Odermatt si myslel, že návrat Hirschera je vtip. Môžem iba stratiť, hovorí

Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt.
Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt. (Autor: TASR/AP)
SITA|26. apr 2024 o 12:47

Čoskoro však 26-ročný Švajčiar pochopil, že 35-ročný Rakúšan to myslí vážne.

BRATISLAVA. Keď niekdajší velikán zasnežených zjazdoviek Marcel Hirscher oznámil súťažný návrat, súčasný kráľ zjazdového lyžovania Marco Odermatt si myslel, že ide o vtip.

Čoskoro však 26-ročný Švajčiar pochopil, že 35-ročný Rakúšan to myslí vážne. A to aj napriek tomu, že bude reprezentovať Holandsko, teda rodnú krajinu svojej mamy.

Marcel Hirscher ukončil kariéru v roku 2019 po zisku ôsmeho celkového prvenstva v hodnotení Svetového pohára.

"Naozaj som si spočiatku myslel, že si z nás všetkých vystrelil. Časom som však prišiel na to, že je to 'cool' nápad a zároveň výborné pre rozvoj zjazdového lyžovania vo svete.

Najmä tá reprezentácia Holandska. Nepoznám pozadie tohto jeho kroku, či ide len o marketingový ťah alebo má skutočne aj športové ambície.

Myslím si však, že ambície mal vždy a to mu aj zostalo," povedal Odermatt v rozhovore pre denník Blick.

Dvojnásobný olympijský šampión, sedemnásobný majster sveta a osemnásobný držiteľ veľkého krištáľového glóbusu Hirscher plánuje začať už v auguste na Novom Zélande na pretekoch nižšej kategórie FIS.

V nich môže získať body potrebné na to, aby sa dostal do Svetového pohára. Jeho hlavným cieľom je prebojovať sa na budúcoročné majstrovstvá sveta v rakúskom Saalbachu.

"Ja z jeho návratu nemôžem nič získať, iba stratiť," pousmial sa úradujúci a trojnásobný šampión Svetového pohára Odermatt a vzápätí vysvetlil svoju úvahu:

"V posledných rokoch sa často kladie otázka, kto z nás dvoch je lepší pretekár. Ak sa udeje naša konfrontácia a ja v rozkvete kariéry prehrám s lyžiarom, ktorý sa vrátil z dôchodku, odpoveď bude, myslím si, jasná. Každopádne sa na to teším a už teraz som napätý."

Zaujímavosťou je, že v nastávajúcej sezóne chystá návrat aj Nór Lucas Braathen, ale pod brazílskou vlajkou. Aj Braathen si teda zvolil krajinu pôvodu svojej matky.

"Tiež som si pred polrokom myslel, že len žartuje. Je to však pravda a budúci ročník Svetového pohára môže byť veľmi zaujímavý," komentoval Odermatt Braathena.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Odermatt si myslel, že návrat Hirschera je vtip. Môžem iba stratiť, hovorí