Odermatt sa dotiahol na legendárneho krajana. Pri ich prvom vzájomnom stretnutí zaspal

Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt.
Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt. (Autor: TASR/AP)
SITA|25. mar 2024 o 11:06

Marco Odermatt má na konte tri veľké a šesť malých glóbusov za sezónne triumfy a 37 víťazných pretekov vo Svetovom pohári.

SAALBACH. Obrovský slalom, super G, zjazd a aj celkové poradie. Za toto všetko bral Marco Odermatt krištáľové glóbusy v práve skončenej sezóny Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní.

K absolútnej dokonalosti mu chýba iba malý glóbus za slalom, ktorý však švajčiarsky fenomén nejazdí.

Iba traja zjazdári pred Odermattom získali v celej histórii bojov o tituly vo Svetovom pohári minimálne štyri glóbusy v jednej sezóne.

Maier: Štyri glóbusy sú viac ako hranica 2000 bodov

Francúzovi Jeanovi-Claudemu Killymu sa to podarilo ešte v roku 1967, Švajčiarovi Pirminovi Zubriggenovi v roku 1987 a Rakúšanovi Hermannovi Maierovi v rokoch 2000 a 2001.

Fenomenálny Zurbriggen v sezóne 1986/1987 pridal aj piatu "guľu" v kombinácii. Keď sa pred dvoma rokmi Odermatt, vtedy po zisku prvého veľkého glóbusu aj malého za obrovský slalom v Salzburgu, osobne stretol s Maierom, ten mu okrem iného povedal:

"Najkrajší pocit je vtedy, keď získaš toľko glóbusov, že ich naraz neudržíš v rukách. Spomínam si, že štyri glóbusy pre mňa znamenali oveľa viac ako prekonanie hranice 2000 získaných bodov."

Reč čísel zo sezóny SP 2023/2024 je pre 26-ročného Odermatta úžasná a pre jeho konkurentov neúprosná.

V ročníku, v ktorom pre vrtochy počasia odjazdili muži o osem pretekov menej ako pôvodne plánovali, vyhral Odermatt 13 podujatí a vyrovnal svoje maximum z predchádzajúcej sezóny.

A ak by vyhral záverečný zjazd v Saalbachu, ktorý tiež zrušili, mohol o 5 bodov prekonať svoj vlastný rekord v počte bodov v jednom súťažnom ročníku SP z vlaňajška (2042).

Aktuálne má na konte tri veľké a šesť malých glóbusov a tiež 37 triumfov v pretekoch SP. To je iba o tri menej ako ich získal švajčiarsky rekordér Zurbriggen.

Spojenie už od detstva

Malé spojenie s olympijským šampiónom v zjazde z roku 1988 Zurbriggenom mal Odermatt už od detstva, aj keď je to skôr humorná historka.

Odermattov otec Walti bol veľký fanúšik Pirmina a v roku 2002 ho požiadal o poradenstvo pri výchove mladých talentov zjazdového lyžovania v Zermatte.

Walti Odermatt vtedy prišiel na stretnutie s Zurbriggenom aj so svojím 5-ročným synom Marcom a počas ich spoločnej debaty budúci veľký šampión a Zurbriggenov nástupca zaspal.

"Asi sa mu dobre spalo, keď Pirmin rozprával o nových formách výchovy mladých lyžiarov," zaspomínal si Walti Odermatt na webe denníka Blick.

Sezóna SP 2023/2024 sa začala zrušeným cezhraničným zjazdov v Zermatte/Cervinii a skončila sa rovnako neuskutočneným zjazdom vo finále v Saalbachu.

Počasie narobilo zjazdárom viaceré škrty, aj preto momentálne silnejú hlasy o zrušení atraktívneho rýchlostného úvodu SP pod Matterhornom a prikláňa sa k tomu aj prezident Medzinárodnej lyžiarskej a soubordovej federácie (FIS) Johan Eliasch.

Podľa neho by sa kĺzavá časť SP 2024/2025 mala začať až koncom novembra v amerických strediskách Copper Mountain a Beaver Creek. Názor Odermatta je zatiaľ neutrálny.

"Ako Švajčiar mám výhodu, že v lete môžem v Zermatte trénovať aj zjazdové oblúky.

Väčšina iných národov to nedokáže, takže by radšej absolvovali tréningový blok v Severnej Amerike v novembri ako súťaž v Zermatte," vysvetlil Odermatt.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Odermatt sa dotiahol na legendárneho krajana. Pri ich prvom vzájomnom stretnutí zaspal