V prvom kole vypadol ďalší majster sveta. Je to budúci šampión, chváli talentovaného súpera

Mark Williams (vľavo) a Si Jiahui na MS v snookri 2024.
Mark Williams (vľavo) a Si Jiahui na MS v snookri 2024. (Autor: TASR/PA via AP)
Jerguš Radačovský|24. apr 2024 o 11:10

Mladík ohúril spanilou jazdou aj vlani.

SHEFFIELD. Výrazne dal o sebe vedieť už počas vrcholu vlaňajšej sezóny, keď sa senzačne dostal až do semifinále MS v snookri.

V ňom podľahol budúcemu majstrovi sveta. Belgičan Luca Brecel ho zdolal tesne 17:15 a vo finále si poradil aj s Markom Selbym 18:15.

Aktuálne 21-ročný čínsky talent Si Jiahui bol dovtedy iba raz vo štvrťfinále podujatia na profesionálnom okruhu.

Po úspechu na MS zaujal aj v tejto sezóne, keď sa na German Open dostal do svojho prvého finále, v ktorom nestačil na rozbehnutého Judda Trumpa 5:10.

Vo svetovom rebríčku sa dostal na pekné 23. miesto, čo ho poslalo do predposledného 3. kola kvalifikácie o hlavnú fázu tohtoročného svetového šampionátu.

Hneď vo svojom úvodnom zápase takmer nečakane prehral ale v dueli proti Benovi Mertensovi dokázal otočiť skóre zo 7:9 na 10:9. Vo finálovom kvalifikačnom kole zdolal krajana Wu Yize jasne 10:4.

Súperovi nepomohli ani bohaté skúsenosti

A ďalší veľký úspech čínskeho mladíka prišiel v prvom kole MS.

V ňom si udržal pevné nervy proti trojnásobnému majstrovi sveta. O 28 rokov staršieho Marka Williamsa zdolal po dramatickom závere 10:9.

VIDEO: Rozhodujúci frejm zápasu Si Jiahui - Mark Williams (1. kolo)

Si Jiahui tak môže opäť predviesť podobnú jazdu ako vlani. Patrí k najväčším talentom snookru a viacerí mu predpovedajú, že raz dosiahne aj na titul majstra sveta.

V druhom kole ho čaká ďalší Walesan - Jak Jones. Proti 44. hráčovi sveta je Číňan dokonca favoritom. Kurz na jeho víťazstvo je pod hranicou 1,5.

Pre skúseného Williamsa ide o trpkú prehru. V generálke na MS totiž vyhral prestížny turnaj Tour Championship, keď predviedol svoj najlepší snooker za posledné roky a vo finále zdolal Ronnieho O'Sullivana.

Williams: Je to budúci šampión

Sheffieldské divadlo Crucible, v ktorom sa šampionát koná nepretržite od roku 1977, tento raz favoritom veľmi nepraje. Williams je už šiestym nasadeným hráčom, ktorý v tomto ročníku skončil už v prvom kole.

Mark Williams a Si Jiahui počas zápasu 1. kola na MS v snookri 2024.
Mark Williams a Si Jiahui počas zápasu 1. kola na MS v snookri 2024. (Autor: TASR/PA via AP)

"Nehral som dobre, až kým som nevyrovnal na 9:9. Potom som však minul a on predviedol jeden z najlepších nábehov, aký som kedy videl od hráča pod tlakom.

Je to budúci šampión, o tom nepochybujem. Má na to potenciál," pochválil súpera Williams, ktorému aktuálne patrí v rebríčku 6. miesto.

"Som veľmi šťastný, že som zdolal takého náročného súpera. Na tomto turnaji nemám žiaden cieľ a snažím sa necítiť žiaden tlak.

Sústredím sa len na najbližší strk. Viem, že tento rok je na mne viac pozornosti a preto nechcem sklamať," povedal po triumfe pre World Snooker Tour šťastný Číňan, ktorý počas sezóny sídli práve v Sheffielde.

MS v snookri 2024

1. kolo:

Ding Junhui (7-Čína) - Jack Lisowski (Ang.) 4:5 (bude sa dohrávať)

Kyren Wilson (12-Ang.) - Dominic Dale (Wal.) 8:1 (bude sa dohrávať)

Mark Allen (4-S. Írsko) - Robbie Williams (Ang.) 7:2 (bude sa dohrávať)

Barry Hawkins (15-Ang.) - Ryan Day (Wal.) 4:5 (bude sa dohrávať)

Mark Williams (6.-Wal.) - Si Jiahui (Čína) 9:10

Robert Milkins (16-Ang.) - Pang Junxu (Čína) 10:9

/hrá sa na 10 víťazných frejmov/

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Snooker»V prvom kole vypadol ďalší majster sveta. Je to budúci šampión, chváli talentovaného súpera