Kultový konštruktér je údajne na odchode z Red Bullu, špekuluje sa o jeho prestupe

Adrian Newey.
Adrian Newey. (Autor: REUTERS)
REUTERS|25. apr 2024 o 20:51

V Red Bulle pôsobí od roku 2005.

PARIŽ. Kultový konštruktér monopostov F1 Adrian Newey je údajne na odchode z Red Bullu.

Tím uviedol, že Newey podpísal zmluvu minimálne do konca budúceho roka. Hovorca dodal, že "nevedia o jeho prestupe do iného tímu".

BBC však uviedla, že 65-ročný Newey verí, že sa mu podarí dohodnúť na odchode a od budúcej sezóny bude pracovať pre iný tím.

Neweyho, ktorého autá vyhrali 25 šampionátov jazdcov a konštruktérov pre Williams, McLaren a Red Bull, nebolo možné okamžite zastihnúť, aby sa vyjadril.

BBC a nemecký Auto Motor und Sport, ktoré o tom informovali ako prvé, uviedli, že Brit povedal Red Bullu, že chce odísť po obvineniach na adresu šéfa tímu Christiana Hornera.

Horner bol vo februári očistený od údajného nevhodného správania voči zamestnankyni, ktorá sa proti výsledku odvolala.

Red Bull momentálne dominuje s trojnásobným majstrom sveta Maxom Verstappenom, ale Newey bol pravidelným cieľom špičkových tímov. Z Anglicka, kde sídli väčšina tímov, sa mu odísť nechcelo.

Ferrari, do ktorého v budúcej sezóne prestúpi z Mercedesu sedemnásobný majster sveta Lewis Hamilton, a britský Aston Martin boli označené za možných budúcich zamestnávateľov.

Hamilton prišiel do McLarenu v roku 2007, dva roky po tom, ako Newey prestúpil do Red Bullu. Konštruktérovo auto z roku 2023 bolo najdominantnejšie v histórii tohto športu s 21 víťazstvami z 22 pretekov.

Mercedes, ktorý teraz po období dominancie zápasí s problémami, sa otvorene uchádza o Verstappena ako o možnú náhradu za Hamiltona v roku 2025.

Red Bull na konci budúcej sezóny ukončí spoluprácu s Hondou a v roku 2026, keď sa v športe začne nová éra pohonných jednotiek, si s podporou Fordu vyrobí vlastný motor.

Špičkoví technickí zamestnanci, ako je Newey, sú pri odchode z tímu zvyčajne obmedzení na obdobie dovolenky, čo znamená, že Neweyova dostupnosť nemusí byť okamžitá, hoci by sa rovnako mohol rozhodnúť odísť do dôchodku.

Red Bull prechádza od začiatku sezóny turbulenciami, Horner je v centre pozornosti a má problémy s Verstappenovým otcom Josom a poradcom Red Bullu pre motoršport Helmutom Markom.

Veterán formuly 1 Marko a Verstappenovci majú k sebe blízko, pričom Max spája svoju budúcnosť v tíme s tým, že Rakúšan zostáva.

Newey je považovaný za rovnaký kľúč k úspechu Red Bullu ako Verstappen, aj keď s ním spolupracuje tím vysoko hodnotených konštruktérov a aerodynamikov.

Najmä technický riaditeľ Pierre Wache prevzal väčšiu úlohu a je vysoko cenený, pričom je známe, že ho chce zamestnať aj Ferrari.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Kultový konštruktér je údajne na odchode z Red Bullu, špekuluje sa o jeho prestupe