Jediný tréning v Číne prerušil oheň. Najrýchlejší čas dosiahlo nečakané meno

Lance Stroll v monoposte Aston Martin.
Lance Stroll v monoposte Aston Martin. (Autor: TASR/AP)
REUTERS|19. apr 2024 o 08:36 (aktualizované 19. apr 2024 o 09:20)

Na okruhu v Číne je na programe prvý šprintový víkend tohtoročnej sezóny.

ŠANGHAJ. Kanadský jazdec F1 Lance Stroll dosiahol najrýchlejší čas v prvom a jedinom tréningu na VC Číny.

Za pilotom Aston Martinu sa umiestnil Austrálčan Oscar Piastri (McLaren) s odstupom 0,327 sekundy, tretí skončil úradujúci majster sveta Holanďan Max Verstappen na Red Bulle (+ 0,358 s).

Tréning museli zhruba na 15 minút prerušiť po tom, ako na okruhu v Šanghaji v zákrute číslo sedem vzbĺkla tráva a na trati sa objavili červené vlajky.

Požiar pravdepodobne spôsobila iskra spod podlahy niektorého z monopostov, informovala DPA.

F1 sa do Číny vracia po 5 rokoch a pred podujatím sa diskutovalo o tom, ako budú súčasné monoposty s prízemným efektom reagovať na trať a či neočakávaná úprava trate nebude príliš náročná na pneumatiky.

Pri posledných pretekoch F1 v Šanghaji mali monoposty 13-palcové pneumatiky a vytvárali prítlak prostredníctvom aerodynamických prvkov na hornej časti.

Teraz majú 18-palcové Pirelli a filozofiu dizajnu založenú na pretláčaní vzduchu cez tunely pod autom, aby sa vytvoril prítlak.

Na okruhu sa pôjde aj prvý šprint v sezóne, a tak mali tímy na posúdenie pneumatík iba jednu tréningovú hodinu.

Napriek tomu, že Piastri skončil v tréningu druhý, najmä v prvých zákrutách s nižšou rýchlosťou sa zdalo, že v nich McLareny majú problémy.

Dvojica Ferrari Charles Leclerc a Carlos Sainz skončila až na 13. a 14. mieste, ale predtým, než sa tímy zamerali na jazdu na mäkkých pneumatikách, figurovali piloti Ferrari pred Red Bullom.

Hamilton, ktorý vyhral poslednú kvalifikáciu v Šanghaji v roku 2019, videl čierno-bielu vlajku, keďže vybehol z trate a prekročil čiaru označujúcu vstup do boxov.

Jeho tímový kolega George Russell jazdil celý tréning iba na tvrdých pneumatikách. Dvojica Mercedesu obsadila 17. a 18. miesto.

Domáci Kuan-jü Čou (Stake F1 Team Kick Sauber), ktorý sa narodil v Šanghaji, skončil na 11. pozícii, o jedno miesto za tímovým kolegom Valtterim Bottasom.

Preteky v Číne sa nejazdili od pandémie koronavírusu a dráha bola odvtedy málo využívaná, čo sa mohlo odzrkadliť aj na jej kvalite.

Niektorí piloti mali obavy z toho, že sa šprint na 100 km pôjde práve na tejto trati, keďže je v nej pomerne veľa neznámych.

Líder šampionátu Verstappen však dúfa, že v nedeľňajších pretekoch dosiahne svoje prvé víťazstvo v Šanghaji a navýši svoj náskok v celkovom hodnotení .

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Jediný tréning v Číne prerušil oheň. Najrýchlejší čas dosiahlo nečakané meno