Vyhrotená rivalita, presvedčivý náskok. Nový dvojkajak vyhral o pol lode

Na snímke kanoisti zľava Adam Botek a Csaba Zalka pózujú počas brífingu pred prvými kvalifikačnými pretekmi (27. – 28. apríl) a olympijskou kvalifikáciou Szegede v lodenici Športového centra polície v Areáli rýchlostnej kanoistiky na bratislavskom Zemníku v utorok 23. apríla 2024. Na Zemníku sa budú v júni konať majstrovstvá Európy juniorov a do 23 rokov. FOTO TASR - Jakub Kotian

- Slovensko
- šport
- kanoistika
- rýchlostná
- športová
- kvalifikácia
- preteky
- OH2024
- Zemník 
- ŠCP
- BAX
Na snímke kanoisti zľava Adam Botek a Csaba Zalka pózujú počas brífingu pred prvými kvalifikačnými pretekmi (27. – 28. apríl) a olympijskou kvalifikáciou Szegede v lodenici Športového centra polície v Areáli rýchlostnej kanoistiky na bratislavskom Zemníku v utorok 23. apríla 2024. Na Zemníku sa budú v júni konať majstrovstvá Európy juniorov a do 23 rokov. FOTO TASR - Jakub Kotian - Slovensko - šport - kanoistika - rýchlostná - športová - kvalifikácia - preteky - OH2024 - Zemník - ŠCP - BAX (Autor: Tlačová agentúra SR)
Titanilla Bőd|27. apr 2024 o 13:30

Internú kvalifikáciu na K2 500 metrov vyhrali Csaba Zalka a Adam Botek.

BRATISLAVA. Takmer sedem desatín sekundy. To je v rýchlostnej kanoistike veľký rozdiel.

Dvojkajak Csaba Zalka, Adam Botek zvíťazil na interných kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku na 500-metrovej trati pred Samuelom Balážom a Denisom Myšákom s náskokom 0,68 sekundy.

Asi do polovice trate išli dve špičkové lode podobné tempo, potom však Zalka a Botek postupne zväčšovali náskok a nakoniec vyhrali asi o pol lode.

Novozložená komárňanská dvojica si tak vybojovala právo účasti na olympijskej dokvalifikácii v Szegede.

Predsa nie sme amatéri

„To je ono, 10:0,“ blahoželal svojim zverencom v cieli tréner Peter Likér. Narážal tým na dlhú neporaziteľnosť Boteka na Zemníku v dvojkajaku, ktorá sa ťahá už sedem rokov.

Za ten čas Botek jazdil s Petrom Gellem, Erikom Vlčekom a najnovšie s Csabom Zalkom.

„Vedeli sme, že sme dobrí a že nemusíme toľko zjazďovať tú posádku. Predsa nie sme amatéri, sadneme si a natrénujeme to. Som rád, že sa nám podarilo vyhrať,“ vravel s úsmevom Adam Botek.

„Veľmi som sa tešil na preteky. Tá rivalita bola až príliš vyhajpovaná a už som si veľmi chcel zapretekať,“ doplnil 27-ročný kajakár.

Likér už pred domácou kvalifikáciou hovoril, že ak Botek a Zalka nevyhrajú, tak v medzinárodnej konkurencii nemajú čo hľadať.

„Nebola v tom arogancia, ani som nechcel byť neslušný. Na svetovom šampionáte nám chýbalo na finále sedem centimetrov. Oproti tomu náskok o pol alebo o tri štvrte lode je obrovský luxus,“ poznamenal Peter Likér.

„Jazda bola dobrá, ale musím byť aj trošku kritický, strednú časť sme mali viac naťahovať. Štart bol dobrý, v závere bola väčšia frekvencia. Svoju povinnosť sme si splnili,“ zhodnotil jazdu víťaznej posádky komárňanský tréner.

Prvý ostrý štart

Csaba Zalka je skúsený pretekár, ale na olympiáde ešte nesúťažil. Pred Tokiom bol síce členom štvorkajaka, no napokon z neho na poslednú chvíľu vypadol, keď ho na domácich pretekoch zdolal Erik Vlček.

Vlčeka momentálne trápi rameno a hoci stále sa udržiava vo forme, venuje sa aj iným povinnostiam ako poslanec Národnej rady SR. Aj na Zemník prišiel v spoločnosti budúceho prezidenta Petra Pellegriniho.

Na lodi, v ktorej súťažili Zalka a Botek bola stále nálepka s Vlčekovým menom.

„Som rád, že Csaba dokázal v lodi zastúpiť Erika. Psychicky to nebolo jednoduché a veľmi nám na tom záležalo,“ vravel Likér.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Vyhrotená rivalita, presvedčivý náskok. Nový dvojkajak vyhral o pol lode