Ako sa dostalo do hľadiska toľko Rusov? K zlatému hetriku chýbal gól, rozhodca ho neuznal

Šarvátka v zápase ČSSR - ZSSR na majstrovstvách sveta 1978 v Prahe.
Šarvátka v zápase ČSSR - ZSSR na majstrovstvách sveta 1978 v Prahe. (Autor: ŠTARTFOTO - JÁN SÚKUP)
Pavol Komár|28. apr 2024 o 09:00

Hokejisti Československa na svetovom šampionáte v Prahe 1978 zaostali za Sovietmi o skóre.

PRAHA. Zlatý hetrik visel na dosah ako sladké hrozno, a kde by si ho hokejisti Československa najkrajšie vychutnali, ak nie v pôvabnej Prahe pred žičlivými fanúšikmi?

Po jedinečných triumfoch na svetových šampionátoch v Katoviciach 1976 a Viedni 1977 v predchádzajúcich dvoch rokoch sa chystali ponúknuť priaznivcom v beznádejne vypredaných zápasoch majstrovskú eufóriu, avšak neúspešne.

Osvedčená zostava bola favoritom

Okolnosti optimizmu žičili: zverenci rešpektovaných osobností Karla Guta a Jána Staršieho príjemne prekvapili svet na prestížnom Kanadskom pohári 1976.

Pamätné pražské šampionáty

Desaťkrát bola Praha dejiskom majstrovstiev sveta v hokeji, viackrát spolu s ďalšími mestami (vrátane Bratislavy), ale vždy s privilégiom hostiť zápasy o medaily. Výnimočné momenty z histórie pražských šampionátov si Sportnet pripomenie v seriáli až do začiatku MS 2024 v Prahe a Ostrave. 

Najsilnejší výber „javorových listov“ z NHL zdolali na nulu (1:0 gólom Milana Nového). Niečo nevídané! Dlho vzdorovali profesionálom Kanady aj vo finále, podľahli 4:5.

Osvedčená zostava s viacerými výnimočnými individualitami netajila pred pražským sviatkom najvyššie ambície, prijala pozíciu favorita.

V porovnaní s minulým rokom skončil spoľahlivý brankár-legenda Vladimír Dzurilla, skúsený obranca František Pospíšil, kapitán tímu, namiesto útočníkov Jiřího Holíka, dlhoročného ťahúňa, Vincenta Lukáča a Eduarda Nováka prišli Josef Augusta, Pavel Richter, vrátil sa František Černík.

Prvý zápas ČSSR - Sovietsky zväz (6:4) na MS 1978

Zlatú korunováciu z Prahy 1972 si pamätala pätica Ivan Hlinka, Vladimír Martinec, Oldřich Machač, Jiří Bubla a brankár Jiří Holeček.

Mariánovi a Petrovi chýbal Anton

Slovenský hokej reprezentovali ofenzívne opory, bratia Marián a Peter Šťastní. Marián skončil v ligovej tabuľke produktivity piaty (56 b.), Peter siedmy (53).

Prvý bol Milan Nový z Kladna (75), koruna najlepšieho strelca patrila Jaroslavovi Pouzarovi (Č. Budějovice) so 42 gólmi.

„Jednoznačne mal byť s nami aj Anton. V Katoviciach som mal tiež len devätnásť ako on pred pražským šampionátom. V Slovane sme odohrali dobrú sezónu. Namiesto výkonnosti rozhodlo niečo iné,“ dôvodil sklamaný Peter, keď sa ich mladší brat napokon nedostal do záverečnej nominácie. Slovan skončil ôsmy, no v ďalšom ročníku slávil historický titul s výrazným podpisom bratského tria.

Čert Černík sa blysol hetrikom

Mimoriadny záujem o vstupenky niekoľkonásobne prevyšoval 14-tisícovú kapacitu haly. A každým zápasom domácej reprezentácie sa zvyšoval. Začala vo veľkom štýle, v základnej časti, v ktorej sa stretol každý s každým, zdolala všetkých sedem tímov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Ako sa dostalo do hľadiska toľko Rusov? K zlatému hetriku chýbal gól, rozhodca ho neuznal