Kam zmizol Škriniar? Enrique ho zbožňoval, niečo sa stalo. Mohol zabrániť vypadnutiu

Milan Škriniar.
Fotogaléria (26)
Milan Škriniar. (Autor: REUTERS)
Martin Kozinka|9. máj 2024 o 07:30

Z opory základnej jedenástky na lavičku náhradníkov. Taká je zatiaľ cesta Škriniara v PSG.

BRATISLAVA. Neustrážený Mats Hummels gólom z rohového kopu rozhodol o postupe Dortmundu cez Paríž.

Jeho strážca bol v nedohľadne. Mladý obranca Parížanov Lucas Beraldo v kľúčovej chvíli zlyhal.

„Na konci zápasu sa nevyhnutne otvorila debata o voľbe Luisa Enriqueho,” napísal po fiasku Parížanov novinár z L'Equipe Loic Tanzi.

Mal na mysli Beralda, ktorý dostal prednosť pred ostrieľanými menami. Najmä takými, ktoré sa vyznačujú ostražitosťou vo vzdušných súbojoch.

„Mohli tomuto gólu zabrániť skúsenosti Danila Pereiru či Milana Škriniara? To sa nikdy nedozvieme, ale môžeme si klásť túto otázku,” dodal novinár.

Fotogaléria zo zápasu Paríž St. Germain - Borussia Dortmund (Liga majstrov - semifinále)

Obrana nie je dokonalá, ale dostačujúca

Ďalší z rešpektovaných novinárov L'Equipe, Damien Degorre, pred odvetou s Dortmundom práve na možné scenáre nabádal.

„Staví na mladého Beralda, alebo dá prednosť Pereirovi či Škriniarovi, ktorých tvrdosť v súbojoch môže byť prosperujúca?” napísal. 

Milan Škriniar (vľavo) so spoluhráčmi z PSG.
Milan Škriniar (vľavo) so spoluhráčmi z PSG. (Autor: TASR/AP)

Dodal, že s chýbajúcim Hernándezom do konca kalendárneho roka, sa chcú Parížania v lete na tomto poste posilniť.

„Enrique má troch kandidátov za Hernándeza, troch obrancov s vlastnými profilmi, kvalitami či chybami,” zvýraznil pre zápasom s BVB kouč francúzskeho Toulouse Phillippe Montanier pre Le Parisien.

„Voľba nie je jednoduchá, ale aspoň nejakú má,” dodal. Eric Rabesandratana, bývalý parížsky obranca a kapitán klubu medzi rokmi 1997 až 2001, povedal: „Obrana nie je dokonalá, ale je dostačujúca.”

Tréner Parížanov Luis Enrique pred zápasom jasne povedal: „Najdôležitejšie je skórovať ako prvý a neinkasovať.” Nepodarilo sa však ani jedno.

Luis Enrique.
Luis Enrique. (Autor: TASR/AP)

„Môže sa stať čokoľvek,” predikoval španielsky kouč. Ofenzíva PSG taktiež zlyhala, v dvoch zápasoch proti Borussii neskórovala ani raz. Mnohí ale stále vinia obranu.

Len jeden spoľahlivý obranca

Francúzsky denník L'Equipe pred dvoma týždňami informoval, že Paríž čaká neľahké leto. Bude sa opäť obzerať po vystužovaní zadných radov.

A to pripomínam, že len vrámci tejto sezóny podpísal až troch obrancov. „Hľadajú niekoho, kto je schopný odohrať tie najdôležitejšie zápasy v roku,” vysvetlil Tanzi.

Zápasy s Dortmundom potvrdili, že Parížu v kľúčových zápasoch sezóny stále niečo chýba.

Prakticky jediným spoľahlivým obrancom je skúsený kapitán Marquinhos. Len nedávno utvoril ideálny harmonický pár s Lucasom Hernándezom.

Lucas Hernández opúšťa trávnik v Dortmunde pre zranenie.
Lucas Hernández opúšťa trávnik v Dortmunde pre zranenie. (Autor: TASR/AP)

Ten sa ale vážne zranil. Musel podstúpiť operáciu roztrhnutého krížneho väzu v ľavom kolene.  Dlhodobo zranený je aj Presnel Kimpembe, ktorý pauzuje už viac ako rok a je otázne, do akej formy sa dokáže vrátiť.

Enriquemu tak zostali k dispozícii stopéri Lucas Beraldo, Danilo Pereira a samozrejme Milan Škriniar. „Slovenský stopér má v týchto posledných zápasoch ročníka čo dokazovať,” písal Tanzi z L'Equipe.

Chválili ho aj legendy

Škriniar vtrhol od začiatku sezóny na trávnik Parku Princov ako stálica v základnej zostave PSG. Ešte pred zranením bol podľa minutáže najvyužívanejším hráčom v zostave. 

Tréner Enrique ho velebil: „Ak hrá tak veľa, tak je to preto, že je to hráč, akého zbožňujem.”

Pochvaľoval si jeho skúsenosti, povedal, že má obrovský prínos pre celý klub. „Je to líder. Prináša všetko, čo potrebujem, zvláda rozbehnúť hru. Takticky je veľmi inteligentný.”

Chválili ho aj legendy: „Celkom dobre bráni a pri získavaní lopty príliš neriskuje. Je to dôkaz inteligencie, hrať podľa svojich kvalít,” povedal o Slovákovi pre L'Equipe jeden z najlepších obrancov histórie klubu a jeho kapitán Alain Roche.

„Nie je najlepší, ale je to vojak a to v tíme potrebujete. Dobre bráni. Hrá za kolektív a to PSG hľadalo,” poznamenal o ňom Éric Rabesandratana, ďalší bývalý skvelý obranca Parížanov.

Pred začiatkom sezóny prekonal Škriniar vážnejšie zranenie chrbtice. Všetkých ale upokojil: „Cítim sa veľmi dobre, nemusíte sa báť!”

V tomto ročníku ale prišlo ďalšie. Tímu chýbal tri mesiace. „Mám pred sebou ešte veľa práce,” priznal po návrate na trávniky.

Milan Škriniar v drese PSG.
Milan Škriniar v drese PSG. (Autor: TASR/AP)

Prečo zasadol na lavičku?

Slovenský futbalista má piaty najlepší plat nielen v Paríži, ale v celom Francúzsku. Mesačne mu na účet pípne 1,1 milióna eur. Za rok si tak zarobí 13,2 milióna. 

Viac zarábajú len Lucas Hernández, Marquinhos, Ousmane Dembélé a Kylian Mbappé. 

Podľa talianskych médií bol Škriniarov plat v milánskom Interi šesť miliónov eur ročne. Dostáva tak viac ako dvojnásobok, čo pred rokom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Kam zmizol Škriniar? Enrique ho zbožňoval, niečo sa stalo. Mohol zabrániť vypadnutiu