Expert: Sú iba dve geniálne slalomárky. Ak by sa Vlhová nezranila, mohla získať glóbus

Petra Vlhova sa teší z víťazstva v Courcheveli.

Expert: Sú iba dve geniálne slalomárky. Ak by sa Vlhová nezranila, mohla získať glóbus

Petra Vlhova sa teší z víťazstva v Courcheveli. (Autor: TASR/AP)
Petra Vlhova sa teší z víťazstva v Courcheveli.
Petra Vlhova sa teší z víťazstva v Courcheveli. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|27. mar 2024 o 09:45

Kalendár na budúcu sezónu prejde zmenami.

Rakúsky lyžiar THOMAS SYKORA pôsobí ako televízny expert pre ORF od roku 2000. Kariéru profesionálneho športovca musel ukončiť pre pretrvávajúce zranenia kolena. Vo svojej zbierke má dva malé glóbusy za slalom a bronzovú medailu v slalome z Nagana 1998.

V rozhovore pre Sportnet zhodnotil uplynulú lyžiarsku sezónu. 

Lyžiarska sezóna 2023/2024 sa cez víkend skončila a rozdali sa posledné glóbusy. Dalo by sa ju nazvať aj sezóna zranení. Ako by ste ju zhodnotili? 

Neviem, prečo nás v tejto sezóne postihlo tak veľa zranení. Stalo sa to aj najlepším lyžiarkam v Cortine d’Ampezzo a v Jasnej. Myslím, že za to mohli náročné snehové podmienky. 

Avšak ani Medzinárodná lyžiarska federácia nevie, čo sú tieto náročné snehové podmienky. Stalo sa to pravdepodobne preto, že predtým na zjazdovku pršalo a následne sa ochladilo. 

Ďalší dôvod môže byť aj ten, že program bol viac nahustený. Muži mali na začiatku januára príliš veľa zjazdov. Absolvovali aj tréningy a preteky super-G. Bolo to jednoducho príliš. 

V rozhovore sa dozviete:

  • V čom sa zmenila Vlhová oproti predchádzajúcej sezóne? 
  • Môže mať výpadok v Jasnej nejaký dopad na lyžiarku? 
  • Ako vnímal návrat Mikaely Shiffrinovej? 
  • Získala by Shiffrinová veľký glóbus, ak by sa nezranila? 
  • Čo ho najviac prekvapilo v sezóne? 
  • Ako sa zmení kalendár FIS na ďalší ročník? 

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová odštartovala sezónu naozaj výborne. V súboji o malý glóbus za slalom to bol veľký boj medzi ňou a Mikaelou Shiffrinovou, až kým sa Slovenka nezranila. Jej výkony boli úplne odlišné v porovnaní s predchádzajúcou sezónou, však? 

Áno, predtým nepodávala dobré výkony na pomery Petry Vlhovej (smiech). Bola silnejšia ako v sezóne 2022/23. Mala neuveriteľný štart do nového ročníka. Na pretekoch v Levi od Mikaely výrazne odskočila a bola oveľa rýchlejšia. Škoda, že vypadla v druhých pretekoch v druhom kole. 

Mala lepšie zvládnutú techniku. Na lyžiach pôsobila viac plynulo, nie silovo a presne kopírovala línie na trati. Petra bola naozaj výborná. 

Súboj o malý glóbus v slalome sa, žiaľ, skončil v Jasnej. Dúfam, že sa vráti ešte silnejšia. 

Vlhová sa zranila na domácich pretekoch v Jasnej. Môže to zanechať nejaký dopad na lyžiarku? 

Nemyslím si. Nie je v tom žiadne rozdiel, či sa lyžiarka zraní na domácich pretekoch alebo hocikde inde. 

Petra Vlhová počas prevozu na záchranných saniach po páde počas prvého kola obrovského slalomu v Jasnej.
Petra Vlhová počas prevozu na záchranných saniach po páde počas prvého kola obrovského slalomu v Jasnej. (Autor: TASR)

Zrejme sa chcela domácim divákom v obrovskom slalome viac ukázať a podmienky v stredisku boli naozaj náročné. Nebolo normálne, aby vynikajúca lyžiarka, ako je Marta Bassinová, stratila viac ako osem sekúnd na víťazku prvého kola. 

Talianka pred troma rokmi získala malý glóbus za obrovský slalom. Je to šialené. To však znamená, že v stredisku boli špeciálne podmienky. To môže byť dôvod zranenia Petry Vlhovej. 

V stredisku sa dokonca zranila aj vaša kolegyňa Nicole Hospová, ktorá ako televízna expertka spadla pri prehliadke trate. Rozprávali ste sa s ňou? 

Áno, volali sme spolu. Povedala mi, že zjazdovka bola klzká a sneh chytľavý. Táto kombinácia nie je dobrá. Podobné podmienky boli aj v Cortine d’Ampezzo, kde spadla Mikaela. 

Shiffrinová vrazila vo veľkej rýchlosti do ochrannej siete. Našťastie, zranenie nebolo veľmi vážne a Američanka sa mohla vrátiť v závere sezóny. Čo vravíte na jej vystúpenie v slalome v Aare? 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Expert: Sú iba dve geniálne slalomárky. Ak by sa Vlhová nezranila, mohla získať glóbus