Prečo Mešár s Dvorským nedostali šancu zabojovať o MS? Ramsay stavil na istotu a pokoj

Filip Mešár a Dalibor Dvorský.
Filip Mešár a Dalibor Dvorský. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)

Filip Mešár a Dalibor Dvorský sa nezapoja do prípravy na MS v Česku.

BRATISLAVA. Je prirodzené, že otázky súvisiace s nomináciou hráčov na hokejové majstrovstvá sveta vzbudzujú medzi fanúšikmi emócie, keďže je takmer nemožné naplniť očakávania každého z nich.

Tento rok nie je výnimka. Zatiaľ najväčšiu polemiku vzbudili dve mená - Dalibor Dvorský a Filip Mešár. Pre dvojicu nádejných útočníkov sa nedávno skončila sezóna v zámorskej juniorskej súťaži OHL a boli teoreticky voľní pre potreby slovenskej hokejovej reprezentácie v príprave na šampionát. Do nej sa však nezapojili.

Mali dostať šancu? Na základe čoho? Majú výkonnostne na to, aby sa uplatnili v seniorskom hokeji na takom fóre, ako je svetový šampionát?

Svoj pohľad ponúkol Peter Vretenička, špecialista na juniorský hokej a Ondrej Rusnák, hokejový expert a spolupracovník Sportnetu.

Mohli získať cenné skúsenosti

Peter Vretenička, špecialista na juniorský hokej

Na úvod sa skúsim pozrieť na celú záležitosť z fanúšikovského pohľadu. Osobne mám dojem, že v posledných rokoch mnohí priaznivci slovenskej reprezentácie niesli prehry ľahšie vďaka pozitívnemu dojmu z výkonov mladých talentov, ktoré prinášali nádej v lepšiu budúcnosť.

Aj v súčasnom kádri, ktorý sa pripravuje na majstrovstvá sveta, nájdeme viacero mladých hráčov. Tak prečo sa v tejto súvislosti toľko spomínajú Dvorský a Mešár?

Keď v roku 2022 na drafte NHL zazneli v prvom kole tri slovenské mená, musel som sa uštipnúť, či sa mi to náhodou nesníva. Veď za uplynulých 15 rokov vybrali v prvom kole len jedného Slováka.

Ďalší rok sen pokračoval a v prvom kole vybrali v drafte ďalších dvoch Slovákov. Nepochybne sa jedná o generačné talenty.

Kým Juraj Slafkovský, Šimon Nemec a Samuel Honzek už dostali šancu v príprave na majstrovstvá sveta o rok skôr, než prešli draftom, Dalibor Dvorský s Filipom Mešárom na šancu stále čakajú. Preto nie je prekvapivé, že fanúšikovia boli na nich v príprave zvedaví.

ANKETA: Mali podľa fanúšikov dostať Dvorský a Mešár šancu?

Realizačný tím slovenskej reprezentácie však s nimi v príprave nepočíta. Samozrejme, že toto rozhodnutie je plne v kompetencii generálneho manažéra či trénerov. Ale keď tieto rozhodnutia sledujú tisíce fanúšikov, je dôležité si ich aj presvedčivo obhájiť. A to sa v tomto prípade príliš nepodarilo.

Argumenty, ktoré nedávajú zmysel

 „Ak ukáže Dvorský na MS do 18 rokov extratriedu, dostane šancu v seniorskej reprezentácii,“ povedal v januári minulého roka pre Denník Šport asistent trénera reprezentácie Peter Frühauf.

Dalibor Dvorský na MS 18-ročných nazbieral v siedmich zápasoch 13 bodov (8+5) a zaradili ho do All-Star výberu turnaja. Ak by Slovensko získalo medailu, bol by zrejme MVP turnaja.

Dvorský však šancu v príprave na MS 2023 nedostal. Dôvodom bol údajne nedostatok času na skúšanie.

Keďže to minulý rok nevyšlo, logicky sa čakalo, že šanca príde teraz. Reprezentácii bol k dispozícii výrazne skôr ako pred rokom a s prehľadom by stíhal štyri prípravné zápasy.

„Čo sa týka Dvorského a Mešára, ak by sme ich chceli vyskúšať, niekto z tých, ktorí hrajú dobre, by nás musel opustiť a nás by to potom mrzelo. No opakujem, máme už málo času na skúšanie, vysvetľoval Peter Frühauf pre TASR po prípravných zápasoch v Nemecku.

To bolo ďalšie nešťastné tvrdenie. V nominácii Slovenska na zápas s Českom bolo v tom čase 24 hráčov, kým súper nominoval 30 hokejistov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Prečo Mešár s Dvorským nedostali šancu zabojovať o MS? Ramsay stavil na istotu a pokoj