Vincent Lukáč po titule rozprával vtipy. Predsedovi vlády spadli okuliare do polievky

Slovenská útočná formácia - Dárius Rusnák, Igor Liba a Vincent Lukáč s trofejou pre majstrov sveta.
Fotogaléria (10)
Slovenská útočná formácia - Dárius Rusnák, Igor Liba a Vincent Lukáč s trofejou pre majstrov sveta. (Autor: ŠTARTFOTO - JÁN SÚKUP)
Pavol Komár|4. máj 2024 o 08:00

Najradšej spomína na oslavy.

Získať titul majstrov sveta pred domácimi fanúšikmi by som dožičil každému hokejistovi. Dosiahnuť také niečo je nezabudnuteľný zážitok na celý život, prízvukuje VINCENT LUKÁČ (70), dvojnásobný majster sveta (1977, 1985).

Ľahkonohý obávaný kanonier – dvakrát sa stal kráľom strelcov najvyššej súťaže - má v živej pamäti zlaté oslavy z Prahy 1985 i okolnosti, ktoré im predchádzali. 

Fotogaléria z MS v hokeji 1985 v Prahe

O zlato hrali hokejisti Československa aj na olympijskom turnaji v Sarajeve 1984. Ako veľmi mrzela prehra 0:2 so Sovietmi v súboji o prvenstvo? 

Mrzela veľmi a mrzí dodnes. Keď si dnes pozriem zápas zo záznamu, videl som ho asi tisíckrát, tak sa mi nechce veriť, koľko príležitostí sme nepremenili. Mal ich aj náš útok s Darom Rusnákom a Igorom Libom. Nevedeli sme trafiť ani odkrytú bránku... Inkasovali sme náhodný gól, tečovaný puk padol brankárovi Šindelovi za chrbát po Koževnikovovej strele z diaľky.

V Sarajeve sme mali silný tím, náš útok hral v najlepšej forme. Niektorí experti tvrdili, že sme prevýšili aj skvelé ruské trio Makarov, Larionov, Krutov. Napriek striebru rád na to spomínam. O dva mesiace sme Sovietov na Švédskom pohári vyprášili 7:2...

Na začiatku sezóny, ktorej vrcholom bol svetový šampionát v Prahe, čs. reprezentácia na Kanadskom pohári zlyhala. Získala len bod po vydretej remíze s Nemeckom. Čo sa stalo?

Pamätné pražské šampionáty

Desaťkrát bola Praha dejiskom majstrovstiev sveta v hokeji, viackrát spolu s ďalšími mestami (vrátane Bratislavy), ale vždy s privilégiom hostiť zápasy o medaily. Výnimočné momenty z histórie pražských šampionátov si Sportnet pripomenie v seriáli až do začiatku MS v hokeji 2024 v Prahe a Ostrave. 

Dnes sa na ľade všetko píska skoro ako v basketbale, ale vtedy sa to mastilo na užších klziskách jedna radosť. Tréneri mužstvo trochu obmenili, nie každému z mladších spoluhráčov voňala tvrdosť. Pre zranenie Rusnáka hral s nami dvoma Láďo Svozil, dali sme sedem z desiatich gólov, niektoré prehry boli tesné. 

Mali ste možnosť podebatovať s Petrom Šťastným, vtedy reprezentantom Kanady? 

Hrať proti nemu mi pripadalo čudné. Na majstrovstvách sveta 1977 vo Viedni sme sa spolu tešili z obhajoby prvenstva, o niekoľko rokov sme sa stali súpermi. Okrem zápasu sme sa stretli vo výťahu. Na veľkú debatu to nebolo, ale trochu sme sa porozprávali... 

Rozpačité výkony reprezentácie pred začiatkom šampionátu a ani v jeho základnej časti optimizmus nevzbudzovali. Čo sa zmenilo, že napokon ste slávili titul?

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Vincent Lukáč po titule rozprával vtipy. Predsedovi vlády spadli okuliare do polievky