Až takmer polovica tímu osemnástky môže o rok znova zabojovať o medailu

Slovenskí reprezentanti po prehre so Švédskom v súboji o bronz na MS v hokeji do 18 rokov.
Slovenskí reprezentanti po prehre so Švédskom v súboji o bronz na MS v hokeji do 18 rokov. (Autor: Andreas Robanser / Puckfans.at)
Peter Vretenička|7. máj 2024 o 10:00

Slovensko malo na uplynulých MS 18-ročných najmladší tím v histórii.

ESPOO. Cez víkend vyvrcholili Majstrovstvá sveta do 18 rokov, ktoré boli primárne určené pre hráčov ročníka 2006. V slovenskom kádri však mali početné zastúpenie hráči mladšieho ročníka 2007.

Hoci našim hokejistom podobne ako pred rokom v zápase o tretie miesto medaila nešťastne unikla, desať hráčov zo súčasného kádra môže získané skúsenosti zúročiť na budúcoročnom šampionáte.

Ten sa uskutoční v USA a našimi súpermi budú v základnej skupine Kanada, Fínsko, Lotyšsko a Nórsko. Mestá, v ktorých sa bude hrať, zatiaľ nie sú zverejnené.

Ročník 2007 má nevídanú šírku

Kým ročník 2006 na úrovni U16 a U17 dokázal v medzinárodných konfrontáciách vyhrať iba s Nemeckom a Francúzskom, ročník 2007 zdolal po dvakrát Švajčiarov, Čechov a Fínov, pričom dokázal hrať vyrovnanú partiu so Švédmi a Američanmi.

Svoju silu potvrdil aj tým, že sa z neho až desať hráčov prebojovalo na MS 18-ročných s hráčmi vyššieho ročníka.

Menovite tú sú obrancovia Luka Radivojevič, Adam Kalman a Patryk Zubek, ďalej útočníci Tobias Tomík, Andreas Straka, Tomáš Chrenko, Adam Nemec, Ján Chovan, Michal Svrček a brankár Patrik Brezáni, ktorý do turnaja nezasiahol.

Kto by ich mohol budúci rok doplniť? V projekte boli počas sezóny skúšaní útočníci Lukáš Tomka a Oliver Lacko. Pred dlhodobým zranením stihol za projekt jeden zápas v SHL aj obranca Matúš Lisý, zatiaľ čo Vladimír Dravecký bol pevnou súčasťou prvého obranného páru.

VIDEO: Šikovné ruky Draveckého proti švédskym rovesníkom

Syn bývalého slovenského reprezentanta sa momentálne javí ako prospekt pre prvé kolo draftu 2026, ktorý svoje kvality počas sezóny predviedol aj v drese extraligových Košíc a v apríli bol neprehliadnuteľným ťahúňom sedemnástky na turnaji v Tranas.

V drese Trnavy dostával v SHL priestor medzi mužmi obranca Mário Kohút, za žilinských vlkov útočník Jakub Dubravík a za Žiar nad Hronom odohral štyri stretnutia Alex Mišiak, ktorý si navyše v drese Zvolena na pár striedaní vyskúšal aj najvyššiu súťaž.

Ďalším talentovaným hráčom je Michal Čunderlík, ktorý napriek nízkemu veku patril spolu s rovesníkmi Chrenkom, Nemcom, Zubekom, Dubravíkom a Mišiakom do najlepšej pätnástky bodovania Extraligy juniorov.

Vo Švédsku sa okrem Michala Svrčeka kvalitnými výkonmi prezentujú aj obrancovia Michal Čapoš a Marcus Kršák. Šancu zabojovať o reprezentačný dres bude mať zrejme aj útočník Frederik Balko.

Vo Fínsku bol Dávid Baláž tretím najlepším strelcom dorasteneckej ligy. Na rozdiel od Jána Chovana sa však povýšenia do juniorky ešte nedočkal.

Z USA pripadajú do úvahy Adam Saloň a Samuel Mišák, ktorý má za sebou debut v NAHL. O ich výkonnosti však viac napovedia letné kempy, kde budú po čase strávenom v zámorí konfrontovaní s rovesníkmi.

V drese reprezentácie do 17 rokov ukázali kvalitu z obrancov aj Patrik Rusznyák, Michal Tkáč a Tomáš Vajko, z útočníkov Ivan Berčík, Jakub Habla, Martin Kalis, Samuel Murín a ďalší.

O post brankárskej jednotky by spolu s Brezánim mali zabojovať Roberto Leonardo Henriquez a Michal Prádel.

Priestor by mohli dostať aj 2008-čky

Do tímu by bolo vhodné zapracovať opäť aj nejakých hráčov z mladšieho ročníka, nakoľko Majstrovstvá sveta do 18 rokov sa v roku 2026 budú konať na Slovensku.

Z ročníka 2008 sú dlhodobo k 2007-čkám ostaršovaní obranca Adam Goljer a útočník Michal Plančár, ktorý v uplynulej sezóne Tipos extraligy odohral 12 zápasov za Banskú Bystricu a stal sa po Daliborovi Dvorskom 2. najmladším strelcom ligovej histórie.

VIDEO: Michal Plančár skóroval v extralige ako 2. najmladší strelec

Šancu na pár zápasov dostal s vyšším ročníkom aj útočník Juraj Jonas Ďurčo, do úvahy prichádzajú aj Matej Stankoven, Juraj Rausa, Timothy Kazda, Lucian Bernát, Ivan Matta či Alexej Kubát.

Za zmienku stojí, že Juraj Rausa bol vyhlásený za MVP finálového turnaja Extraligy dorastu, Matej Stankoven za najlepšieho útočníka a zároveň bol so 79 bodmi (36+43) v 44 dueloch najproduktívnejším hráčom súťaže.

Medzi obrancami okrem Goljera uplynulú sezónu na reprezentačnej úrovni vynikli tiež Matej Bereš, Jakub Floriš a Filip Kovalčík.

Z gólmanov vyzerá najlepšie Samuel Hrenák, no v prípade brankárskeho postu by bolo ostaršovanie prekvapením.

Mimoriadny talent máme v ročníku 2009, ktorý by možno tiež stál za úvahu. Je ním útočník Oliver Ozogány, no v jeho neprospech hrá fakt, že sezónu strávi znova v USA a nebude tým pádom k dispozícii na prípadné vyskúšanie počas reprezentačných prestávok.

VIDEO: Krátky zostrih gólov Olivera Ozogányho

Ako dopadli návraty najskúsenejších ročníkov?

Ešte nikdy sa nestalo, aby v drese Slovenska na MS 18-ročných cestovalo až desať hokejistov z mladšieho ročníka, čím ročník 2007 vytvoril rekord. Doterajším maximom bolo sedem hráčov, v prípade ročníka 1999 na MS 2016, na čo nadviazalo sedem mladších hráčov na MS 2018 prevažne z ročníka 2001. Ako to v ich prípade dopadlo o rok neskôr?

Na MS 2017 sme mali po prvýkrát a zatiaľ naposledy vyskladaný celý káder z hráčov rovnakého ročníka. Hlavným faktorom bola nízka kvalita nižšieho ročníka 2000 a tiež skutočnosť, že sme hrali v domácom prostredí.

Hráči ročníka 1999 hrali pod trénerom Norbertom Javorčíkom pred zaplnenými popradskými tribúnami oku lahodiaci hokej a nechýbalo veľa, aby prešli vo štvrťfinále cez Rusko. Zápas sledoval priamo na štadióne aj vtedajší prezident Slovenskej republiky.

Opačným prípadom bol ročník 2001, ktorý svoje skúsenosti nezúročil a pod trénerom Viliamom Čachom na MS 2019 šokujúco vypadol, keď nezvládol sériu o záchranu proti Švajčiarsku.

Pri ročníku 2007 by sme sa katastrofického scenára nemali obávať, práve naopak. Veľa môže napovedať už letný Hlinka Gretzky Cup, na ktorý sa zrejme už netrpezlivo teší každý fanúšik mládežníckeho hokeja.

Slováci dostupní aj pre MS v hokeji do 18 rokov 2025

  • Brankár: Patrik Brezáni
  • Obrancovia: Luka Radivojevič, Adam Kalman, Patryk Zubek
  • Útočníci: Tobias Tomík, Andreas Straka, Tomáš Chrenko, Adam Nemec, Ján Chovan, Michal Svrček
Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Až takmer polovica tímu osemnástky môže o rok znova zabojovať o medailu