Bude to Saganova rozlúčka s fanúšikmi. Ak nebude v drese, príde ako hosť

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: REUTERS)
Miloslav Šebela|24. apr 2024 o 12:45

„Kde sa najlepšie rozlúčim s fanúšikmi?“ hovorí Sagan.

BRATISLAVA. Nový termín, priame prenosy na Eurosporte aj Peter Sagan na štarte prinesú tento rok cyklistické preteky Okolo Slovenska.

Práve účasť trojnásobného majstra sveta bola dlho veľkým otáznikom. Organizátori pretekov sa ho snažia získať dlhodobo. 

Vždy však boli prekážky, ktoré tomu bránili. Sagana tak fanúšikovia oslavovali ako víťaza len jediný raz. Pri účasti v roku 2021. Vtedy však trojnásobného majstra sveta vítali tisícky ľudí vo všetkých mestách, ktorými pelotón prechádzal.

V tomto roku by sa to malo znova podariť, hoci Peter Sagan sa už cestnej cyklistike nevenuje na profesionálnej úrovni a jazdí v horskej. Na Slovensku by mal nastúpiť v drese slovenského kontinentálneho tímu Pierre Baguette Cycling. 

Sagan má veľký zaújem prísť

Jedinou podmienkou je jeho dobrý zdravotný stav. V posledných týždňoch totiž pre problémy so srdcom niekoľko pretekov vynechal.

„Po zdravotných problémoch začal Peťo trénovať a máme od neho prísľub, ak bude zdravotne v poriadku, príde sa rozlúčiť so slovenskými fanúšikmi. Bola by to veľká bomba. V roku 2021, keď vybojoval celkové víťazstvo, ho v mestách vítali desaťtisíce fanúšikov,“ hovoril prezident Slovenského zväzu cyklistiky a šéf pretekov Okolo Slovenska Peter Privara. 

V prípade, že by Sagan na podujatí nemohol štartovať, vraj sa príde s fanúšikmi rozlúčiť aspoň ako hosť na niektorú z etáp.

„Sme dohodnutí neformálne, ale dúfame, že príde ako aktívny cyklista. Budeme sa s ním ešte baviť. Uvidíme ako na tom bude zdravotne, pretože ani teraz v Brazílii na pretekoch Svetového pohára si netrúfal štartovať.

Už je na štartovej listine pretekov Okolo Maďarska. Následne s ním budeme v kontakte. Ale má veľký záujem. Sám hovorí, že kde by sa lepšie s fanúšikmi rozlúčil ako na pretekoch Okolo Slovenska,“ doplnil.  

Slovenský cyklista Peter Sagan.
Slovenský cyklista Peter Sagan. (Autor: Reuters)

Cieľ na Štrbskom plese

Najstaršie a najprestížnejšie etapové preteky na Slovensku sa uskutočnia v novom termíne: 26. až 30. júna. V posledných rokoch sa konali na jeseň a organizátori sa snažili prilákať pretekárov pred majstrovstvami sveta. 

Teraz sa Okolo Slovenska uskutočnia týždeň po národnom šampionáte a čiastočne sa budú prekrývať aj so slávnou Tour de France. 

„Museli sme zmeniť termín. V tomto roku sa koná olympiáda a všetky podujatia sa z toho dôvodu posúvajú. Na náš pôvodný termín pripadli majstrovstvá Európy, čo je na škodu. Nemohli sme dostať nás pôvodný termín, tak sme zvolili termín týždeň po národných šampionátoch,“ vysvetlil Privara.  

Trasa bude v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi zrejme najnáročnejšia. V tomto roku povedú preteky z juhu na východ. Prvou etapou bude tímová časovka v okolí Dunajskej Stredy. 

„Rozhodli sme sa, že trať bude náročnejšia. Začíname tímovou časovkou v Dunajskej Strede a cieľ bude v kráľovskej etape na Štrbskom plese.“ 

Etapovými mestami budú Dunajská Streda, Hlohovec, Nitra, Piešťany, Dubnica, Partizánske, Ružomberok, Liptovský Mikuláš a Štrbské pleso.

Posledné dve etapy budú veľmi náročné. V predposlednej etape čakajú cyklistov náročné stúpania na Krahule, Šturec a Donovaly. V poslednej etape zase trikrát absolvujú stúpanie z Tatranskej Štrby na Štrbské pleso, kde bude aj cieľ celých pretekov. 

VIDEO: S. Holec o trase Okolo Slovenska

Vysielanie na Eurosporte

Vzhľadom na prekrývanie s prvými dvomi etapami Tour de France, budú dve posledné etapy Okolo Slovenska končiť oveľa skôr okolo 14.00 až 14.30 h.

Organizátori veria, že tento rok sa opäť podarí zabezpečiť priamy prenos na Eurosporte. 

„Pevne verím, že bude aj priamy prenos na Eurosporte. Máme ubezpečenie z ministerstva cestovného ruchu a športu, že budú podporené tradičné športové podujatia,“ uviedol Privara.  

Momentka z podujatia Okolo Slovenska 2023.
Momentka z podujatia Okolo Slovenska 2023. (Autor: Ján Melicher)

Etapy na pretekoch Okolo Slovenska by tak boli vo vysielaní svetovej stanice priamo pred úvodnými etapami Tour de France. 

Na pretekoch sa predstavia aj tri tímy z elitnej kategórie WorldTour – Soudal Quick-Step, Cofidis a Jayco Alula. 

Tento rok zatiaľ organizátori nepotvrdili žiadneho konkrétneho účastníka. Uzávierka súpisiek je až niekoľko dní pred pretekmi. Isté je, že na štarte by mali byť oba kontinentálne slovenské tímy a takmer všetci slovenskí reprezentanti vrátane Martina Svrčeka.

VIDEO: Ľ. Lučanič o pelotóne na Okolo Slovenska

Rozpočet podujatia je 790-tisíc eur. K tomu by mala pribudnúť ešte približne rovnaká časť na výrobu signálu pre Eurosport. 

Vlani vybojoval víťazstvo Rémi Cavagna v drese tímu Soudal Quick-Step.

Okolo Slovenska 2024

1. etapa, tímová časovka, Dunajská Streda – Dunajská Streda (28,3 km)

2. etapa, Nitra – Hlohovec (192 km)

3. etapa, Piešťany – Dubnica (161 km)

4. etapa, Partizánske – Ružomberok (184 km)

5. etapa, Liptovský Mikuláš – Štrbské pleso (145 km)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Bude to Saganova rozlúčka s fanúšikmi. Ak nebude v drese, príde ako hosť