Lantoši má v posledných stretnutiach priemer tri body na zápas

Róbert Lantoši na tréningu v príprave na MS 2024.
Fotogaléria (20)
Róbert Lantoši na tréningu v príprave na MS 2024. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|22. apr 2024 o 14:45

Slovenský útočník má patriť k ťahúňom reprezentácie.

BRATISLAVA. Slovenskí hokejisti majú za sebou polovicu prípravných zápasov pred blížiacimi sa majstrovstvami sveta v Česku

Na konte majú dve výhry v riadnom hracom čase so Švajčiarskom, jednu výhru v predlžení proti Nemecku a hokejisti Nemecka pripravili pre zverencov Craiga Ramsayho zatiaľ jedinú prehru. 

Pred dvojzápasom s Českom realizačný tím privítal kvarteto útočníkov Mareka Hrivíka, Petra Cehlárika, Andreja Kudrnu a Matúša Súkeľa. K tímu sa pripojil aj branár Stanislav Škorvánek. 

Naopak, káder opustili brankár Dávid Hrenák a trio útočníkov Silvester Kusko, Marek Hecl a Andrej Kukuča.  

Hráči zo zámoria by sa mali k národnému tímu pripojiť až o týždeň neskôr. 

Komu sa v úvodných prípravných zápasoch najviac darilo? 

Dostal sa do tempa

Útočník Róbert Lantoši si v posledných troch zápasoch pripísal až deväť bodov s priemerom tri body za zápas. 

„Mohol by byť ešte viac sebeckejší. Chceme to od neho a potrebujeme to. Jeho prínos je dôležitou súčasťou tímu, ale mohol by ešte viac strieľať," povedal asistent trénera Peter Frühauf po dvojzápase s Nemeckom.

Dvadsaťosemročný hráč Mladej Boleslavi nastúpil aj v prvom prípravnom zápase so Švajčiarskom, ale bodovo sa nepresadil. 

Róbert Lantoši počas prípravného hokejového zápasu Nemecko - Slovensko.
Róbert Lantoši počas prípravného hokejového zápasu Nemecko - Slovensko. (Autor: TASR)

Môže sa to i fakt, že posledný súťažný zápas odohral ešte 3. marca na ľade Sparty Praha a trénerovi Ramsaymu sa hlásil už na neoficiálnom kempe pred záverečnou časťou prípravy na MS. 

„Určite je to skvelá možnosť dostať sa opäť do vyššieho tempa, aby sme boli pripravení na prvé zápasy. Ako každý rok som prišiel zabojovať o miestenku na MS a uvidíme, ako to dopadne," povedal v rozhovore pre Sportnet. 

Na konte má už štyri účasti na svetových šampionátoch a piatou by sa vyrovnal v tomto smere hráčom ako Žigmund Pálffy, Róbert Petrovický, Ján Pardavý, Vladimír Országh a ďalší.

Lantoši bol najproduktívnejší slovenský hokejista v českej extralige. Z individuálneho hľadiska priznal, že patrila k jeho najlepším v doterajšej kariére, no s tímom skončil pred bránami play-off.

V 50 zápasoch strelil dvadsať gólov, ku ktorým pridal 27 asistencií. V porovnaní s predošlých ročníkom sa výrazne zlepšil, keďže jeho bilancia bola len 7+20. 

Darí sa celej formácii

Lantoši v aktuálnej sezóne odohral dva reprezentačné zápasy v rámci Vianočného Kaufland Cupu proti Nórsku (9:0) a Lotyšsku (3:0). 

Nastúpil v nich v prvom útoku s Marekom Hrivíkom a Oliverom Okuliarom, pričom dokopy táto formácia nazbierala v dvojzápase desať bodov. 

V príprave pred MS nastupuje pravidelne v útoku s centrom Lukášom Cingelom a na krídle s Okuliarom, ktorého v poslednom zápase vystriedal Jozef Baláž. 

Okuliar si v štyroch zápasoch pripísal po boku Lantošiho jeden gól a dve asistencie, Cingel trikrát prihrával na gól. 

Prechod do elitnej formácie sa vydaril Jozefovi Balážovi, ktorý zaznamenal gól a asistenciu. 

„Potešilo ma, že som sa presunul zo štvrtého do prvého útoku. S Cingelom a Lantošim sa mi hrá veľmi dobre. Nahrali mi už na dve tutovky. Pri druhej šanci som počúvol Lantiho, keď mi vravel, že musím viac strieľať. Padlo mi to tam,“ uviedol Baláž v poslednom zápase s Nemeckom.  

„Pre brániaceho súpera je to nepríjemný hráč. Kde sú jeho limity, nevieme. Je to dobrý korčuliar, ktorý môže hokejovo rásť,“ vyzdvihol dvadsaťštyriročného útočníka hokejový expert Rastislav Konečný v štúdiu JOJ Šport.

Fotogaléria zo zápasu Nemecko - Slovensko, prípravný zápas pred MS v hokeji 2024

Gól na zápas

Druhý najproduktívnejší Slovák v príprave je útočník Martin Faško-Rudáš, ktorý zaznamenal štyri góly a jednu asistenciu. Posledný zápas s Nemeckom rozhodol gólom v predĺžení. 

Dvadsaťtriročný hráč Liberca sa pravidelne predstavuje v reprezentačnom drese. Na svetovom šampionáte však bol iba jedenkrát - v Rige 2021. 

„Konkurencia je obrovská. Vieme, že niekoľko chlapcov má prísť zo zámoria, aj z Európy. Všetci sa chceme sústrediť na svoj výkon a hrať najlepšie, aby sme sa udržali v zostave, keď prídu noví chlapci. Verím, že sa tam dostanem. 

V útoku s Kollárom a Takáčom sme si sadli a povedali sme si, že nebudeme vymýšľať. Zatiaľ to vychádza,“ uviedol v rozhovore pre Sportnet. 

Po boku úspešného strelca sa darilo aj dvadsaťštyriročnému Andrejovi Kollárovi, ktorý zaznamenal dva góly a štyri asistencie. 

Najbližšie čakajú zverencov Craiga Ramsayho hokejisti z Česka. Slováci sa predstavia v piatok 26. apríla v Trenčíne (16:30) a v sobotu 27. apríla (14:00) v Bratislave. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Na začiatku sa iba rozbiehal. Lantoši má v posledných stretnutiach priemer tri body na zápas