Športová týždňovka

Hokejista Marek Svatoš zomrel.
Hokejista Marek Svatoš zomrel. (Autor: archív)
Sportnet|12. nov 2016 o 00:00

Čo sa udialo vo svete športu počas týždňa.

V USA zomrel hokejista Svatoš

V nedeľu ráno prišla spoza oceánu šokujúca správa. V Denveri zomrel bývalý slovenský hokejový reprezentant, odchovanec košického hokeja Marek Svatoš. Za dosiaľ nevyjasnených okolností mu zlyhalo srdce, zrejme po predávkovaní liekmi. Hviezdou bol už v mládežníckych kategóriách a skvelý vstup mal aj do NHL, kde patril v nováčikovskej sezóne 2005/2006 k najväčším hviezdam tímu Colorado Avalanche.

Jeho sľubne sa rozbiehajúcu kariéru napokon pribrzdili viaceré zranenia. Správa o jeho smrti šokovala celé hokejové Slovensko a samozrejme aj košický klub HC Košice, v ktorom Marek odohral poslednú aktívnu sezónu a pred dvoma rokmi dvíhal nad hlavu majstrovský pohár.

Potom sa utiahol do Ameriky, aby sa mohol venovať svojim dvom synom a ťažko chorej manželke. Na počesť bývalého skvelého spoluhráča odohrajú hokejisti HC Košice dnešný ligový duel v Martine s čiernymi páskami na rukávoch.

Stovky podpisov pribudli aj do kondolenčnej knihy na spomienkovom mieste, ktoré klub zriadil pred Steel Arénou. Svatoš si v svojej poslednej vôli želal, aby ho pochovali v rodných Košiciach.

Prvá býčia, piata anjelská

Košickí basketbalisti v 7. kole Slovenskej basketbalovej ligy mužov prelomili stobodovú hranicu pri domácom víťazstve nad Nitrou 101:67. Býci viedli po prvej štvrtine o sedemnásť bodov a zdalo sa, že zápas s Nitrou bez problémov zvládnu.

V druhej štvrtine ale prišla na mužstvo trénera Brajkoviča kríza a hostia využili ľahké straty domácich a znížili na rozdiel desiatich bodov, ktorý dokonca v úvode tretej štvrtiny skresali na štyri body. „Prepli na vyššie obrátky. Hlavne sme pritvrdili v obrane a hrá sa potom jednoduchšie, keď pri útokoch traja na jedného či traja na dvoch dáte ľahké koše.

Jednoducho sme ukázali tú kvalitu, ktorú by sme mali hrať v každom zápase," povedal po zápase Stanislav Baldovský. Už piatu stovku v slovenskej extralige si počas predchádzajúceho víkendu na svoje konto pripísali hráčky Good Angels, ktoré porazili Šamorín 105:51. Cassovia na domácej palubovke podľa predpokladov nekládla veľký odpor vicemajstrovi z Piešťan a prehrala 36:94.

Košické basketbalové tímy čakajú ligové súboje aj tento víkend. V sobotu v Angels aréne najprv o 16.00 nastúpia Good Angels proti Popradu, o 19.00 privítajú KB Košice nováčika z Lučenca. Cassovia odohrá svoj ligový zápas v Šamoríne.

Vodnopólové víťazstvá

Víťaznú príchuť malo pre oba košické vodnopólové tímy 3. kolo extraligy. ŠK Hornets si v dramatickom zápase pripísali cenné víťazstvo 10:9 nad vicemajstrovskou Sláviou UK Bratislava. ŠKP Modrí Draci Košice – Staré Mesto uspeli v komárňanskom bazéne, kde nad domácim KVP Komárno zvíťazili 9:6.

Počas najbližšieho víkendu má extraliga reprezentačnú prestávku, počas ktorej Slovensko odohrá v utorok 15. novembra o 19.00 v košickom bazéne zápas skupinovej fázy Svetovej ligy proti Nemecku.

Opátske uzavrelo jeseň víťazstvom

Vyšné Opátske ukončilo jesennú časť III. ligy Východ víťazstvom 2:1 na trávniku prešovského „béčka". So siedmimi víťazstvami, rovnakým počtom remíz a jedinou prehrou tak hráči klubu z košickej mestskej časti prezimujú najhoršie na treťom mieste tabuľky, ale v prípade, že Giraltovce v dohrávke nezískajú v sobotu ani bod na ihrisku Vranova nad Topľou, strávi Opátske zimu na striebornom stupienku.

Opátske počas 16 jesenných kôl nastrieľalo spolu s Trebišovom a Giraltovcami najviac gólov. Z 34 ich 13 dal Radovan Bandžuch, ktorý je druhým najlepším strelcom ligy.

Anjelky neuspeli ani v Grécku

Ak chcú mať basketbalistky Good Angels Košice istotu postupu zo základnej D-skupiny Eurocupu FIBA, musia vyhrať tri odvetné zápasy. Po vysokej prehre v tureckom Istanbule neuspeli v strede týždňa ani na palubovke gréckeho Olympiakosu Pireus a po predĺžení prehrali 78:85. Hoci celý zápas prehrávali, dokázali v jeho druhej polovici zmazať 14-bodové manko a pred koncom šli dokonca do vedenia.

Domáce basketbalistky, ktorých ťahúňom bola bývalá hráčka Košíc Lynette Kizer, dokázali vyrovnať a v predĺžení strhli víťazstvo na svoju stranu.

„Dievčatá sa dokázali zdvihnúť po nie práve vydarenej prvej polovici zápasu, ktorú sme prehrali o 14 bodov. Enormnou snahou sme zápas dotiahli do predĺženia, hoci sme mohli aj triumfovať, keďže sme mali v závere štvrtej štvrtiny aj poslednú strelu na víťazstvo, ktorú sme, žiaľ, nepremenili. Veľmi sme chceli vyhrať aj v predĺžení, no práve z tejto snahy pramenili aj chyby, ktoré domáce hráčky potrestali," hodnotil tréner Peter Jankovič.

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Športová týždňovka