Goggiovej otvorená spoveď v slzách: Myslela som si, že s lyžovaním nadobro skončím

Sofia Goggiová.
Sofia Goggiová. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|19. apr 2024 o 11:50

V hodnotení zjazdu obsadila tretie miesto.

BRATISLAVA. Talianska lyžiarka Sofia Goggiová rozmýšľala, že s lyžovaním nadobro skončí. Zranenie, ktoré utrpela počas tréningu, bolo náročné aj na jej psychické zdravie.

Tridsaťjedenročná špecialistka na rýchlostné disciplíny si na začiatku februára pri páde počas tréningu na zjazdovke v Ponde di Legno zlomila nohu a utrpela dvojnásobnú fraktúru holennej kosti.

Nasledovala operácia. 

Vnútorná bolesť

Olympijská šampiónka v zjazde z roku 2018 počas tréningu obrovského slalomu pravou nohou narazila do bránky v pravotočivej zákrute. 

Jej sen o zisku ďalšieho malého glóbusu za zjazd za rozplynul. 

„Po poslednom zranení holennej kosti boli prvé dni veľmi náročné. Boli momenty, keď som si myslela na koniec. Nevedela som už viac ovládnuť tieto emócie a vnútornú bolesť. Prvých dvadsať dní som si naozaj myslela, že s lyžovaním končím. 

Nevidela som žiadnu budúcnosť na lyžiach,“ uviedla v emotívnom videu pre Medzinárodnú lyžiarsku federáciu FIS. 

Sofia Goggiová.
Sofia Goggiová. (Autor: TASR/AP)

Časté komplikácie

Nebolo to jej prvé vážne zranenie. 

„Prvýkrát som sa zranila, keď som bola veľmi mladá. V mladosti sa človek však rýchlo zotaví a prvé dve pretrhnutia krížnych väzov boli pomerne jednoduché,“ priznala sa. 

V roku 2022 spadla počas super-G v Cortine d'Ampezzo a utrpela viacnásobné zranenia ľavého kolena a nohy, ale o 23 dní neskôr získala striebornú medailu v zjazde na ZOH v Pekingu.

Minulú sezónu súťažila so zlomenými prstami. 

Elán sa jej vrátil

Goggiová sa však po ťažkom februárovom zranení zotavila a načerpala aj psychické sily. 

„Vedela som, že emócie zo štartovej brány sú jedinečné. Tak že chcem lyžovať tak dlho, ako to bude možné. Milujem lyžovanie a viem, že to nebudem môcť robiť celý svoj život. Budem sa snažiť čo najviac, aby som robila to, čo chcem a ako chcem,“ prezradila v slzách. 

Talianka sa už teší na prvý výjazd na lyže. 

„Cítim sa lepšie a želám si, aby som čoskoro mohla lyžovať. So zranením som spravila veľký pokrok a cítim sa v dobrej fyzickej kondícii. Myslím, že by som sa mohla vrátiť na lyže v júli. 

Najprv by som šla na ľadovec a potom by sme leteli na prípravu do Južnej Ameriky,“ uviedla svoje plány na letnú prípravu. 

Goggiová má na konte dvadsaťštyri víťazstiev vo Svetovom pohári a titul olympijskej šampiónky z Pjongčangu 2018. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Goggiovej otvorená spoveď v slzách: Myslela som si, že s lyžovaním nadobro skončím