V čom je Jamrichová výnimočná? V šestnástich už nie je dieťa a má, čo tenistka potrebuje

Renáta Jamrichová s trofejou pre víťazku juniorskej dvojhry na Australian Open 2024.

V čom je Jamrichová výnimočná? V šestnástich už nie je dieťa a má, čo tenistka potrebuje

Fotogaléria (15)
Renáta Jamrichová s trofejou pre víťazku juniorskej dvojhry na Australian Open 2024. (Autor: TASR/AP)
Renáta Jamrichová s trofejou pre víťazku juniorskej dvojhry na Australian Open 2024.
Fotogaléria (15)
Renáta Jamrichová s trofejou pre víťazku juniorskej dvojhry na Australian Open 2024. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|29. jan 2024 o 13:40

Renáta Jamrichová získala juniorský titul na Australian Open 2024.

BRATISLAVA. Víťaz Stanleyho pohára Marián Gáborík, bronzová olympijská medailistka Danka Barteková, víťazka Turnaja majsteriek Dominika Cibulková či legendárna Billie Jean Kingová.

Aj tieto športové osobností na čele s priekopníčkou ženského profesionálneho tenisu na sociálnych sieťach gratulovali Renáte Jamrichovej k veľkému úspechu.

Nestáva sa často, že by sa slovenský tenis tešil z grandslamového titulu vo dvojhre, hoci "len" juniorského. Rodáčka z Trnavy je iba tretia tenistka v ére samostatného Slovenska, ktorej sa to podarilo. 

Napodobnila Kristínu Kučovú (US Open 2007) a najmä Terezu Mihalíkovú, ktorá na rovnakom mieste ako Jamrichová triumfovala pred deviatimi rokmi. 

"Veľmi sa teším spolu s Renátkou. Písali sme si pred finále aj po ňom. Už minulý rok sa dostala ďaleko vo dvojhre, dokonca vyhrala štvorhru. 

Všetci vieme, že je veľmi šikovná a hrá super, čo ukázala aj na Billie Jean King Cupe. Síce som nevidela jej zápasy, ale podľa výsledkov je vidno, že je to zaslúžené víťazstvo," povedala Mihalíková pre Sportnet.

"Je to veľký úspech. Stále má iba šestnásť rokov, takže má ešte dosť času na to, aby v juniorke získala aj ďalší grandslamový titul," doplnila Kučová.

Na svoj vek je veľmi vyspelá

Jamrichová musela vo finálovom zápase čeliť viacerým výzvam. Hrala proti domácej tenistke Emerson Jonesovej, takže diváci boli na strane súperky a tiež to bola jej premiéra v aréne Roda Lavera.

Aj tento fakt sa podieľal na slabšom úvode do zápasu. Rýchlo prehrávala 0:3 aj 1:4, pričom v šiestom geme musela odvracať brejkbal. Podarilo sa jej to esom.

Následne predviedla fantastickú sériu. Vyhrala deväť gemov po sebe, dominovala na kurte a finále jednoznačne otočila na svoju stranu. 

FOTO: Renáta Jamrichová získala juniorsky titul na Australian Open 2024

"Pre juniora je veľký zážitok hrať v takejto aréne, pretože obvykle sa juniorské zápasy hrávajú na menších kurtoch. Úprimne, ani som nevedela, že takto začala, ale potom sa zrejme upokojila a išlo to. 

Na svoj vek je Renátka veľmi vyspelá, no predsa len, bola krôčik od toho, aby vyhrala grandslamový turnaj, takže nejaká nervozita v úvode tam určite bola.

Rovnako ako u mňa. Pamätám si, že po prvých dvoch loptičkách som sa upokojila, pretože som videla, že moja súperka (Katie Swanová, pozn.) bola o dosť nervóznejšia než ja. To mi dosť pomohlo," hovorí Mihalíková.

Jej úspech bude na očiach

Jamrichovú lepšie spoznala počas Billie Jean King Cupu, v ktorom bola mladá Slovenka už trikrát súčasťou nominácie. Vlani v novembri pri debute zdolala niekdajšiu semifinalistku Roland Garros Nadiu Podoroskú.

Na tenis má ideálnu postavu. Je vysoká, dokáže si pomôcť servisom, má dobrú techniku úderov a hrá ľavou rukou, čo je tiež drobná výhoda.

V spomenutom juniorskom finále bola priemerná rýchlosť jej druhého podania (150 km/h) vyššia než rýchlosť prvého podania Austrálčanky (144 km/h).

VIDEO: Zostrih finále junioriek Renáta Jamrichová - Emerson Jonesová

"Servis je jej veľká zbraň. Keď jej tam padne, tak s ním majú problémy aj skúsené hráčky, nie to ešte juniorky. Je ľaváčka, bekhend má veľmi stabilný, robí si z neho čo chce a najmä hrá veľmi rozumne. 

Ja som v šestnástich bola ešte dieťa, ona je veľmi vyspelá. Má zdravé sebavedomie, ktoré tenistka veľmi potrebuje," vraví Mihalíková. 

Navyše, keď sa Jamrichová o rok vráti do Melbourne Parku, jej úspech bude na očiach aj tým najväčším tenisovým hviezdam.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»V čom je Jamrichová výnimočná? V šestnástich už nie je dieťa a má, čo tenistka potrebuje