Víťaz z Melbourne je lyžiarsky šampión, nerozpráva veľa a trénerov oberá v kartách

Jannik Sinner pózuje v Melbourne s trofejou pre víťaza Australian Open.
Jannik Sinner pózuje v Melbourne s trofejou pre víťaza Australian Open. (Autor: TASR/AP)
David Vařílek|29. jan 2024 o 13:10

Príbeh tenistu Jannika Sinnera.

MELBOURNE. Takmer 50 rokov čakal taliansky tenis okrem Davis Cupu aj na ďalší triumf na grandslamovom turnaji.

Jannik Sinner po 48 rokoch nadviazal na hrdinu z roku 1975 Adriana Panattu a na Australian Open 2024 pridal k triumfu z tímovej súťaže aj vavrín z turnaja veľkej štvorky.

Sinner nebol hviezdou medzi juniormi, medzi mužmi sa dlho díval na chrbát Carlosa Alcaraza a Holgera Runeho, ale vo svojej ceste vytrval a ukazuje, že teraz môže byť kráľom svetového tenisu on.

Sinner sa stal vďaka triumfu v Austrálii šiestym Talianom (tretím v dvojhre), ktorému sa podarilo ukoristiť grandslamový titul. Predchádzajúce tituly však patria do vzdialenej minulosti.

Nicola Pietrangeli ovládol v rokoch 1959 a 1960 Roland Garros (v roku 1959 aj vo štvorhre s Orlandom Sirolom). O 16 rokov neskôr triumfoval už spomínaný Panatta na parížskych kurtoch vo finále nad Haroldom Salomonom.

Odvtedy u mužov zdvihli taliansku vlajku iba Fabio Fognini a Simone Bolleli, ktorí v roku 2015 nenašli premožiteľov v Melbourne.

Medzi ženami to bolo pestrejšie zásluhou hviezdnej štvorice. Francesca Schiavoneová, Sara Erraniová, Roberta Vinciová a Flavia Penettová získali medzi rokmi 2010 až 2015 dohromady šesť deblových a dva singlové tituly.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Jannik Sinner - Daniil Medvedev vo finále Australian Open 2024

Lyžiarsky talent

Dlho nebolo jasné, či sa Sinner dá na dráhu profesionálneho tenistu. S tenisom začal v siedmich rokoch, ale ako malý sa venoval aj futbalu a najmä lyžovaniu.

Rodák zo severu Talianska, Južného Tirolska, oblasti, v ktorej rastú špičkoví lyžiari, patril vo veku medzi od 8 do 12 rokov k tým najlepším v Taliansku.

V ôsmich rokoch sa stal národným šampiónom v obrovskom slalome, ale napriek tomu dostal prednosť tenis.

"V lyžovaní som bol oveľa lepší než v tenise. Bol som druhý najlepší v Taliansku, ale rozhodli sme sa pre tenis, pretože ma viac bavil," prezradil Sinner.

"Lyžovanie pre mňa nie je hra. Je iba o tom, aby som sa dostal čo najrýchlejšie dole. V tenise môžete robiť chyby, ale aj tak nájsť cestu k víťazstvu. To sa mi páči," dodal najlepší taliansky tenista súčasnosti.

Od juniora rýchlo medzi mužov

V 13 rokoch sa začal naplno venovať tenisu. Až do roku 2022 dohliadal na jeho kariéru muž, ktorý mu dal základ stať sa jedného dňa šampiónom - Riccardo Piatti.

Šesťdesiatpäťročný kouč, ktorý je považovaný za jedného z najväčších tenisových mysliteľov, mal možnosť pred Sinnerom spolupracovať s Novakom Djokovičom, Ivanom Ljubičičom, Richardom Gasquetom či Milosom Raonicom.

Sinner sa pod jeho vedením nepredstavil na veľkom množstve juniorských turnajov. Najvyššie sa v rebríčku chlapcov ocitol na 133. mieste a nikdy tak neokúsil atmosféru juniorského grandslamového turnaja.

Potreboval zosilnieť, aby mohol hrať s mužmi, na čo sa od začiatku sústredil. Medzi nimi sa rýchlo vyšplhal hore. Na konci januára 2018 odohral svoj prvý profesionálny zápas v hlavnej súťaži turnaja Futures.

Na konci roka sa nachádzal na 550. priečke rebríčka ATP, o rok neskôr bol už v najlepšej stovke (78. miesto) a sezónu 2020 končil ako 37. hráč sveta.

V tom čase mal na konte triumf na Next Gen Finals (2019), prvé grandslamové štvrťfinále na Roland Garros 2020 a premiérový titul zo Sofie v tom istom roku.

"Niekedy potrebujete veľa času dostať sa cez rôzne etapy a niekedy to ide ako po masle. Pre mňa bol posun z 500. miesta na 50. veľmi svižný a ešte väčší skok bolo prejsť z turnajov Futures na okruh ATP. Moja cesta je rýchla, ale pozerám sa dopredu. Ďalšie tri roku budú kľúčové. Musím pracovať, prehrávať zápasy, chápať, prečo som prehral a odohrať čo najviac zápasov, aby som sa zlepšil," podotkol o svojom kariérnom raste Sinner.

Bol si vedomý slov svojho trénera Piattiho, ktorý hovoril, že prvých 150 duelov na okruhu ATP slúži na rozhliadanie sa.

TOP 10

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Víťaz z Melbourne je lyžiarsky šampión, nerozpráva veľa a trénerov oberá v kartách