Trápne, komentovali súperi. Okatá pomoc Číňanovi sa Afričanom nevyplatila

Pekinský polmaratón 2024.
Pekinský polmaratón 2024. (Autor: TASR/Xinhua via AP)
REUTERS|19. apr 2024 o 14:30

Športovci na prvých štyroch priečkach budú musieť vrátiť medaily a prémie.

PEKING. Víťazovi pekinského polmaratónu Che Ťie a trom africkým bežcom anulovali výsledky po tom, čo vyšetrovanie zistilo, že Afričania spomalili pri trati a umožnili čínskemu atlétovi dobehnúť do cieľa ako prvému, uviedli v piatok organizátori.

Ťie vyhral preteky, ktoré sa konali minulú nedeľu v hlavnom meste Číny, v čase 1:03:44 h, o sekundu pred Etiópčanom Dejene Hailu Bikilom a Keňanmi Robertom Keterom a Willym Mnangatom, ktorí sa zhodne umiestnili na druhom mieste.

Organizačný výbor vo svojom vyhlásení uviedol, že traja africkí bežci v posledných dvoch kilometroch značne spomalili, v dôsledku čoho Che Ťie zvíťazil.

"Všetky trofeje, medaily a prémie budú odobraté a športovci budú nahlásení Čínskemu atletickému zväzu," dodal vo svojom vyhlásení organizačný výbor pekinských pretekov.

Výbor ďalej uvádza, že prevádzkovateľ pretekov, spoločnosť Zhongao Lupao Beijing Sports Management, bude tiež diskvalifikovaný z organizovania a prevádzkovania pekinského polmaratónu.

Diskvalifikovaný bežec Mnangat pre BBC uviedol, že trojica nesúťažila, keďže sa polmaratónu zúčastnili len ako bežci udávajúci tempo, tzv. "pacemakeri".

VIDEO: Záver Pekinského polmaratónu 2024

Výbor však uviedol, že pacemakeri by sa bez súhlasu organizátorov nemohli zúčastniť ako špeciálne pozvaní športovci.

Spoločnosť Zhongao Lupao Beijing Sports Management uviedla, že jej partner Xiamen Xtep Investment nezaznamenal príslušné informácie o paceroch, čo viedlo k tomu, že organizačný výbor nebol informovaný.

"Naša spoločnosť nesie nesmiernu zodpovednosť a vyjadrujeme naše úprimné ospravedlnenie všetkým bežcom," uvádza Xiamen Xtep Investment.

Spoločnosť Xtep čínskeho bežca podľa svojej webovej stránky sponzoruje od roku 2021. Xtep uviedla, že zamestnanci urobili chybu pri registrácii.

"Nesieme veľkú zodpovednosť a plne akceptujeme rozhodnutie organizačného výboru o treste," uviedla spoločnosť Xtep vo svojom vyhlásení.

Incident sa udial na konci pretekov, keď Číňan Che mierne zaostával za tromi africkými bežcami.

Tí však spomalili a gestami mávali čínskemu športovcovi dopredu smerom k cieľovej čiare. Všetci štyria bežali spolu počas celého behu dlhého niečo vyše 13 kilometrov.

Diváci a súperi komentovali na sociálnych sieťach výsledok ako "zahanbujúci" pre Che, člena čínskeho maratónskeho tímu a národného rekordéra.

Bežecké preteky sú v Číne čoraz populárnejšie, ale majú za sebou históriu plnú podvodov a zlej organizácie.

Na polmaratóne v Šen-čene v roku 2018 bolo pri podvádzaní prichytených 258 účastníkov, z ktorých si väčšina skracovala trať. O rok neskôr na medzinárodnom maratóne v Sü-čou jazdila žena na bicykli.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Trápne, komentovali súperi. Okatá pomoc Číňanovi sa Afričanom nevyplatila