Míting P-T-S tento rok v netradičnom termíne, nastúpi kompletná domáca špička

Zľava predseda organizačného výboru Peter Korčok, slovenskí atléti Monika Weigertová, Emma Zapletalová, Patrik Dömötör a riaditeľ atletického mítingu  Vladimír Gubrický.
Zľava predseda organizačného výboru Peter Korčok, slovenskí atléti Monika Weigertová, Emma Zapletalová, Patrik Dömötör a riaditeľ atletického mítingu Vladimír Gubrický. (Autor: TASR)
TASR|24. apr 2024 o 12:31

Záujem o štart je veľký, hovorí generálny sekretár SAZ a riaditeľ pretekov Vladimír Gubrický.

BRATISLAVA. Najprestížnejší atletický míting na Slovensku Tipos P-T-S sa tento rok bude konať netradične skoro. V poradí 59. ročník je v Banskej Bystrici na programe už 24. mája.

Na podujatí so strieborným štatútom Svetovej atletiky bude spoločne s mnohými kvalitnými atlétmi zo zahraničia súťažiť kompletná slovenská špička.

Najlepší atléti Slovenska

Skorší termín "péteesky" si vyžiadal posun majstrovstiev Európy, ktoré sa v Ríme budú konať už 7.-12. júna.

"Olympiáda je pochopiteľne vrchol pre každého atléta, ale tá sa bude týkať možno desiatich našich reprezentantov.

Na ME máme ambície vyslať početný tím, možno viac ako 20 atlétov a pochopiteľne kvalitne pripravených.

Týmto mítingom by sme im chceli pomôcť. Máme potvrdené, že naši najlepší atléti budú štartovať. Dúfame, že to tak zostane," informoval Peter Korčok, prezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) a predseda organizačného výboru mítingu P-T-S.

Pred rokom sa pôvodne bratislavský míting presunul zo Šamorína na vynovené Štiavničky a zmenu si SAZ pochvaľuje.

"Prišlo 3300 ľudí, čo vnímame pozitívne. Tento rok to chceme prekonať, mohlo by k tomu pomôcť aj to, že nebudú prázdniny.

Najdrahšie lístky na hlavnú tribúnu stoja 10 eur a rýchlo sa míňajú," pozval prezident SAZ divákov do hľadiska.

VIDEO: Mítingu P-T-S by sa mali zúčastniť všetci naši najlepší atléti

Záujem o štart je veľký

Konečný menoslov atletických hviezd ešte nie je presne známy, no v Banskej Bystrici by sa malo predstaviť mnoho zaujímavých pretekárov zo zahraničia.

Medzi prvými menami, ktoré organizátori predstavili je aj dvojnásobný olympijský šampión v trojskoku Christian Taylor z USA, ktorý pre zranenie prišiel o Tokio a v tejto sezóne sa chce úspešne rozlúčiť s kariérou v Paríži.

"Záujem o štart je veľký, napriek tomu, že podujatí okolo bude veľa. Máme veľmi veľa požiadaviek o štart aj od atlétov z exotických krajín, z ktorých u nás ešte nikto nikdy neštartoval," prezradil generálny sekretár SAZ a riaditeľ pretekov Vladimír Gubrický, ktorý však pripomenul, že program mítingu TIPOS P-T-S bol navrhnutý v prvom rade tak, aby to vyhovovalo slovenským atlétom:

"Bude to pre nich šanca získať cenné body do rebríčka v priamom súboji s primeranou konkurenciou."

VIDEO: Súčasťou mítingu P-T-S bude aj národný program

Weigertová: Úžasná atmosféra

Na štart v Banskej Bystrici sa teší aj šprintérka Monika Weigertová. "Míting má vysoký štatút. S mojou úrovňou by bolo veľmi náročné dostať sa na takéto podujatie.

Minulý rok bola úžasná atmosféra, v takomto prostredí sa oveľa lepšie preteká. Bude to pre mňa jedno z najdôležitejších podujatí v sezóne, aby som sa mohla kvalifikovať na ME.

Som 36. v rebríčku a presne toľko berú na ME. Je pre mňa veľmi dôležité, aby som pozbierala čo najviac bodov do rebríčka," povedala účastníčka tohtoročných halových MS v Glasgowe.

Po dvoch rokoch trápenia sa so zranením sa objaví na štarte 400 m prek. aj Emma Zapletalová.

"Príprava išla podľa plánu počas celej doby od septembra. Budú to moje štvrté preteky v sezóne. Verím, že už budem rozbehaná a útočiť na dobrý výkon.

Nikdy u mňa neprišlo k momentu, keď som sa pýtala, čo bude ďalej. Mám stále motiváciu bojovať. Pozerala som dopredu a vravela som si, len to treba vydržať."

Patrik Dömötör sa v halovej sezóne posunul na pozíciu najlepšieho slovenského bežca na 400 m.

"Pre mňa to bude najvyššie bodovaný míting, na ktorom sa zúčastním. Celá príprava smerovala k tomu, aby som sa dostal na ME v Ríme. P-T-S bude pre mňa hlavný mítng.

Atmosféra minulý rok bola úžasná. Samozrejme, na domácej pôde bude na mňa zvýšený tlak, no verím, že som sa naučil s týmto vyrovnať," povedal Dömötör.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Míting P-T-S tento rok v netradičnom termíne, nastúpi kompletná domáca špička