Oheň odovzdali do rúk organizátorom. Čaká ho cesta loďou do Marseille

Olympijský oheň odovzdali do rúk organizátorom OH 2024.
Olympijský oheň odovzdali do rúk organizátorom OH 2024. (Autor: REUTERS)
REUTERS|26. apr 2024 o 20:33

Niekoľko tisíc fanúšikov a turistov sedelo na tribúnach mramorového štadióna v tvare koňa počas slnkom zaliateho popoludnia.

ATÉNY. Organizátori olympijských hier 2024 v Paríži v piatok na slávnostnom ceremoniáli v Aténach prevzali plameň hier pred 68-dňovou štafetou s pochodňou, ktorá sa skončí otváracím ceremoniálom 26. júla.

Po 11-dňovej štafete naprieč Gréckom a po minulotýždňovom zapálení v starovekej Olympii dorazil plameň na Panathénsky štadión v centre Atén, kde sa v roku 1896 konali prvé novodobé olympijské hry.

Niekoľko tisíc fanúšikov a turistov sedelo na tribúnach mramorového štadióna v tvare koňa počas slnkom zaliateho popoludnia, keď šéf parížskych hier Tony Estanguet prevzal pochodeň od prezidenta Gréckeho olympijského výboru Spyrosa Capralosa.

Ten ju vyniesol zo štadióna a plameň bude cez noc uložený v lampe na francúzskom veľvyslanectve v gréckej metropole.

V sobotu odpláva na palube trojsťažňovej lode "Belem" do francúzskeho prístavu Marseille, kam dorazí 8. mája.

Očakáva sa, že na slávnostnom ceremoniáli v starom marseillskom prístave, ktorý bude hostiť olympijské súťaže v plachtení, sa zúčastní približne 150 000 divákov.

Posledný nosič pochodne v Marseille vystúpi na strechu štadióna Velodrome 9. mája. Marseille založili grécki osadníci z Fókie okolo roku 600 pred Kristom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Oheň odovzdali do rúk organizátorom. Čaká ho cesta loďou do Marseille