Slováci hrdinsky bojovali o bronz, výsledok je pre nich veľmi krutý

Slovenský brankár Alan Lenďák vynikajúco zasiahol proti švédskemu útočníkovi.
Fotogaléria (25)
Slovenský brankár Alan Lenďák vynikajúco zasiahol proti švédskemu útočníkovi. (Autor: Andreas Robanser / Puckfans.at)
TASR|5. máj 2024 o 15:28

Slovensko opäť po roku skončilo na štvrtom mieste.

MS hráčov do 18 rokov 2024 - o bronz

Slovensko - Švédsko 0:4 (0:0, 0:0, 0:4)

Góly: 50. Pettersson (Freij, Fernström), 57. Fernström (Berglund), 59. Freij (Berglund, Pettersson), 60. Eklund

Rozhodovali: Burzminski, Gour (obaja Kan.) - Ankerst Jerne (Dán.), Mäkinen (Fín.), vylúčení: 5:4 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0

Slovensko: Lenďák - Radivojevič, Fabuš, Húževka, Beluško, Ličko, Kupec, Zubek, Kalman - Tomík, Pobežal, Straka - Chrenko, Pitka, Nemec - Chovan, Šatan, Svrček - Liščinský, Vrtiel, Maruna

Švédsko: Härenstam - Annborn, Sahlin Wallenius, Öhrqvist, Freij, Eliasson, Gustafsson, Wernquist - Pettersson, Berglund, Fernström - Eklund, Eriksson, Nordlund - Sterner, Orrsten, Hesselvall - Wozniak, Lindberg, Toresson

ESPOO. Slovenskí hokejisti do 18 rokov odchádzajú podobne ako z minuloročného šampionátu bez medaily, hoci k nej boli opäť veľmi blízko.

Kým minulý rok podľahla partia okolo Dalibora Dvorského v zápase o bronz Kanade (3:4 pp), tentokrát boli nad sily zverencov Martina Dendisa Švédi.

Mužstvo s kapitánom Tomášom Pobežalom hrdinsky vzdorovalo severskému favoritovi, dlhé minúty to bola veľká dráma, no napokon so skóre 0:4.

Prvý gól padol až v 50. minúte z hokejky Lucasa Petterssona. Slováci následne zatlačili súpera, mali niekoľko šancí, ale vyrovnať sa im nepodarilo.

Fotogaléria zo zápasu Slovensko - Švédsko (o bronz, MS v hokeji do 18 rokov)

Naopak, po chybe Luku Radivojeviča pridali Severania tri a pol minúty pred koncom druhý gól, čím spravili zásadný krok k zisku cenného kovu.

Slovákom následne nevyšiel záver duelu, inkasovali ešte dva góly, čím sa pokazil dojem zo zápasu, ktorý určite nebol jednoznačnou záležitosťou favorita.

Slováci tak nenadviazali na medailové pozície slovenskej osemnástky zo šampionátov v roku 1999 (bronz) a 2003 (striebro).

Priebeh zápasu Slovensko - Švédsko

I. tretina:

Švédi boli v úvode aktívnejší, ale vo viacerých príležitostiach nedokázali prekonať Lenďáka. Slováci čakali na šance z brejkov, no defenzíva severského tímu bola pozorná.

V 7. minúte dostali zverenci Dendisa šancu hrať svoju prvú presilovú hru, Beluško viackrát ohrozil brankára Härenstama, ten svoj tím podržal.

Favorit mohol otvoriť skóre duelu v 17. minúte, Fernström našiel úplne voľného Berglunda, no ten netrafil puk pred odkrytou bránkou.

Slováci nevyužili v závere prvej časti ďalšiu presilovku pri vylúčení Walleniusa, do kabín sa teda išlo za bezgólového stavu so streleckou prevahou na strane slovenského tímu (12:9).

II. tretina:

Na začiatku druhej periódy preveril Lenďáka nebezpečnou strelou Freij a o chvíľu neskôr putoval na trestnú lavicu Vrtiel za podrazenie.

"Tri korunky" početnú výhodu nevyužili, no dostali sa do hernej pohody a herne mali navrch. Slováci aj vďaka Lenďákovi a obetavosti v defenzíve držali nerozhodné skóre, platilo to aj po koncovke Orrstena v polovici stretnutia.

Na druhej strane brankára Härenstama preveril Beluško. Švédi boli blízko k úvodnému gólu v 37. minúte, strelu Erikssona však zastavila ľavá žŕdka.

Do brejku sa o chvíľu neskôr rútil Maruna, ale nedostal sa do dobrej streleckej pozície. V 39. minúte Švédi skórovali po zakončení Petterssona, ale po trénerskej výzve gól neplatil pre predchádzajúci ofsajd.

III. tretina:

Pettersson mal na hokejke gól aj v prvej minúte tretej časti, no za Lenďáka zaskočil na bránkovej čiare v poslednej chvíli útočník Straka.

Slováci sa vymanili z tlaku po vylúčení švédskeho útočníka Toressona, no v ich presilovke sa nejali pokusy Radivojeviča, Pobežala a neskôr ani Svrčeka. Nordlund potom krúžil v slovenskom pásme, jeho koncovka spomedzi kruhov nebola dostatočne presná.

Skóre sa zmenilo až v 50. minúte, keď snahu Švédov korunoval presnou strelou Pettersson - 1:0. Slováci sa potom snažili o vyrovnanie, ale Härenstam neinkasoval ani z hokejok Beluška, Pobežala, či Radivojeviča.

VIDEO: Rozhodujúci gól zápasu Slovensko - Švédsko

Sedem minút pred koncom musel ísť na trestnú lavicu Freij a slovenský tím opäť neúspešne ostreľoval bránku súpera. Skóre sa zmenilo na druhej strane, keď Fernström pridal v 57. minúte poistku na 2:0.

Viac ako tri minúty pred koncom kouč Dendis odvolal brankára Lenďáka, no tlak jeho tímu zastavilo vylúčenie Pobežala a presilovku využil Freij. Skóre ešte 37 sekúnd pred sirénou uzavrel Eklund na 4:0.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slováci hrdinsky bojovali o bronz, výsledok je pre nich veľmi krutý