Z mladíka je športová celebrita. Littler raz chce doniesť trofej aj na Old Trafford

Luke Littler vyhral turnaj Premier League 2024 v Manchestri.
Luke Littler vyhral turnaj Premier League 2024 v Manchestri. (Autor: TASR/ Pa via AP)
Miroslav Kováčik|5. apr 2024 o 11:20

Luke Littler má 17 rokov a je lídrom šípkarskej Premier League.

BRATISLAVA. Ešte pred rokom sa o ňom hovorilo ako o mladom talente, ktorý na svoj vek hrá veľmi dobre a mohol by byť v budúcnosti úspešný. 

Stačil však jeden zápas na majstrovstvách sveta a Luke Littler pobláznil celý šípkarsky svet. Christiana Kista poslal domov s priemerom 106,12 bodu. 

"Práve sme boli svedkami niečoho výnimočného. Je možno najtalentovanejší hráč, akého som kedy videl," vravel bývalý šípkar Wayne Mardle.

Od tohto momentu má kariéra 17-ročného Littlera raketový vzostup. 

Na MS to napokon dotiahol až do finále a Professional Darts Corporation (PDC) si nemohla ujsť príležitosť, aby mu ponúkla možnosť hrať v Premier League, kde sa každý štvrtok stretáva osem najlepších hráčov.

Táto prestížna súťaž má za sebou už desať miniturnajov, po ktorých je na čele tabuľky práve Littler. Minulý týždeň premiérovo vyhral v severoírskom Belfaste a dobrú formu potvrdil aj v Manchestri.

"Atmosféra bola úžasná a som veľmi šťastný, že som vyhral," povedal tínedžer po finálovej výhre 6:3 nad bývalým majstrom sveta Gerwynom Priceom.

Zatienil aj dokonalý leg

Littler priznal, že mu chvíľu trvalo, kým sa udomácnil v Premier League. 

Z prvých siedmich večerov síce len raz vypadol už vo štvrťfinále, ale do finále tiež prenikol iba raz, keď tesne nestačil na Michaela van Gerwena.

Úspech v Belfastu mu dodal sebavedomie a v Manchestri sa postupne zlepšoval. Nezľakol sa ani skvele hrajúceho Pricea, ktorý opäť zahral dokonalý leg.

VIDEO: Zostrih z celého večera Premier League v Manchestri

Proti Michaelovi Smithovi po dvoch 180-kách zavrel bývalý ragbista 141 bodov, a tak sa postaral o prvú "deviatku" v tohtoročnej Premier League.

"Sledoval som ho v semifinále, viedol 4:0 s priemerom 123 bodov. Plne som sa však sústredil na seba a najlepší výkon som si nechal na koniec," povedal Littler.

Aktuálne vedie súťaž o bod pred Lukeom Humphriesom. Takýto debut nikto nečakal. A hoci patrí Littler k favoritom na celkový triumf, zostáva skromný. 

"Stále máme pred sebou šesť týždňov. Musím pokračovať vo svojej práci a dúfam, že sa dostanem do play-off," povedal mladík, hoci o účasť v londýnskej O2 Arene ho môže pripraviť už len veľká zhoda okolností. 

Mardle: Otvoril mi oči

V superlatívoch sa na adresu hráča s prezývkou The Nuke opäť vyjadril aj Mardle, ktorý komentuje šípky pre britskú televíziu Sky Sport.

Bývalý semifinalista majstrovstiev sveta povedal, že Littler zmenil jeho názor na to, ako by sa mali veci robiť správne. "Otvoril mi oči," povedal Mardle. 

"Dnes sme videli viac zo skutočného Lukea ako kedykoľvek predtým. To, čo predviedol minulý týždeň, bolo skvelé, ale tento týždeň vyhral inak.

Bol to absolútne poctivý výkon. Zbožňujem to. Myslím si, že bol úžasný a chcem od neho vidieť viac takýchto výkonov," doplnil komentátor. 

Bývalý šípkar a dnes komentátor Wayne Mardle.
Bývalý šípkar a dnes komentátor Wayne Mardle. (Autor: REUTERS)

Littler využil aj to, že diváci v AO Arene boli na jeho strane. Je známe, že je veľkým fanúšikom Manchestru United a aj preto mu jeho víťazné emócie narušil obrat Chelsea v paralelne hranom zápase.

Littler mal aj možnosť stretnúť sa s hráčmi United či legendárnym trénerom Sirom Alexom Fergusonom. Počas zápasu proti Tottenhamu dokonca sedel na tribúne v blízkosti nového majiteľa klubu Jima Ratcliffea.

V rozhovore pre klubový web sa vyjadril, že je jeho túžbou raz doniesť trofej pre víťaza majstrovstiev sveta práve na štadión Old Trafford. 

Od klubu dostal dres s číslom 180 a tiež si zahral šípky s Harrym Maguireom a Christianom Eriksenom. Obranca United hodil deviatimi šípkami 171 bodov, čo nie je pre amatéra vôbec zlé, no Littler ho prekonal v priebehu troch sekúnd.

VIDEO: Luke Littler si zahral šípky s hráčmi Manchestru United

Na pódiu je vo svojom živle

Vo Veľkej Británii sú šípky veľmi populárne a Littler je hviezdou číslo jeden. Nielenže si drží vysokú úroveň, ale je tiež vďačným objektom médií. 

Jeho manažér Martin Foulds povedal, že rieši ohľadom Littlera denne 20 až 40 mailov či telefonátov od komerčných alebo mediálnych organizácií.

Na sociálnej sieti Instagram má Littler 1,2 milióna sledovateľov a často pridáva príspevky aj z jeho mediálnych povinnosti. Stáva sa celebritou, ktorá navštevuje televízne šou, je hosťom v rádiách či podcastoch.

Agent priznal, že jeho klient je úplne iný, keď nie je na pódiu.

"Je dosť plachý a skromný. Chce sa rozprávať so svojimi kamarátmi, zahrať si hry, veľa času trávi na telefóne ako väčšina tínedžerov.

Keď sa však dostane na pódium, akoby sa niečo zmenilo. Je vo svojom živle. Miluje veľké arény, čím viac fanúšikov, tým lepšie," povedal Foulds pre BBC.

Šípky sú jeho život, sleduje ich, aj keď nie je na turnaji. 

"Nedávno musel prísť podpísať nejaké papiere a dresy. Sedel v zasadacej miestnosti a na dvoch telefónoch pozeral cez stream zápasy z Players Championship. Proste ten šport miluje," dodal Foulds.

Ak sa po MS špekulovalo, či nie je príliš skoro na to, aby Littler hral v Premier League, po pár mesiacoch je odpoveď jednoznačná. Angličan potvrdzuje, že je generačný talent a žije si svoj sen. 

Final 4 Premier League je na programe 23. mája v Londýne a The Nuke by tam nemal chýbať. Pre víťaza je pripravených 275-tisíc libier. Tituly z predošlých dvoch rokov obhajuje Michael van Gerwen.

Tabuľka šípkarskej Premier League

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Šípky»Z mladíka je športová celebrita. Littler raz chce doniesť trofej aj na Old Trafford