Rozplynula sa aj posledná nádej. Slovensko nebude mať na olympiáde rýchlostného kanoistu

Samuel Baláž na európskej olympijskej kvalifikácii v Szegede.
Samuel Baláž na európskej olympijskej kvalifikácii v Szegede. (Autor: TASR / MTI)
Titanilla Bőd|9. máj 2024 o 16:31

Samuel Baláž skončil v Szegede na štvrtom mieste.

BRATISLAVA, SZEGED. Slovensko prvý raz v ére samostatnosti nebude mať žiadneho rýchlostného kanoistu na olympijských hrách.

Na európskej olympijskej kvalifikácii v Szegede skončil Samuel Baláž na K1 1000 metrov na štvrtom mieste. Miestenku získali len prví dvaja pretekári.

25-ročný pretekár v druhej rozjazde kráľovskej disciplíny skončil na treťom mieste s časom 3:35,54.

Za víťazom Alehom Jureniom z Bieloruska, ktorý štartuje ako neutrálny športovec, zaostal o viac ako šesť sekúnd. Do finále však postupovali iba víťazi rozjázd a tak mnoho pretekárov šetrilo sily na semifinále.

V ňom jazdil Samuel Baláž výborne, viedol prakticky od štartu a vysoké tempo držal počas celej trate. Svoje semifinále vyhral s časom 3:31,22.

Vo finále triumfoval Jurenia, ktorý dosiahol čas 3:30,30. 33-ročný Bielorus v polovici pretekov zaostával ešte takmer o celú dĺžku lode, no vďaka výbornému finišu preteky vyhral. Druhé miesto uchmatol Dán René Poulten Holsen.

Samuel Baláž dosiahol čas 3:31,64, za víťazom zaostal o 1,34 sekundy. Slovenský kajakár dobre chytil štart, no po prvej polovici trate bol štvrtý. Potom trošku prepadol, 250 metrov pred cieľom bol na šiestom mieste. Na poslednom úseku trate bol však tretí najrýchlejší a tak napokon skončil štvrtý.

Do finále sa dostala aj Katarína Pecsuková na K1 500 metrov. V rozjazde obsadila druhé miesto s časom 1:54,29. Na víťazku Svetlanu Černigovskú z Ruska stratila takmer dve sekundy.

V semifinálovej jazde bola tiež druhá, tentoraz za Bieloruskou Alinou Svitovou. Slovenka dosiahla čas 1:53,86, na Svitovú stratila 44 stotín sekundy.

Vo finále skončila na predposlednom, ôsmom mieste. Preteky vyhrala Ukrajinka Maria Povchová pred Anežkou Paloudovou z Česka.

Kanoista Peter Kizek na C1 1000 metrov bol v rozjazde štvrtý s odstupom 3,77 sekundy za Ivanom Patapenkom z Bieloruska. V semifinále bol zase štvrtý. Jeho čas 3:59,62 bol horší o 1,08 sekundy ako čas víťaza Angela Kodinova z Bulharska. Kizek nepostúpil do finále.

Nedostala sa tam ani kanoistka Laura Őri, ktorá štartovala na 200 metrovej trati. V rozjazde i v semifinále obsadila posledné miesto s veľkými odstupmi za víťazmi. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Rozplynula sa aj posledná nádej. Slovensko nebude mať na olympiáde rýchlostného kanoistu