Preslávil ho nezameniteľný hlas. Vedel, že je hviezda, ale nedával to najavo

Na snímke je známy šípkarsky rozhodca Russ Bray.

Preslávil ho nezameniteľný hlas. Vedel, že je hviezda, ale nedával to najavo

Na snímke je známy šípkarsky rozhodca Russ Bray. (Autor: Reuters)
Na snímke je známy šípkarsky rozhodca Russ Bray.
Na snímke je známy šípkarsky rozhodca Russ Bray. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|11. jan 2024 o 09:00

Russ Bray po troch desaťročiach ukončil kariéru rozhodcu.

BRATISLAVA. Je to už týždeň, čo sa oslovením majster sveta môže pýšiť aj anglický šípkar Luke Humphries. Po ťažkom období, ktorým si prešiel, našiel herné sebavedomie a dosiahol životný úspech. 

Jedným z jeho prvých gratulantov bol Russ Bray. Bolo to symbolické.

Kým éra Humphriesa ako najlepšieho hráča sveta sa začína, známy rozhodca po takmer 30 rokoch profesionálnej kariéry odložil mikrofón.

Za ten čas sa stal symbolom šípok. Poznajú ho aj tí, ktorí tento šport nesledujú príliš často. Preslávil sa najmä svojim chrapľavým hlasom, ktorým hlásil skóre aj počas tých najslávnejších zápasov.

Jeho špecifické zahlásenie 180 bodov túžili počuť fanúšikovia v arénach, ale aj amatérski šípkari. Tí často používajú na počítanie skóre práve aplikáciu, ktorá nesie jeho meno a je sprevádzaná jeho hlasom.

"Je to už 27 rokov s PDC a niekoľko rokov na lokálnej úrovni. Teraz som už dôchodca. Je tu niekoľko mladých rozhodcov, ktorých čas prichádza. 

Mal som veľkolepú kariéru a dúfam, že bude pokračovať v zákulisí," hovoril Bray v rozsiahlom rozhovore pre Professional Darts Corporation (PDC).

Bavila ho atletika, robil aj v autoškole

Russ Bray sa dostal k hláseniu, respektíve rozhodovaniu šípkarskych zápasov až krátko pred štyridsiatkou. Počas školy sa venoval skoku do výšky. Atletika ho bavila a dokonca bol úspešný na regionálnej úrovni. 

Školu nechal keď mal šestnásť rokov a následne vystriedal niekoľko zamestnaní. Bol policajt, vodič dodávky či dokonca inštruktor v autoškole. K šípkam sa dostal pomerne náhodne.

"Prvýkrát to bolo v roku 1975 na policajnej akadémii. Jeden chalan tam hral šípky, často sme pri sebe hrávali. Potom sme išli na majstrovstvá do Hebdenu a tam mi povedal, nech si urobíme šípkarsky tím. 

Keď sme začali hrávať, vyhrávali sme nejaké medaily. Povedal som si, že toto je šport, ktorý ma baví. Keď som prišiel domov, kúpil som si vlastný terč.

Otec mi hovorieval, že keď niečo robím, musím to robiť na 100 percent a pokiaľ to nepôjde, tak skúsiť niečo iné. Veľmi ma to bavilo, trénoval som a menil šípky, aby som našiel tie pravé," povedal Bray.

Prezývka podľa obrázka

Časom ho však lákala možnosť stať sa rozhodcom šípkarskych zápasov. Na scénu sa dostal ako rezervný rozhodca popri dvojici legiend Bruceovi Spendleymu a Freddiemu Williamsovi.

"Vstúpil som do PDC a v roku 1996 som išiel do Blackpoolu. Hlásil som dva zápasy. V prvom hral John Lowe a v druhom Paul Lim, jediní dvaja hráči, ktorí dovtedy zavreli leg na deväť šípok pred kamerami.

Bolo to fantastické a nervózne. Keď sme odchádzali z pódia, otočil sa ku mne Tommy Cox, spoluzakladateľ PDC. Povedal mi: Už nemáme žiadneho rezervného rozhodcu, ale troch stálych. Vitaj v PDC," spomína Bray.

Mal jednu veľkú výhodu. Hlas. Pre nových rozhodcov je dôležité, aby nekopírovali skúsenejších kolegov, ale mali vlastný štýl prejavu. 

Ten v podaní 66-ročného rodáka zo South Ockendonu bol natoľko jedinečný, že na ňom nemusel nič meniť. Prischla mu prezývka "The Voice", teda hlas. 

VIDEO: Ako sa rokmi menili 180-ky v podaní Russa Braya

Vznikla tak, že manželka jedného z hráčov nakreslila obrázok, na ktorom bol Russ Bray v pozícii rozhodcu a pod to napísala práve jeho budúcu prezývku.

Vďaka svojej práci sa stal známym po celom svete. 

Nahovoril viacero reklám, bol hlasom rôznych spoločností a zahral si aj menšie postavy vo filmoch. Účinkoval aj s herečkou Helenou Bonhamovou Carterovou, známou z Harryho Pottera či hercom Ewanom McGregorom. 

Keď však dostal otázku, či sa cíti byť ikonou šípok, odpovedal jasne. Nie.

"Pamätám si, že v roku 2011 som bol na dovolenke v Mexiku. Prišli sme do hotela a malý Mexičan na mňa ukazoval a kričal "voice, voice, voice". Bolo to skvelé, ale ako ikona sa necítim," vraví. 

Hviezdne maniere? Ani náznak

Skromnosť, pokora a ochota pomôcť tiež definujú osobnosť, ktorá sa za skoro tri desaťročia stala tvárou športu, ktorý dnes vypredáva haly.

Vo februári 2018 prišiel aj do Šamorína na podujatie Darts Slovak Open a niekoľkokrát zavítal aj do Prahy na Czech Open. Superlatívmi na jeho adresu nešetrí ani komentátor Nova Sportu Jiří Pauzr.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Šípky»Preslávil ho nezameniteľný hlas. Vedel, že je hviezda, ale nedával to najavo