Slovensku sa črtá silný tím na MS. Som nadšený, ambície budú vyššie, hovorí Tatar

Tomáš Tatar strieľa gól v zápase Slovensko - Dánsko na MS v hokeji 2022.
Tomáš Tatar strieľa gól v zápase Slovensko - Dánsko na MS v hokeji 2022. (Autor: TASR)
Miroslav Kováčik|24. apr 2024 o 14:20

Tomáš Tatar zažil MS v Česku aj pred deviatimi rokmi.

BRATISLAVA. Siedmou účasťou na majstrovstvách sveta v hokeji vyrovná zápisy Zdena Cháru, Richarda Kapuša či Zdena Cígera. 

Bude patriť k najskúsenejším hráčom tímu a možno si podobne ako v roku 2022 v Helsinkách a Tampere oblečie aj dres s kapitánskym C-čkom na hrudi.

Tomáš Tatar sa na blížiaci sa šampionát v Česku veľmi teší a v rozhovore pre HockeySlovakia priznal, že dlho neváhal nad tým, či sa pridá k mužstvu.

"U mňa to nie je o nejakej motivácii. Nepostúpili sme do play-off a som zdravý, takže toto je jeden z prípadov, keď môžem prísť pomôcť. 

Veľmi rád sa pripojím k mužstvu, oblečiem si reprezentačný dres a budem sa snažiť pomôcť urobiť lepšie výsledky," povedal Tatar.

Sezóna ako na hojdačke

V NHL sa pre neho sezóna skončila po základnej časti. Po suverénnom Jurajovi Slafkovskom (20+30) bol druhým najproduktívnejším Slovákom, keď v 70 zápasoch nazbieral 24 bodov za deväť gólov a 15 asistencií. 

Sezónu začal v Denveri, kde si chcel v tíme s MacKinnonom, Rantanenom či Makarom splniť sen o Stanleyho pohári. V drese Colorada však v 27 zápasoch strelil len jeden gól a aj preto bol v polovici decembra vymenený do Seattle. 

Tomáš Tatar prekonáva ruského brankára  Iľju Sorokina.
Tomáš Tatar prekonáva ruského brankára Iľju Sorokina. (Autor: REUTERS)

"Sezóna bola ako na hojdačke, musel som sa presunúť do iného mužstva. Bol som z toho trošku smutný, najmä z tej príležitosti, akú som mal. 

Myslím si, že keby toho priestoru bolo viac, tak aj výsledky mohli byť oveľa lepšie, ale to je niečo, čo neovplyvním. Aj také veci sa stávajú. 

Momentálne sa veľmi teším na majstrovstvá sveta, že si schuti zahrám a opäť uvidím chalanov. Je to vždy veľká výzva," uviedol Tatar.

Bez zmluvy na ďalšiu sezónu

Podobne ako pred rokom je odchovanec dubnického hokeja v náročnej pozícii. Aktuálne nemá v zámorí podpísaný kontrakt na ďalšiu sezónu. 

Vlani priznal, že spolu s únavou zo sezóny bola práve neistá klubová budúcnosť hlavným dôvodom, prečo necestoval s reprezentáciou na MS do Rigy. 

Vydareným vystúpením na šampionáte v Prahe a Ostrave si však môže vybojovať nový kontrakt, pričom verí, že tvoriaci sa tím má potenciál.

"Som veľmi rád, že chalani, ktorí boli so mnou na poslednom šampionáte, sa stávajú etablovanými hráčmi v NHL. Mojou víziou je, že títo hráči budú chodiť na MS a sila tímu bude podstatne iná ako pred niekoľkými rokmi. 

Som z toho nadšený. Myslím si, že reprezentácia z toho môže ťažiť. Ambície tímu budú vyššie. MS sú náročný turnaj, výsledky môžu byť všelijaké, ale sila tímu a skúsenosti sa môžu odzrkadliť na výsledkoch," uviedol.

Okrem Tatara kývli na reprezentačnú pozvánku aj ďalší hráči zo zámoria - Juraj Slafkovský, Šimon Nemec, Martin Pospíšil a tiež Pavol Regenda. 

Kryštalizuje sa tak silný tím, ktorí by do začiatku majstrovstiev sveta mohli ešte doplniť Martin Fehérváry s Erikom Černákom. Obaja obrancovia hrajú play-off NHL, no ich tímy prehrávajú v sériách 0:2 na zápasy.

"Samozrejme, prajem im úspešné play-off, ale v prípade, že by mohli prísť na MS, tak by boli ďalšími oporami pre naše mužstvo," povedal Tatar.

Začiatku MS sa nevie dočkať

Držiteľ striebornej medaily z MS 2012 už zažil svetový šampionát blízko slovenských hraníc. Pred deviatimi rokmi v Ostrave však Slováci napriek trom úvodným víťazstvám do štvrťfinále nepostúpili. 

Tatar odohral šesť zápasov. Najviac sa mu darilo s centrom Marekom Viedenským a Tomášom Jurčom, keď zaznamenal obe svoje asistencie. 

Hokejisti Slovenska sa tešia z gólu v zápase proti Nórsku na MS 2015.
Hokejisti Slovenska sa tešia z gólu v zápase proti Nórsku na MS 2015. (Autor: TASR)

Blížiaci sa turnaj vníma špeciálne, ale pri jeho rozhodovaní to nehralo rolu.

"Určite je to najbližšie k domácemu šampionátu či už vzdialenosťou alebo aj tým, ako sme si blízki s Českou republikou. Na moje osobné rozhodnutie to však nemalo vplyv a ako som povedal, vždy rád prídem, keď sa dá. 

MS v Česku sú však pre nás výnimočnejšie, keďže očakávame veľkú podporu fanúšikov v Ostrave. Bude to výborné a už by som bol najradšej, keby sa šampionát začal," uviedol v rozhovore pre HockeySlovakia. 

Šampionát sa pre slovenský tím začne v piatok 10. mája zápasom s Nemeckom. Následne si zverenci Craiga Ramsayho zmerajú sily v B-skupine aj s Kazachstanom, USA, Poľskom, Francúzskom, Lotyšskom a Švédskom. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Slovensku sa črtá silný tím na MS. Som nadšený, ambície budú vyššie, hovorí Tatar